.

srijeda, 16. kolovoza 2017.

Isplata neto plaće, nakon ovrhe

Osijek - Poštovani

Dobili smo jedno zanimljivo pitanje koje može biti zanimljivo za svakog poduzetnika/obrtnika i drugog poduzetnika. Javio nam se vlasnik tvrtke koji je nakon što su mu ovrhom, putem FIN-e, sa žiro računa tvrtke skinuti porezi i doprinosi za neisplaćenu plaću vlasnika tvrtke koja nema zaposlenike želio isplatiti svoje zaostale neto plaće. Iznenadio se što mu banka nije dozvolila isplatu zaostalih neto plaće (putem internet bankarstva) nakon što je platio poreze i doprinose.

Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Tvrtka čiji nam se vlasnik obratio imao je ovrhu Porezne uprave putem FIN-e za poreze i doprinose na zaostale plaće. Nakon što je ovrha provedena i porezi/doprinosi naplaćeni tvrtka je željela isplatiti zaostale neto plaće za koje su ovrhom naplaćeni porezi i doprinosi.

Bez obzira što je žiro račun tvrtke odblokiran isplata neto plaća nije prošla u banci jer je tvrtka ostala na listi isplatitelja plaće koji ne plaćaju poreze i doprinose, a koju vodi Porezna uprava. Banka nas je uputila na Poreznu upravu da od njih zatražimo odgovor.

Možete li nam odgovoriti što tvrtka treba uraditi da se, nakon izvršene ovrhe i podmirenja poreza i doprinosa, može izvršiti isplata zaostalih neto plaća. Kome se treba obratiti i koja je točno procedura u tom slučaju?

Odgovor:

Poštovani,

Ukoliko je obveznik podmirio sva potraživanja i podnio izvješća treba se obratiti nadležnoj Ispostavi Porezne uprave da ga skinu s Popisa poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće.  

Srdačan pozdrav,

porezna-uprava.hr


Naš dodatak: Nemojte čekati da dođete u poziciju da niste odmah zatražili od Porezne uprave skidanje s liste isplatitelja plaće koji ne plaćaju poreze i doprinose, a koju vodi Porezna uprava. Može Vam se dogoditi da u međuvremenu dođu na naplatu (dospijeće) porezi i doprinosi za nove plaće i ako Vas vode u evidenciji Porezne uprave za te nove za te nove obveze nećete moći isplatiti neto plaće za svoje zaposlenike čak i ako niste imali ovrhu, jer vode Vas i dalje u evidenciji da dugujete poreze i doprinose za nove neto plaće.

Postupak je jednostavan, odmah od svoga referenta u Poreznoj upravi zatražite da obavijeste banku da Vas skinu s liste isplatitelja plaće koji ne plaćaju poreze i doprinose.