.

četvrtak, 31. kolovoza 2017.

15. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske

Kupinečki  Kraljevec  -  U organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUMANO), Savjetodavne službe i Udruge orača Grada Zagreba (UOGZ) i suorganizaciji Zagrebačkog Holdinga d.o.o., Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP), Fragarie d.o.o. i Poljoprivredne škole Zagreb, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Ministarstva pojoprivrede,  Grad Zagreb, održati će se 15. natjecanje u oranju Republike Hrvatske.

Grad Zagreb podržao je kandidaturu Udruge orača Grada Zagreba za domaćina državnog natjecanja u oranju 2017. godine, te prihvatio pokroviteljstvo i sponzorstvo natjecanja, tim više što se ovogodišnje natjecanje održava na šezdesetu godišnjicu održavanja prvog natjecanja u oranju. Naime, prvo natjecanje orača u Hrvatskoj održano je prije 60 godina, točnije 4. kolovoza 1957., na površinama tadašnjeg vrtlarskog poduzeća „Žitnjak“.

Ovogodišnje natjecanje će se održati u Kupinečkom Kraljevcu ulaz preko dvorišta „Fragaria“ d.o.o. (biti će označeno putokazima).






Dario Padro, Pročelnik podružnice 
grada Zagreba u svjetodavnoj službi /
organizator 15. Državnog natjecanja
u oranju 

-  Smisao cijelog natjecanja je edukacija orača, natjecatelja, dakle svi oni koji koriste tu skupu mahanizaciju.  

Putem ovog natjecanja dobivaju nove spoznaje o namještanju što se tiče traktora i plugova.


Savjetodavna služba je pokrenula ovo natjecanje prije 15. godina. osnovala je također Hrvatsku udrugu natjecanja u oranju. Nakon toga su osnovane u skoro svim Županijama, županijske udruge.



Županijske udruge rade preliminarna natjecanje, gdje pobjednici u dvije kategorije plugova "ravnjaka" i plugova "preklopnjaka" sudjeluju na državnome natjecanju u oranju. Mi smo ove godine dobili čast, zahvaljujući Gradonačelniku grada Zagreba, koji je prokrovitelj ovog natjecanja uz Ministarstvo poljoprivrede i u suorganizaciji sa  Savjetodavnom službom, Hrvatskom udrugom natjecanja u oranju, Udrugom orača grada Zagreba - čiji sam ja predsjednik - organiziramo Državno natjecanje.

Dolazi nam 15. Županijskih ekipa, imamo 6 natjecatelja u konjskim zapregama.


U sklopu ovog natjecanja smo osmislili, kako bi napravili jednu manifestaciju koja je vezana za lokalno područje, gdje se održava - Kupinečki Kraljevac / Brezovicu, koja bi prerasla u tradicionalnu manifestaciju od idućih godina.


Na taj bi smo način iskreno željeli potaknuti ruralni dio ovog dijela Zagreba, koji, je svega 20 kilometara udaljen od centra grada Zagreba.

Pošto je ovaj kraj iznimno bogat  i kulturno umjetničkim društvima i narodnim nošnjama, očuvanom tradicijom, i konjima - željeli bi to pretvoriti u jednu prepoznatljivu manifestaciju, gdje bi lokalna Obiteljska poljoprivredna gospodrastva, ponudili svoje proizvode. Dakle želja nam je da malo povežemo ovaj ruralni i urbani dio, koje također bogat i onim što ćemo mi predstaviti na samom natjecanju u kulturno umjetničkom dijelu natjecanja, a to je - narodne nošnje, vezovi, tradicionalna jela, hrana i sve ono što je vezano za taj ruralni dio.


U samom natjecanju, kloje ima 16. elemenata za ocjenjivanje:ulazi,izlaz, razor itd.... Pravila su usklađena prema Svjetskom pravilniku o oranju, jer mi u zadnjih 15. godina - kako sudjelujemo u ovoj vrsti natjecanja sudjelujemo i na Svjetskim natjecanjima i time kvalitetno i pozitivno promoviramo našu domovinu.






Marina Pucević, predsjednica
Vijeća gradske četvrti Brezovica
-  Gradska četvrt Brezovica se vrlo aktivno uključila na poziv Udruge orača Grada Zagreba, u organizaciju ovog 15. Natjecanje u oranju RH i 6. Natjecanje u oranju konjima RH, na što smo posebno ponosni i ovu priliku koristima, kako bih zahvalila - na ukazanoj prilici da i mi budemo dio ove zaista zanimljive i velike kultrurne manifestacije.

Naravno kako ćemo uz sve ostalo iskoristi priliku i pokazati široj javnosti sve kulturno bogatstvo - koje se ponosi ovaj naš kraj - koje je ostalo sačuvano od naših baka.

Gradska četvrt Brezovica je u samoj organizaciji uz ostale preuzete obaveze, preuzela obavezu prijevoza kočijama od samog ulaza nakon autobusnog prijevoza do samog mjesta događanja, naravno sve besplatno! 

Tu će biti angažirano najmanje desetak kočija sa prekrasnim i dojmljivim upregnutim konjima. Tu ćemo pružiti priliku - koja se baš ne viđa često - da naši građani vide te prekrasne konje, ukrašene kočije u narodno ruho i sve one koji će orati sa konjima. Nekolicina njih će biti odjeveno u lokalnim narodnim nošnjama.

Također smo organizirali bogati kulturno umjetnički program. Na našem području Gradske četvrti Brezovica, već tradicionalno desetljećima, vrlo uspješno djeluje oko šest Kulturno umjetnička društava, čiji rad i djelovanje želimo pokazati. Npr. biti će tu izvorna skupina " Tetice i Tetci" koja će izvesti državnu Himnu, Tamburaški orkestar Kulturno umjetničkog društva  Sveta Ana, će izvesti himnu Orača u novom aranžmanu, itd....

Uz brojna kulturno umjetnička događanja biti je tu prilike da se upoznamo i sa našim domaćim proizvodima sa naših Obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Moći će se kušati i naša tradicijska jela i kolači. Npr. bućnica (savijača od buće) zlevka (vrlo ukusni - tradicijski kolač od kukuruznog brašna), i pregršt sličnih domaćih delicija.