.

petak, 22. travnja 2016.

Naselje Travno

Travno je gradsko naselje u istočnom dijelu Zagreba tradicionalno zvanog Novi Zagreb, južno od UtrinaPrema podjeli ustanovljenoj Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999., pripada gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok.
Naseljem dominira golema stambena zgrada, s nadimkom Mamutica.
Mamutica, je jedna od zagrebačkih košnica u kojoj je armirani beton dugačak 240 metara, visok 70 metara i ima 19 naseljenih katova. U njoj stanuje oko 5.000 ljudi  u 1.169 stanova i 6 ulaza (velika Mamutica) i 3 ulaza (mala Mamutica). U sklopu Mamutice je i 256 garaža u razizemlju te 24 lokala na razini platoa. Ukupna vrijednost joj je 135,7 milijuna eura
Sagrađena 1974. prema projektu prof. Đure Mirkovića, Mamutica je i danas prema obujmu najveća zgrada u Zagrebu i Hrvatskoj, a i u Europi se ubraja među najveće stambene zgrade. Unatoč velikoj površini, ona je sagrađena u samo dvije godine. Premda bi se na prvi pogled izvana mogla doimati nezgrapno i neudobno, zgrada je sasvim udobna i uredna iznutra.
U središtu naselja se nalazi osnovna škola Gustav Krklec i velika zelena površina (park Travno). U naselju su dvije ulice - Božidara Magovca (bivša Aleja Viktora Bubnja) i Nikole Kopernika i tri dječja vrtića. Nedavno je u središtu naselja izgrađena katolička crkva Sv. Luke Evanđelista.

Travno je povezano sa Glavnim kolodvorom autobusnom linijom ZET-a broj 221 koja kružno prometuje naseljem. U blizini se nalazi tramvajska pruga te više ostalih autobusnih linija koje prometuju tim dijelom grada.

U Travnom se nalazi Kulturni centar Travno i Gradska knjižnica Novi Zagreb.







Novozagrebačko naselje Travno nastalo je sedamdesetih godina 20.-og stoljeća na području južno od Utrina i zapadno od sela Jakuševec.

U vrijeme izgradnje Travnog naselje Dugave nisu postojale, a područje na kojem je sagrađeno naziva se (po topografskim kartama iz 1930. godine) Krčevine. Naziv se gubi u prostornim planovima iz 1971. godine.


Za Mamuticu se vežu mnoge urbane legende. Jedna govori o studentu kojega nitko nije primijetio jer se svi voze liftom 


Jedna od nezaobilaznih priča vezanih za Mamuticu sigurno su i garaže ispod platoa u kojima se, osim automobila, može svašta naći. Tako naš sugovornik, koji je želio ostati anoniman, u jednoj od njih vodi pravi mali biznis sa stvarima koje, “nakon što ispadnu iz kamiona”, nekako uvijek završe u toj garaži. Cijena je, kao u “Alanu Fordu”, zaista prava sitnica, a osim robe, ondje ćete čuti mnoge nepoznate priče o Mamutici. - Jedna od najboljih priča je ipak o jednom studentu koji je želio uštedjeti kako bi mogao ići na Euro 2004. u Portugal. 

Tako je otkazao smještaj u unajmljenom stanu te novac za dvomjesečnu najamninu odlučio spremiti u čarapu. Ta je dva mjeseca spavao na stubištu jedne zgrade u Mamutici, i to na pretposljednjem katu, gdje ga se zaista nije moglo uhvatiti s obzirom na to da se svi koji ondje žive koriste liftom. Ipak, jednom je nestalo struje pa liftovi nisu radili te se jedan čovjek uputio stepenicama. Naletio je na tog “junaka” i počeo ga hvatati, no on se nije dao, već je bježao dolje.








  • Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Braća Radić“ (HKUD „Braća Radić“), 
  • Klub liječenih alkoholičara (KLA)
  • Nogometni klub Travno (NK Travno) 
  • Podružnica umirovljenika Travno (Podružnica umirovljenika)
  • Predstavnici stanara Ulice B. Magovca (Predstavnici stanara)
  • Udruga Belmat, Udruga Dokaz 
  • Udruga „Travno moj kvart“ i Hrvatska stranka zelenih – EKO savez (Zeleni).






Zagreb, Ul. Božidara Magovca 63.
Telefon: 667 60 85





Članovi Vijeća Mjesnog odbora dežuraju u prostoru mjesne samouprave, Ulica B. Magovca 63, četvrtkom od 18:00 do 19:00 sati.






Održava se svake godine oko 24 . travnja u godini.