.

utorak, 13. lipnja 2017.

Mapa nije napa, ali bi mogla biti

Novi ZagrebNapa je električni uređaj koji svojom usisnom mogućnosti pročišćava zrak od kuhanja ili drugih mogućih zagačivača zraka. Koristimo ju kad želimo i koliko želimo. Većinom vremena je ugašena. Dobro je imati napu.

Mapa nije ni približno slična napi u prvom smislu. Ona je pozicija iz koje razmišljamo, iznosimo stavove i procjenjujemo ljude. Iz pozicije mape komuniciramo, dokazujemo da smo u pravu i u cijelosti formiramo svoju okolinu koja nas okružuje. Svi se međusobno razlikujemo po našim mapama. S  nekim ljudima imamo manju ili veću povezanost koja ovisi o tome koliko nam se mape preklapaju, odnosno koliko zajedničkih segmenta iz mape imamo. Mapa nam može pomoći da ne budemo nezadovoljni svojim postupcima ili općenito životom ako je naučimo povremeno gasiti jednako kao i napu.

No tu je najveća razlika između nape i mape što našu mapu ne gasimo cijeli svoj život. Mapa nas blokira jer je vođena svime onime što je u njoj. U njoj su smještena sva naša uvjerenja, paradigme i vrijednosti koje smo nasljedili ili tijekom života usvojili. Kad bismo ju povremeno isključivali naš život bi postao jednostavniji i kontroliraniji s naše strane.

Dok ovu informaciju nisam usvojila i naučila isključivat svoju mapu moj život je bio prepun tužnih trenutaka. Prepun nezadovoljstva i komunikacija nije bila zadovoljavajuća, onakvom kakvom sam je zamišljala. Sve je to donosilo mnogo sukoba s drugima i sa samom sobom.

Ako naučimo reagirati i živjeti van mape neugodne razgovore nećemo ni započinjati ili ako ih želimo nastaviti znat ćemo ih voditi. Moći ćemo više dozvoliti sebi da čujemo informacije od drugih bez osuđivanja. Dozvolit ćemo i stvoriti prostor drugima da se izraze. Bit ćemo manje stresni, a zadovoljstvo samim sobom će rasti. Manje ćemo ovisiti o tuđoj pomoći i tuđim mišljenjima. Samopouzdanje će nam porasti i posta ćemo jača i snažnija osoba od izražavanja u javnosti do građenja kvalitetnih prijateljskih odnosa.  Više se nećemo zadovoljavat sitnicama jer osobna vrijednost će porasti.

Bolje biti bez mape, nego bez nape! 


Recept je vrlo jednostavan, samo isključuj mapu što više puta na dan možeš. Kad se osjećaš uzrujano i kad se svađaš znaj da si u mapi. Mapa je samo tvoja percepcija koja dolazi iz tvojih cipela i gleda kroz posebne naočale okolnosti izvana. Mapa procesuira kako ćeš te okolnosti prihvatiti, sagledati i imati odnos prema njima.

Zašto ljudi ne isključuju svoje mape?

Kada bi znao da isključenjem mape dobivaš onaj osjećaj za kojim još uvijek tragaš, hoćeš li ju isključiti?

Želiš li da mapa kotrolira tebe ili ti nju?

Kako su odnosi uopće postavljeni i tko ih je takvim učinio,  zapitate li se kada?
Napišite sve ono što biste osjećali ,a čega sada još uvijek nema kad mapa bude isključena?

Napišite na papir i krenite u akciju!

Turn off