.

petak, 8. rujna 2017.

15. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske

Kupinečki Kraljevec - U Kupinečkom Kraljevcu u prošlu je subotu održano 15. Državno natjecanje u oranju i 6. natjecanje u oranju konjima.na ovom Državnom natjecanju nadmetalo  se 30 orača - 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, dok je u oranju konjima nastupilo  šest natjecatelja.

15. Državno natjecanje u oranju su organizirali Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Grad Zagreb, Savjetodavna služba i Udruga orača Grada Zagreba, uz pokroviteljstvo gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Ministarstva poljoprivrede.
Natjecanja u oranju održavaju se kako bi se očuvala i unaprijedila vještina oranja, razvila i primijenila nova tehnička dostignuća u poljoprivrednoj proizvodnji te razmijenila iskustava između poljoprivrednika. 
Prvo natjecanje u oranju održano je upravo u Gradu Zagrebu davne 1957. godine. Naime, prvo natjecanje orača u Hrvatskoj održano je prije više od 60 godina, točnije 4. kolovoza 1957. na površinama ondašnjeg vrtlarskog poduzeća ŽitnjakEvo, 60 godina kasnije Kupinečki Kraljevec ponosni je domaćin spomenutog natjecanja.
Natjecanja su svečano otvorili izaslanik predsjednika Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
– Osam posto više prinosa, u poljoprivredi, možemo imati ako ispravno oremo. Ovo natjecanje itekako ima smisla što se vidi i po tome da je dobilo punu podršku Ministarstva poljoprivrede, kao i Grada Zagreba – zaključio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Uz ovaj već spomeniti natjecateljski dio, ova dnevna kulturno natjecateljska manifestacija, vrvila je ostalim raznolikim sadržajima. Gradska četvrt Brezovica je uložila dosta truda kako bi okupila lokalna Kulturno umjetnička društva i kako bi prezentirali lokalno narodno stvaralaštvo. Ovom prilikom su sudjelovala slijedeće društva:
  •  Kulturno umjetničko društvo Sv. Ana - Odranski Obrež
  •  Kulturno umjetničko društvo Kupinečki Kraljevec - Kupinečki Kraljevec 
  •  Izvorna Skupina -Tetice i teci - Demerje
  •  Kulturno umjetničko društvo Horvati - Horvati
  •  i gosti Kulturno umjetničko društvo - Vrhovje - župe Dobranec.

Također su brojni vlasnici Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava izložili svoje autohtone proizvode.
A, za kraj ne smijemo ne istaknuti gostovanje brojnih vlasnika konjskih zaprega, koji su sudionike ove manifestacije odvozili i dovozili od ZET - ovog stajališta pa do mjesta održavanja samog natjecanja, na čemu im se i mi neizmjerno zahvaljujemo.

Marina Pucević, predsjednica
Vijeća gradske četvrti Brezovica
- Evo, ovu smo manifestaciju čekali i dočekali. Kišica nam je došla kao blagoslovljena za oranje, što će uvelike ovo natjecanje učiniti zanimljivijim.
No, ta ista kišica je malo smanjila broj posjetitelja, koji su imali priliku vidjeti natjecanje u oranju (iz prve ruke, a to se - priznati ćete - često ne viđa!?) ali i zanimljive i uigrane nastupe domaćih kulturno umjetničkih društava, reviju originalnih narodnih nošnji, ali i moćnu i raznoliku ponudu domaćih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.Isto tako i kočije su bile na samom početku, vozile su posjetitelje, od autobusne stanice do samog šatora, gdje se sve ovo događa.
Ne mogu se oteti dojmu kako je ovo danas sve skupa prekrasno.
Željela bih istaknuti kako ćemo nastaviti sa sličnom manifestacijom što se tiče kulturno umjetničkog programa, već slijedeće godine. Naime, na godinu ćemo organizirati  "Festival sela", u vrijeme Dana naselja Brezovica, odnosno  za - Vidovsko Prošćenje - (15. lipanj 2018. godine). Nismo sigurni ovog trenutka, da li će se održati baš tog datuma, moguće je 15,16,17. lipnja 2018. godine). Uglavnom ćemo jednom takvom kulturno umjetničkom manifestacijom obilježiti Dan naselja Brezovica, gdje ćemo biti u prilici pokazati još širi i kvalitetniji kulturno umjetnički program.

Darijo Padro, Pročelnik podružnice grada Zagreba
u savjetodavnoj službi, Organizator 15. Državnog
 natjecanja u oranju i 6. Državnog natjecanja
u oranju konjskim zapregama
- Upravo je započelo natjecanje. Otvaranje prve brazde traje dvadeset minuta. Posle toga suci ocjenjuju to oranje. 
Nakon sat vremena, se nastavlja natjecanje u oranju. Dakle u prilici smo pratiti 30 natjecatelja iz 15. Županija, 6. natjecatelja u oranju konjima.
Na žalost, malo nas ometa kiša, no toliko bitno da bi dovele natjecanje u pitanje, ali kada se ore, zar ne? Ore se i po kiši.
Zadovoljni smo sa posjećenošću ljudi koje zanima oranje, ali i svim gostima i uzvanicima, koji su svojim dolaskom skrenuli pozornost šire javnosti na važnost oranja, odnosno važnost poljoprivrede u jednom društvu.
 Vidjeli smo u govorima, kako su se iznijeli nekakvi problemi i nekakve pretpostavke, koje se inače pojavljuju u ovom svemu i koje će se riješiti Ne samo što se odvija samo natjecanje, nego se kroz sve ovo profilira nekakva nova i znanja i spoznaje i o samom poslu ali i o problemima koji se javljaju u poljoprivredi. Koji će na ovaj način biti riješeni.

Ivan Krapec, član Izvorne skupine
-Tetice i teci
- Naša Izvorna skupina djeluje vrlo uspješno od 2002. godine, tako da je pred nama skora proslava 15. godina svečana proslava zapaženoga djelovanja, usudio bih se reći gotovo po cijeloj Domovini.
Ono što nas izdvaja, čini posebnima je činjenica kako često nastupamo. Iza nas su ove godine nastupi po Slavoniji (oko 5puta - Semeljci, Srednji Lipovac, Slabonski Brod, itd...  ). Mnogi nas pamte po čestim nastupima na lokalnim televizijama, tako da smo i ove godine gostovali više puta na raznim televizijskim emisijama . Uz  izvorne običaje i pjesme, također izvodimo i Marijanske pjesme, te neke suvremene narodne pjesme iz okolice našeg grada Zagreba.

- I sama sam se natjecala u oranju 6. godina za redom. Na Županijskom natjecanju mi je najbolje bilo 2. osvojeno mjesto, a na državnom natjecanju prošle godine u vožnji traktorom, osvojila sam 1. mjesto.
Moramo priznati, kako ste nas zadivili i čestitamo vam na osvojenim nagradama.

- Možete li nam reći nešto o sebi. Kako to, da jedna tako lijepa mlada žena nalazi svoje izazove uoranju traktorom. To baš nije nešto uobičajeno za ženu, posebno danas, kada u društvu vladaju sasvim druge vrijednosti?

- Sa poljoprivredom se bavim od malih nogu, jer moji mama i tata su poljoprivrednici iz Zagorskih Sela, kraj Kumrovca. Tako da od malih nogu sudjelujem u radu na polju i na traktoru. 

Kao "klinka" od 5. godina sam sa tatom hodala sa tatom na traktor, on me na koljenima vozio, gdje smo skupa vozili traktor. Kako je moj otac bio u radnom odnosu, ja sa svo vrijeme svog školovanja, osnovna, srednja škola i u vrijeme fakulteta uz mamu uglavnom radile u našem Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu .

U našem domaćinstvu imamo nešto oko dvadeset "muznih" krava i preko dvadeset hektara obradive zemlje. To smo mama i ja cijelo ljeto obrađivale i radile. Moja majka inače ne vozi traktor. Ona je radili sve to se tiče štale i kuće. Ja sam njoj pomogla u štali, a posle bih cio dan obavljala na traktoru.

Zbog takvog odnosa i zbog mnogo rada sa traktorom, dečki mi znaju reći :" Gle, ti si baba/muž!". što u pravili, možda i jesam - jer meni ništa nije strano, ništa mi nije problem. Ja sam si uvijek sve priključke sama "otkopčavala", "ukopčavala", "mijenjala". Čak sam znala i "šarafiti" traktore. Bilo je mnogo slučajeva, kada je otac radio, a ti nemaš koga drugoga pozvati, pa moraš sama.

Tako da je dolazim iz jedne, hajmo reći - skromne obitelji, gdje novaca nikada nije bilo mnogo.  U pojedinim trenucima, čak ga i nije bilo. Pogledajte, poljoprivreda je - tvornica na otvorenome! Znači , jedne godine imaš, ide sve super, no druge godine , neka dođe tuga, grad (nekakve meteorološke elementarne nepogode) - nemaš ništa. Kao takav trebaš promišljati i kombinirati, od čega ćeš kupiti hranu, životinje, od kuda platiti režije i sve ostalo. 

Ali zapravo , to me je izgradilo, kao osobu ovakva kakva sam danas. Moj cilj svih mojih aktivnosti, svih manifestacija na kojima sudjelujem, da radim na popularizaciji i razvoju domaće poljoprivrede.Baš iz razloga što sam  odrasla na poljoprivredi.

Ja još uglavnom radim i kao savjetnica u Zagorskoj razvojnoj agenciji, pripremam projekte za ruralni razvoj, pripremam projekte za Općine i Gradove, tako da sam i završila fakultet, magistar sam ekonomije. Volim i obožavam voziti traktor, to mi je zapravo ispušni ventil, pogotovo nakon posla, puno kontakata sa ljudima, mnoštva zahtjeva i svega ostaloga. To sve iscrpljuje, pa poželiš imati malo svog vremena, pa je traktor savršenstvo za to.

- I za kraj, možete li nam reći vaša iskustva i vaši pogledi na ovo natjecanje?

-  Moja iskustva sa ovim natjecanjem su jako dobra. Volim sve ove svoje kolege, Svi su oni jako dobri natjecatelji i odlični orači , i odlični poljoprivrednici nadam se kako ćemo tradiciju ovog natjecanja uspjeti održavati i dalje, jer je to zapravo jedan izuzetan način, kako bi doprinijeli razvoju i promociji naše poljoprivrede, odnosno poljoprivredne proizvodnje.

- Kako stojimo u svjeti, u kategoriji oranja?


- Tu smo u sredini, znači jako smo dobri.



Obiteljskoa Proljoprivredno gospodarstvo
Golubić
- Mi smo došli ovdje kako bi svojom prisutnošću uveličali jednu ovakvu zaista lijepu i nesvakidašnju kulturno sportsku manifestaciju.

Potaknulo nas je to što se ovdje sva današnja zbivanja prvenstveno događaju oko zemlje. Kako i mi naše kokoši držimo u prirodnom okruženju na zemlji, činilo nam se prikladnim da i mi budemo dio ovog druženja, koje u svojem iskonu slavi - zemlju.

Moramo istaknuti kako je ovdje sve zaista odlično organizirano, jedino  je kiša (dok je išla na ruku natjecateljima - oračima) s druge strane omela veći broj posjetitelja.

U svom pojavljivanju ovdje zaista nismo očekivali nikakve komercijalne efekte. No , ostvarilo se upravo ono, što smo najmanje očekivali. Očito: pravi proizvod, u ovom slučaju su to naša jaja, organski uzgojena, uvijek pronađe svoga kupca. Tako, da smo već sredinom današnjih događanja, zapravo ostali  bez proizvoda, bez i jednog domaćeg jaja.



Dragutin Dračević, natjecatelj na konjskoj
zapregi - Županijska Udruga Krapina
-  Do sada smo sudjelovali na mnogim natjecanjima u oranju konjima. Sudjelovali smo na Državnim natjecanjima, također na Županijskim natjecanjima, također smo bili sudionici 59. Svijetskog natjecanja, 2012. godine koje se održalo u Biogradu (tu smo zasluženo osvojili 2. mjesto).

- Znači iza vas stoje odlični rezultati.


- Da, doneke.

- Možete li nam ukratko reći o čemu se  u oranju konjima, posebno  treba voditi briga?


- Prije svega, moraju donekle biti konji uigrani, treba znati dobro i vješto baratati , odnosno upravljati samim plugom. Ja sam  zadužen za upravljanje plug dok kolega tjeraju konje.

Ovaj način oranja je samo održavanje tradicije. Želja nam je pokazati ljudima, kako se to nekada u vrijeme naših djedova i djelomično očeva , radili, odnosno oralo

- Čemu se nadate danas?


- Ne znam, vidjeti ćemo. Dati ćemo sve od sebe, pa kako bude.



Maja Murgić, član
Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva
 - Tuškan
- Upravo smo priveli kraju ovogodišnju berbu naše Aronije, te došli, na poziv organizatora - izložiti naše raznolike, i u ovom kraju - zaista prepoznate i cijenjene proizvode.

Svojim sudjelovanjem - vrlo snažno i sa mnogo entuzijazma - podupiremo očuvanju tradicionalne  proizvodnje, domaćih proizvoda.

Naravno, kako nitko od nas četrdesetak izlagača ne očekuje nikakav komercijalni efekt današnjim nastupom ovdje. Svima nam je prvenstveni cilj , skrenuti pozornost na raznolikost i velike mogućnosti domaće, zdrave seoske proizvodnje , te kroz ugodne razgovore informirati sve zainteresirane o dostupnosti  i ostalim prednostima  - svih tih proizvoda.

Za kraj bih pohvalila organizatore, (biti ću toliko slobodna) u ime svih nas - obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava -  za odličnu organizaciju ove kulturno sportske manifestacije, koji su svojom organizacijom i zanimljivim sadržajem uspjeli motivirati i privući zaista veliki broj posjetitelja, usprkos na baš naklonjenom vremenu.

Također se preporučamo za nastup, na svim  slične skupovima, koji će se održati na području Gradske četvrti Brezovica,



Branko Pilaš, natjecatelj
Požeško -  Slavonska Županija
-  Natječem se u kategoriji "plug Premetnik"

- Što je važno u ovoj disciplini, a ima nas zaista mnogo koji to doista ne znamo?


- Prva bitna stvar na koju se ovdje treba paziti da se zadrži pravac. Cijelo oranje da se drži dobar pravac - što ravnije. Postoji i "oranje u klin" i završetak oranja koje ide ravan spoj - spojna brazda.

- Koliko dugo ste u ovom natjecanju?


- Natječem se u oranju od 2006. godine.

-  Čujemo kako ste vili i sudac?


-  Da , bio sam udac , sada u zadnjih 4 / 5 godina na Županijskim i na Državnom natjecanju, a ove godine je slučajno ispalo da se natječem.

- Što bi nam rekli o ovoj manifestaciji?

- Ova manifestacija je zaista odlična ikako bi bilo daleko bolje da se oranjem mnogo više ljudi zanima.

- Kao natjecatelj, što danas očekujete od natjecanja?


-  Pa, iskreno -ne očekujem nešto jako mnogo. Plug mi je "tri brazde", inače bi trebao biti dvije. Trebao bi biti natjecateljski, no iako dosta sliči natjecateljskom, ipak nije. Tako, ako bude neka sredina u ukupnom plasmanu , biti će dobro.


- Što to onda znači, da ste vi po pravilima - van konkurencije?


-  Pa, nisam. Tako je ispalo. Nismo našli drugi plug - taj natjecateljski -iz tog razloga sam sa svojim plugom došao. Na žalost nemamo "Županijski plug" - to je najveći problem. Kad budemo imali "Županijski plug "Ravnjak" i "Prematnjak" onda će to biti sasvim druga priča.