.

četvrtak, 1. lipnja 2017.

Predstavljanje zbornika radova „Vrtovi našega grada – studije i zapisi o praksama urbanog vrtlarenja“

Travno U prostoru Gradske knjižnice Novi Zagreb u četvrtak, 25. svibnja 2017., smo posjetili predstavljanje zbornika radova „Vrtovi našega grada – studije i zapisi o praksama urbanog vrtlarenja“, u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, Hrvatskog etnološkog društva i Parkticipacije. Zbornik su predstavile same autorice  dr. sc. Tihana Rubić i dr. sc. Valentina Gulin Zrnić. 

Naime, kako smo vidjeli uz predstavljanje zbornika, ova je tama pobudila veliki interes prisutnih, koji su postavljali dosta zanimljivih pitanja, na koja su se autorice trudile pružiti kvalitetne odgovore, što je ovaj susret učinilo zaista zanimljivim.

Na kraju treba zahvaliti djelatnicima Gradske knjižnice u naselju Travno, na odličnoj organizaciji ali i temi predstavljanja ovog zbornika.



Stjepana Zorko, organizatorica
predstavljanja zbornika
- Organizirale smo prezentaciju ovog zbornika „Vrtovi našega grada – studije i zapisi o praksama urbanog vrtlarenja“ iz razloga što je knjižnica Novi Zagreb od 2016. godine u sklopu projekta - Zelena kjižnica. 

Ovaj susret nam je bio idealan za nastavak našeg projekta, jer cijeli taj pokret zelenih služi osvještavanju ekološkog stanja i reciklaže, ali i povratka tim nekim zelenim načinima života.

Zato nam je ovo bilo izuzetno interesantno. kao što vidite urednice su se drage volje odazvale, na čemu im od srca zahvaljujemo.

Kao što ste vidjeli i sami, prezentacija je pobudila zaista veliki interes, te se i nakon službenog dijela razvila velika rasprava u želji razmjene što više iskustava.



Nika Matković Mikulčić, organizatorica
predstavljanja zbornika
-  U sklopu projekta - Zelena knjižnica - danas smo organizirali predstavljanje zbornika radova - Vrtovi našega grada. To je bila prava prilika, kako bi nastavili sa aktivnostima koje obavljamo u sklopu ovog projekta, a to su inače i edukativne radionice za djecu, projekcije dokumenarnih filmova, te raznolika predavanja koja za cilj imaju osvijestiti javnost o zaštiti okoliša i održivoga razvoja.

Na taj način želimo našim sugrađanima ukazati važnost očuvanja okoliša, jer je upravo to preduvjet  zdravog načina života i poboljšanja standarda naših života.

Akcija je zanimljiva, pa samim time privlači pažnju velikog broja sugrađana, gdje želimo uključiti što više djece, ali i odraslih. Upravo zato i imamo raznovrsan program, kojega provodimo od ovog proljeća. Ovaj susret je konkretno okupio nešto starije građane, koji su stanovnici ove četvrti Travno. Urbano vrtlarenje, je upravo jedna od tema koja je njima zaista zanimljiva, budući da se nalazimo u sklopu najveće zgrade - Mamutice - u ovim prostorima. Imati vrt u ovakvom okruženju, je izrazito bitno jer je to u stvari preduvjet stvaranja - jestivih gradova.



 dr. sc.Valentina Gulin Zrnić, urednica Zbornika
- Vrtovi našeg grada
- Moj interes u stvari za vrtove je duži i od 2012. godine, kada se pokrenula cijela ova vrtna priča u Gradu.

Naime, danas smo predstavljali knjigu ovdje u naselju Travno. Jedan od prvih zapisa o urbanim vrtovima je upravo iz Trvanoga, iz pera Travnjanke Dunje  Rihtman Auguštin, koja je 80-tih godina opisala vrtove i boćare kao jednu alternativnu društvenu praksu u gradu.

Vrtovi su bili sporna tema. Hoće li se održati - jer je to tada bila uzurpacija društvenog zemljišta, itd...Ali evo, veliki pomak 2012. godine upravo sa ukidanjem vrtova u naselju Travno, kada se pokrenula građanska inicijativa, za formiranjem i oblikovanjem društvenih vrtova u gradu Zagrebu.

U zborniku - Vrtovi našeg grada - predstavljamo preko dvadeset tekstova koji opisuju različite vrtlarske prakse u gradu Zagrebu, različite tipove vrtova, gradske vrtove, tkz. "divlje vrtove", gerilske vrtove, terapijske vrtove, školske vrtove, fakultetske vrtove..... Pokazujemo različite načine njihove organizacije, njihove samoorganizacije, odnosa u upravljačkim tijelima Grada. I koliko ustvari vrtna inicijativa i okupljanje oko vrtova može osnažiti građane i druge građanske inicijative.

Na tribini su se otvorila i neka pitanje , o uopće angažmanu građana u nekom obliku gradskog upravljanja, također o različitim vrtnim prakasama i sl.

Bilo mi je drago da su ljudi reagirali na promociju knjige dodatnim pitanjima i svojim nekim iskustvima.




 dr. sc.Tihana Rubić,urednica Zbornika
- Vrtovi našeg grada
- Moram priznati, kako je danas na tribini bilo dosta ugodno. Vidjeli ste i sami kako je ova tema pobudila zaista veliki interes, gdje su imali priliku slušati o urbanom vrtlarenju i o uzgoju hrane u gradu.

Mi smo ovom knjigom imali namjeru, ne samo prikazati - kako se te prakse već odvijaju u gradu Zagrebu, nego i potaknuti javnost na da započnu saditi svoj vrt.

Iz godine u godinu, svijest se zaista podiže o važnosti urbanih vrtova, a sa druge strane jačaju potrošačke prakse, razvoj supermarketa, dućana.... Mi smo navikli kupovati hranu, a sve manje je sami uzgajamo i proizvodimo. Zapravo bi smo se trebali malo vratiti nzemlji i okrenuti zemlji. možda ne stopostotno, neka svatko uzgaja 3% svoje hrane, npr. u vidu začinskog bilja ili nekih tako manjih vrsti na prozorskim daščicama ili klupicama - o je već velika promjena na globalnom planu.

Ova tema uvijek potakne ljude na raspravu i na promišljanje o tome , kako možemo sami aktivnije pristupiti onome što jedemo, što je hrana. A, u jednom od tekstova zbornika, jedan autor Sven  Janovski je rekao kako je hrana sloboda. Znači, kako hrana i voda su jedine namirnice, bez kojih ne možemo živjeti. To nisu, niti interent, niti dobar film, niti blještavi supermarketi, nego to su hrana i  voda. I zapravo, kada nam je to oduzeto, znači da vi tome imate jedino pristup -da vi to platite - onda se postavlja pitanje - koliko smo zapravo kao građani slobodni?