.

četvrtak, 13. srpnja 2017.

Oporezivanje na nagradne igre

OsijekPoštovani

Ovoga puta primili smo jedno zanimljivo pitanje za sve one koji imaju ili će imati organizirane nagradne igre. Tada je puno nedoumica na koje morate znati odgovor. Pitanje smo poslali Ministarstvu financija - Porezna uprava i evo odgovora koji smo dobili. Pročitajte ga do kraja, zanimljivo je i korisno.

Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Radi se o pokretanju aplikacije na web stranicama koja u sebi sadrži i nagrađivanje posjetitelja, a koja se neće od njih naplaćivati. Na njene rezultate i dobitke neće moći nitko utjecati osim samih korisnika portala. Sustav igranja će biti autonoman i certificiran.

  1. Je li ovakva nagradna igra u kojoj se dobivaju nagrade za posjetitelje na bazi kupnje proizvoda/usluge prema našim zakonskim propisima opterećena poreznim davanjima za organizatore igre/aplikacije?
  2. Obračunava li se porez i koji dobitnicima nagradne igre, čak i ako su oni potpuno besplatno sudjelovali u igri?
  3. Mora li organizator (nositelj portala) od nekoga zatražiti odobrenje za priređivanje ove potpuno besplatne igre
  4. Mora li tvrtka koja pokreće aplikaciju imati jamstveni kapital za priređivače ovakve igre? Ako da, koliko iznosi?
  5. Može li tvrtka biti registrirana u Hrvatskoj i može li imati svoje podružnice u drugim državama EU?
  6. Gleda li se svaki dobitak igrača kao drugi prihod, ukoliko da, koliki je porez na drugi dohodak?

Odgovor:

Priređivanje nagradnih igara regulirano je Zakonom o igrama na sreću (NN, br. 87/09, 35/13 , 158/13,  41/14, 143/14) i Pravilnikom o priređivanju nagradnih igara (NN, br. 8/10).

Članak 69. Zakona o igrama na sreću definira nagradne igre kao igre koje radi promidžbe svojih proizvoda i usluga priređuju trgovačka društva te druge pravne i fizičke osobe poduzetnici, pri čemu se priređivač obvezuje izvučenim dobitnicima podijeliti nagrade u robi ili uslugama, a da se od sudionika ne zahtijeva posebna uplata za sudjelovanje u igri. Sukladno članku 2. točka 3. Pravilnika o priređivanju nagradnih igara priređivač nagradne igre jest trgovačko društvo te druga pravna ili fizička osoba poduzetnik koje je u Republici Hrvatskoj upisana u obrtni registar ili registar trgovačkog suda.

 Prema članku 4. stavak 1. i 2. Pravilnika o priređivanju nagradnih igara (NN, br. 8/10) propisano je da su uz zahtjev za priređivanje nagradne igre priređivači dužni priložiti:
  1. konačni prijedlog pravila nagradne igre,
  2. dokaz o uplati naknade za priređivanje nagradne igre u korist Hrvatskoga crvenog križa,
  3. drugu dokumentaciju u vezi s priređivanjem nagradne igre po zahtjevu Ministarstva financija,
  4. propisani iznos upravnih pristojbi (u državnim biljezima).
 Sukladno navedenom, zahtjev za izdavanje odobrenja je potrebno dostaviti Ministarstvu financija najmanje 15 dana prije dana određenog kao početak nagradne igre. Važno je također istaknuti, u slučaju da se radi o nagradnoj igri, izvlačenje mora biti javno, na temelju slučajnog odabira, te mu mora prisustvovati tročlana komisija koju imenuje priređivač, a ukoliko je pojedinačna nagrada u vrijednosti većoj od 50.000,00 kn izvlačenju mora prisustvovati i javni bilježnik.

Međutim, iz Vašeg upita nije razvidno mislite li u navedenom primjeru na nagradnu igru budući da spominjete i zabavnu igru na aplikaciji te Vam ističemo da su zabavne igre regulirane Zakonom o lokalnim porezima (NN, br. 115/16) te Pravilnikom o priređivanju zabavnih igara (NN, br. 1/17). Sukladno članku 2. stavak 1. Pravilnika automate za zabavne igre može postavljati i zabavne igre na automatima za zabavu može priređivati pravna ili fizička osoba registrirana za tu djelatnost. Nadalje, članak 2. stavak 3. navodi da se automati za zabavne igre stavljaju u pogon pomoću kovanica ili žetona ili uz naplatu s time da igrač bez obzira na način uplate ne može ostvariti dobitak u novcu, stvarima ili pravima tijekom igre, niti po završetku igre.

U nastavku odgovaramo na vaša pitanja slijedom:

  1. Za priređivanje nagradnih igara priređivači plaćaju naknadu u iznosu od 5% od osnovice koju čini utvrđena ukupna vrijednost fonda nagradne igre, a u korist Hrvatskoga crvenog križa, te 35,00 kn upravnih pristojbi (u  državnim biljezima) po zahtjevu za odobrenje na pravila nagradne igre, a sukladno Pravilniku o priređivanju nagradnih igara.
  2. Dobitnici u nagradnoj igri nisu obveznici nikakvog poreza, a sukladno Zakonu o igrama na sreću (NN, br. 87/09, 35/13 , 158/13,  41/14, 143/14) i Zakonu o porezu na dohodak (NN, br. 115/16).
  3. Organizator odnosno priređivač nagradne igre dužan je Ministarstvu financija, Poreznoj upravi podnijeti zahtjev za priređivanje nagradne igre, a prema uvjetima kako je navedeno u gornjem tekstu.
  4. Trgovačka društva te druge pravne ili fizičke osobe poduzetnici koji priređuju nagradnu igru temeljem Zakona o igrama na sreću nisu dužni posjedovati jamstveni kapital.
  5. Priređivač nagradne igre jest trgovačko društvo te druga pravna i fizička osoba poduzetnik koja je u Republici Hrvatskoj upisana u obrtni registar ili registar trgovačkog suda, te može imati i svoje podružnice u drugim državama EU.
  6. Dobitak u nagradnoj igri se, temeljem čl. 8. stavak 2. točka 6. Zakona o porezu na dohodak, ne smatra dohotkom.
  
Ministarstvo financija
Porezna uprava