.

četvrtak, 22. lipnja 2017.

Naselje Utrine

Utrina je moderno gradsko naselje u južnom dijelu grada Zagreba. Nalazi se južno od Zapruđa, a sjeverno od Travnog. Naselje se nalazi južno od avenije Dubrovnik, istočno od ulice SR Njemačke, sjeverno od Ukrajinske i zapadno od Sarajevske ulice.



Prema popisu stanovnika, od 2009. godine u naselju živi 9.166 stanovnika.



U naselju se nalaze 1. i 4. gimnazija, Ugostiteljsko turističko učilište, bazen, osnovna škola i nekoliko vrtića, a naselje je poznato po svojoj tržnici2012. godine Utrina je dobila najveći park za pse u Zagrebu. Sa ostalim naseljima Grada Utrine su povezane tramvajem (linije 6, 7, 8 i 14) i autobusom (linije 109, 220, 221, 222 i 229).Administrativno se nalazi u sastavu gradske četvrti Novi Zagreb istok.






Početak izgradnje gradske četvrti Utrina započinje šezdesetih godina izgradnjom Mosta Mladosti koji povezuje Stari Zagreb s Novim u istočnom dijelu grada. Zapruđe se smatra najstarija četvrt izgrađena na istočnom dijelu Novog Zagreba. Širenjem Zapruđa, krajem šezdesetih godina, započela je izgradnja Utrina.
Na mjestu današnjih zgrada i nebodera u Utrinama, nicala je gusta i duboka trava, rasprostranjena velika livada, a ponegdje se pronalazila blatna i gusta močvara. Zbog guste travnate livade, stari purgeri su taj dio nazivali "utrtom travinom" gdje se sijekla trava i sušila za poljoprivredne potrebe i uzgajanje stoke seljana s one strane Save, pa se predpostavlja da je iz tog izričaja nastao naziv Utrina (UTRta travINA).
Književnik Gustav Krklec bio je zadužen da po starim katastarskim planovima i razgovorom sa malobrojnim starosjediocima nađe imena koja bi se mogla smatrati autohtonima. Jedna verzija priče kaže i da je volio popit i izmislit poneko ime (prilog tomu su kvartovi Utrina Travno – i jedno i drugo označava livadu).






  • CB radio-klub Croaticum (CB radio-klub),  
  • Klub liječenih alkoholičara (KLA),  
  • Podružnica umirovljenika Utrine (Podružnica umirovljenika),  
  • Sportsko rekreacijsko društvo Sportek (Sportek), 
  • Udruga Narodne zaštite, 
  • Udruga Zavičajni klub Stara Rijeka i okolica (Zavičajni klub)






Barčev trg 16.
Telefon: 667 12 42

e-pošta: mo_utrine@zagreb.hr