.

petak, 7. srpnja 2017.

Ugodan i informativan razgovor sa Borisom Petrović, predsjednikom Vijeća mjesnog odbora Lučko

Lučko - Danas smo posjetili naselje Lučko i porazgovarali sa jednim - ako ne najmlađim - onda barem jednim od najmlađih predsjednika Vijeća mjesnog odbora u Novom Zagrebu.  

Sa velikom veseljem nas je dočekao Boris Petrović  (31) predsjednik Vjeća mjesnog odbora Lučko trudeći se od samog početka našeg susreta, vrlo temeljito upoznati nas sa naseljem Lučko ( kojega - jedan manji dio -  znaju po naplatnim kućicama, kada odlaze ili se vraćaju sa mora ).

Lučko je, nastavio je g. Petrović  - uz sve ostalo, zbog svoje idealne pozicije, zaista ugodno mjesto za življenje. Naime, kao što vidite do centra grada, udaljeni smo svega nekih desetak kilometara. 

Kroz naše naselje prolazi veliki broj javnih gradskih autobusnih linija, iz drugih udaljenih naselja, tako da smo zadovoljni javnim prevozom uz poželje male korekcije voznog reda (ponekada dolazi autobus za autobusom, pa se stvori period kada ih dulje vrijeme nema).

Također smo smješteni uz najveće prometno čvorište (petlju) u ovom dijelu Europe, koja povezuje Srednju Europu sa Bliskim Istokom i naravno Mediteranom, što nama mještanima pruža izvanrednu priliku povezanosti sa Slavonijom, Dalmacijom, Gorskim Kotarem, Istrom ali isto tako sa Slovenijom , Austrijom, Italijom, Njemačkom itd...

U takvim uvjetima nije ni čudno, kako smo u vrijeme i po završetku Domovinskog rata doživjeli veliki priliv stanovnika iz tada ratom okupiranih dijelova kako Hrvatske ali isto tako i Bosne i Hercegovine. 

Naše naselje danas broji nešto više od tri i pol tisuće stanovnika, gdje je prisutna vrlo raznolika struktura. Naime, naše naselje , što nas raduje ima zaista mnogo djece, kako vrtićke, školske ali i srednjoškolske dobi. Spomenuo bih kako je uslijed - pretvorbe - naglo porastao broj umirovljenika, po čemu ni naše naselje nije iznimka.

No, isto tako naše naselje ima mnogo uposlenih (nemamo točne podatke, no mislimo kako smo pri vrhu zaposlenosti). Naime, Lučko je u poduzetničkim "vodam" zaista poznata ali i poželjna lokacije, gdje već sada djeluje veliki broj tvrtki, radilo se o velikim, srednji ali i malim. Dodao bih kako se još uvijek u zaista izazovnim vremenima  uspješno nosi sa njima jedan (manji broj od prije) broj obrtnika, ali i vlasnika Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

U naselju imamo osnovnu školu Lučko, sa kojom smo zadovoljni, prije svega kvalitetom znanja, ali i dobrom organizacijom te rudom djelatnika u vanškolskim aktivnostima. Imamo i vrtić , koji je relativno nov, tako da se i tu imamo čime pohvaliti. Naravno, ne smijem preskočiti Nogometni Klub Lučko, koji okuplja veliki broj sportaša svih uzrasta iz našeg ali i okolnih naselja. 

Sa radom je zastala naša "stara" ambulanta, zbog dotrajalosti stare montažne zgrade!, no veće je u našem Društvenom prostoru uređen kompletan prostor sa svom opremom i upravo ovih dana očekujemo otvaranje i nastavak rada naših doktora. 

Nakon što nas je upoznao sa naseljem Lučko, zamolili smo g. Petrovića da nam kaže nešto o planovima Vijeća mjesnog odbora Lučko, sa njim na čelu - što sve planiraju ostvariti u tek započetom mandatu.



Boris Petrović, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Lučko
- Prije svega bih htio zahvaliti vašem portalu, što ste nas došli posjetiti i popratiti naš rad. kada već zahvaljujem - zahvalio bih mještanima našeg naselja koji su izašli na izbore, jer se i na taj način voli i gradi Lučko. Naravno kako bih ovako javno zahvalio svima koji su svoj glas uputili meni (čijim sam glasovima, kao predsjednik dobio većinu u Vijeću mjesnog odbora Lučko) čime su poručili da vjeruju u mladost, a znate gdje je mladost, ona nikad ne miruje, ne miri se sa starim, već  nastoji svim silama nešto promjeniti, naravno na bolje.

Htio bih naglasiti, usprkos svojim godinama kako mi je ovo drugi mandatu za redom Vijeću mjesnog odbora Lučko, tako da sam već do sada stekao neka iskustva u upravljanju i odlučivanju.

Moram reći, kako je naše naselje Lučko u nekim vremenima bilo nepravedno zapostavljeno, kada je bilo vrijeme izgradnje komunalne infrastrukture, tako da uz veliki trud i veliku energiju nastojimo te radove uraditi koji direktno utječu na kvalitetu života naših mještana nastojimo uraditi što prije. Trenutno se nosimo sa problemom kako mi (vijeće mjesnog odbora) ali i naši mještani sa velikim problemom nezavršene kompletne odvodnje u našem naselju.

Na žalost, završetak tih radova utječe - negativno - na saniranje kolnika i nogostupa, te na ozelenjivanje cijeloga naselja.

U zadnje vrijeme nam također veliki problem stvara ilegalno odlaganje glomaznog otpada u Hrvatskoselskoj ulici kod zelenog otoka za reciklažu.

Naravno, život ne stoji, tako da nakon sanacije Puškarićeve ulice, sve više nam se naši sumještani žale na problem prebrzi vožnje tom prometnicom. Već smo u prošlom sazivu donijeli neke konkretne zaključke u smislu vertikalne i horizontalne prometne  signalizacije, koja uključuje i "led" signalizaciju za brzinu ( kod prekoračenja dozvoljene brzine, upaliti će se crveno svijetlo). Tu signalizaciju planiramo instalirati prvenstveno ispred Osnovne Škole Lučko.

Nadalje, je pred nama izgradnja novog - Doma zdravlja. Naime, kao što sam rekao, uspjeli smo  uz pomoć Grada  privremeno smjestiti ambulantu ovdje u društvenim prostorijama , Unčanska 2, gdje se ovih dana samo čeka od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, uporabnu dozvolu.

Po stjecanju Uporabne dozvole, odmah ćemo na staroj lokaciji započeti sa izgradnjom novog, modernog Doma zdravlja.

Pred kraj bih spomenuo i civilno društvo, koje nije baš razvijeno u našem naselju, sa čim se ne mirimo, no mogu istaknuti kako je zato snažno. Vjerovatno ne moram isticati snagu našeg nogometnog kluba Lučko.  Zatim tu je i Kulturno umjetničko društvo Sijač , koji se svojim radom, aktivnostima svrstava među kvalitetnije u gradu. No, tu je  Podružnica umirovljenika Lučko, koja svojim sve raznolikijim aktivnostima (humanitarnim , kulturnim, sportskim itd...) svakim danom okuplja sve više članova.I za kraj bih spomenuo Udrugu Lučko, koja također okuplja mještane oko svog programa.

Za kraj bih kazao, kako se iskreno nadam kako ćemo svi skupa, vijećnici našeg vijeća i moja malenskost uspjeti ostvariti već započete radove i akcije sa rokom realizacije u našem mandatu, ali započeti i ostvariti sve one koje će pripomoći u svim segmentima, kako bi podigli ukupnu kvalitetu života svih mještana našeg naselja.

Također bih rekao , kako sam okrenut što većoj informiranosti naših sumještana kako bi oni bili bolje upoznati sa svim akcijama, radovima i aktivnostima koji se potiču iz Vijeća mjesnog odbora Lučko , ali i iz Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb / zapad.

Zato zahvaljujem  portalu Rotor, na ovoj posjeti u nadi kako ćemo u budućnosti razviti još kvalitetniju i češću suradnju na dobrobit naših građana .