.

utorak, 12. rujna 2017.

Početi od najmlađih

Novi Zagreb - Osim što sam life coach i  NLP practitioner, također sam i viši medijator. O medijaciji ću pisati u jednom drugom članku, no vidjet ćete kako ćete brzo shvatiti što je to.

Medijacija u školi


Držim i provodim radionice već treću generaciju učenika u osnovnoj školi. To je u cijelosti više od 10 godina. Opisat ću vam kako one izgledaju na jednom primjeru i kako učenici reagiraju. Radionice pohađaju djeca od 7-15 godina.
Odabirem samo jedan sat koji ću vam ukratko prezentirati.
Krećem uvijek od primjera iz učeničke okoline koja im je najbliža, najrealnija i najprihvatljivija. Djeca ne mogu slušati nešto što im je strano i daleko od njih.

Situacija


Primjer koji su dobili bio je događaj između Ane i Matije.
Ana i Matija sjede zajedno u klupi. Ana nije imala lijepilo. Tijekom nekog rada Ana je u više navrata uzimala lijepilo od Matije. Nakon nekog vremena Matija je uzeo škare i odrezao dio rada kojeg je uređivala Ana. 

Nakon takvog primjera krećemo u analizu. Postavljam jedno i drugo dijete na poziciju u prostoru. Postavljam Anu i Matiju. Ovo činim kako bi situacija za djecu bila što plastičnija.

Vrlo brzo su uočili da je Ana trebala kulturno zamoliti Matiju prije uzimanja lijepila. Bez daljnjega, no nije. Situacija postaje mučnija. Što je trebao Matija napraviti i kada?

Matija nije odmah reagirao, te je akumulirao ljutnju u sebi koja je eksalirala prvom mogućom radnjom kao odgovorom na Anino ponašanje.

Ne trpi - pitaj - reci 


Osim što trebamo unaprijed pitati, jednako tako ne trebamo trpjeti. Klinci su to shvatili nakon nekog vremena, jer jednako kao i mi, vide jedino vanjske reakcije. One su najvidljivije  i najneistinitije. Slijepo gledajući na njih mogu izvući netočne informacije. Povodeći se za njima također i neprimjereno reagirati i dovesti se u sukob. Dubinsko značenje ne znaju. I oni reagiraju jednako tako, a vidljive su samo njihove reakcije. Reakcije na ono što vide i čuju.

Sukob ili odnos 


Drugi sat smo istraživali što i kako treba reći Matija ako nije Ana reagirala upitom.

Odgovori su bili:
"Idi i uzmi od nekoga drugoga"
"Ne možeš mi uzimati bez pitanja"

Ana i Matija su prijatelji koji sjede u istoj klupi. Kakav će dalje biti njihov odnos nakon ovih rečenica?, upitala sam ih.

"Posvađat će se.  Neće više biti prijatelji.", bili su njihovi odgovori.

Pitala sam ih kako će Matija reći Ani, a da ostanu prijatelji i da kaže ono što želi. Matija ima pravo reći svoj stav, a da nikoga, pa ni Anu ne uvrijedi.

Naravno trebalo je prvo znati što Matija želi. Kako su to znali krenuli su tu informaciju oblikovati u rečenicu. On i dalje želi posuditi Ani lijepilo, ali da ga ona pita prije toga.

Došli su do rješenja koje glasi," Želim da me pitaš kada želiš posuditi od mene lijepilo."

Shvatili su da postoji mogućnost da ili jedan ili drugi utječu na rješenje situacije. Ako to nije učinio jedan od njih jer je predvidio ili nema znanja, uvijek to može napraviti onaj drugi.

"Kakav će sada biti odnos među njima?", pitala sam ih. Rekli su da će ostati prijatelji. Jedno dijete je navelo da će biti još i bolji.

Medijacija života


Nakon sata sam kod učenika primijetila svojevrsnu smirenost u nekim drugim aktivnostima.
Kako ovo već radim 10 godina mogu također navesti kako učenici svoje znanje na samo jednom primjeru odmah primjenjuju na drugim situacijama bile prošle ili buduće i počinju zamjećivati odstupanja u ponašanju drugih. Prednost je kod ovih učenika da oni u kratkom vremenu postaju osjetilno jači. Ne treba im agresivnost jer iz smirene pozicije vide više.

Učenici koji prolaze edukaciju medijacije kroz četiri godine formiraju novu vrstu ponašanja i nove obrasce u komunikaciji. Rjeđe upadaju u sukobe i znaju kontrolirati sukob ako se nađu u njemu. Pozitivno djeluju na sve oko sebe počevši od roditelja, drugih članova obitelji i prijatelja.

Vidjeli ste iz primjera kako na jednostavan način dolaze do rješenja i produljenja komunikacije bez ikakvih forsiranja. Ovome ih nitko nije naučio, kao i nas, no imaju priliku usvojiti ove vještine. Prednost je da ovu komunikaciju prepoznaju drugi, što im daje motivaciju i veliki osjećaj odgovornosti. Osjećaju se pri tom ugodno prepoznajući svoju količinu utjecaja.

Medijacija je vidljiva


Srce ni postane veliko svaki put kada vidim kod njih rezultate, a kad čujem od drugih da primjećuju različitosti, onda znam da sam na pravom putu, pa krenem još jače i više.

Raspoznat ćete ih jer su veseli, ali ne razmaženi. Imaju manire pristojnog i opreznog ponašanja, ali se ne boje. Imaju svoj stav kojeg znaju oblikovati i iza njega stajati. Rječiti su i svako bi ih rado u svom okruženju.

Drago mi je da mogu stvarati ovako bogate generacije budućih ljudi.

Kako vi stvarate promjene?

One su danas potrebne našem društvu kao kap vode.