.

ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

Jednodnevni izlet članova Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec u Gorski Kotar

Lučko - U prošli utorak (30. svibnja 2017. godine) Podružnica umirovljenika Lučko / Ježdovec je organizirala izlet za svoje članove u Gorski Kotar, točnije u Delnice i Brod na Kupi. 

Kako smo uspjeli neslužbeno doznati, za ovaj jednodnevni izlet su se dogovorili, kako bi ipak malo izmijenili rutinu posjeta sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Međimurju, Hrvatskom Zagorju, Podravini itd...

Odlučili su se krenuti u nešto novo, a pritom i saznati neke nove zanimljivosti koje skriva ovaj predivni kraj naše Hrvatske.

Odlučili su se posjetiti - metropolu Gorskog Kotara - grad Delnice (inače najviši grad u našoj domovini). Tamo su odlučili posjetiti Popovićev mlin, koji se nalazi u centru Delnica, i za čudo, ne pokreće ga voda - po čemu je Gorski kotar također poznat, već električna struja. Nakon posjeta Delnicama, uputili su se skroz do Hrvatsko / Slovenske granice u naselje Brod na Kupi gdje su posjetili Kaštel Zrinskih, zanimljivu, kako arhitektonski, također i povjesno, ali također i sa svojim stalnim muzejskim postavom.



Popovićev mlin



Izgradnja električnog mlina započela je 1924.godine. Uz pomoć nekolicine mještana Delnica, gradila su ga dvojica majstora iz Austrije a u objekt mlina ugrađeni su dijelovi mlina tvrtke "Ganzestsa Danubius" iz Budimpešte. 



Gradnja je završena 1925.godine nakon čega je mlin počeo sa radom 25.11.1925.godine. Zanimljivo je napomenuti da su Delnice u cijelosti elektrificirane niskonaponskom električnom strujom tek u studenom 1927.godine, što najbolje svjedoči o važnosti uloge mlina i još nekoliko gospodarskih i industrijskih objekata na području Delnica.



Uslugama Mlina koristili su se mještani Delnica ali i cijelog Gorskog kotara. U samom mlinu koristile su se dvije linije mljevenja. Jedna pomoću kamenog mlina, a druga (suvremenija) pomoću željeznih valjaka. Oba mlina nalaze se u prizemlju objekta, dok se u potkrovlju nalaze sistemi za prosijavanje i prosušivanje meljave. Svi uređaji (mlinovi, elevatori, sita, elektromotor, kožne remenice za prijenos snage do strojeva..) sačuvani su u izvornom obliku.


Popovićev mlin Skriven od slučajnih prolaznika i znatiželjnih pogleda, mlin obitelji Mihelčić, poznat kao "Popovićev mlin" prebiva u glavnoj i najstarijoj ulici u Delnicama već 86 godina. Dali su ga sagraditi Josip i Francika Mihelčić koji su se nakon višegodišnjeg rada u Americi vratili u svoj rodni kraj.


Kaštel Zrinskih


Kaštel Zrinski je spomenik 'prve kategorije'. Godine 1651. Petar Zrinski u Brodu na Kupi gradi svoj dvor, na mjestu starijeg frankopanskog iz 15. stoljeća.

Uslijed intenzivnijeg korištenja prirodnih bogatstava, Zrinski prenosi upravu i sudstvo iz nekadašnjih vinodolskih središta (Hreljin, Bribir, Ledenice) u Brod na Kupi.

U prizemlju, koje je podzemnim hodnikom nekada bilo povezano s crkvom, obližnjom pećinom i Kupom, još je očuvan originalan raspored prostorija, a na 1. i 2. katu je izmijenjen kasnijim pregradnjama. Ova interesantna i vrijedna građevina spaja fortifikacijsku funkciju sa stambenom i pripada tipu dvor-palača, što joj daje posebnu vrijednost.

Postav čine izlošci pretežito s goranskog područja rasprostranjeni na četiri etaže zrinskog ljetnikovca s naglaskom na povijesnu priču o dvorcu, njegovim vladarima kao i samoj povijesti mjesta Brod na Kupi. Dio postava čine povremene izložbe tematski vezane uz goransko područje.

Današnji kaštel je jednostavna trokatna zidana građevina s krovom na četiri vode.

U kaštelu je 2012. godine otvoren Stalni izložbeni postav lovstva, šumarstva i ribolova. Upravljanje postavom, u 2014. godini, se prenosi na Prirodoslovni muzej Rijeka čime tada Stalni postav u Kaštelu Zrinskih postaje jedinom kulturnom ustanovom muzejskog tipa u Gorskom kotaru. 



Naravno, kako se Gorski Kotar ima još sa bezbroj predivnih krajolika, zanimljivosti, starina, legendi pohvaliti, ali naši izletnici su se odlučili za početak upravo obići već spomenute znamenitosti.

Također su se odlučili objedovati i uz ugodnu domaću glazbu, se okrijepiti i zabaviti u Planinarskom domu Petehovac. Naime, Planinarski dom Petehovac je udaljen oko pet kilomatara od samog centra Delnica i smješten iznad Delnica, tako da se sa njega pruža predivna panorama samog grada Delnica i njegove zaista prekrasne okolice. O svježem planinskom - Goranskom zraku, te prekrasnoj prirodi ne treba ni govoriti



Planinarski dom Petehovac


Davne 1939. godine Delničko planinarsko društvo započelo je gradnju planinarskog doma na mjestu sadašnjeg planinskog centra. Dom je završen 1945. a proširen je i preuređen 1952. g. Za potrebe međunarodnog natjecanja Kurikkala cup 1962. izgrađena je depadansa te prva žičara i skijaški tereni u Hrvatskoj. Potom su uređeni nogometni, košarkaški, rukometni i boćarski tereni. Dugi niz godina tu su trenirali i bili na visinskim pripremama najpoznatiji nogometni, košarkaški i rukometni klubovi, kao što su Rijeka, Dinamo, Hajduk, Cibona i dr.
U zimsko doba od Rijeke do Delnica vozili su specijalni vlakovi, zvani Snježni vlakovi. Putnici su zatim pješke došli do podnožja vučnice kojom su prevezeni do Petehovca. Skijaši su mogli u to doba koristiti tri skijaške staze, u ukupnoj dužini preko 6000 m. Sve do 1986. g. kada je zbog dotrajalosti zatvoren, Petehovac je bio okosnica turizma u Gorskom kotaru, a pogotovo u Delničkom kraju.
Potpuno devastirane zgrade i vučnica srušene su 1998, a okolni zapušten teren očišćen, te počinje gradnja novog sportsko rekreacijskog centra sa skijalištem. Budući je sva zemlja na tom području u privatnom vlasništvu, otkup zemlje i gradnja vrlo se sporo odvijala.
Novi planinarski dom s 26 ležajeva i restoranom od 100 mjesta, te skijaška vučnica s rasvjetom za noćno skijanje, otvoreni su od 26. 12. 2004. Već 2013. godine kapacitet se proširio na 72 ležaja.
Počeli su radovi na uređenju nogometnog igrališta koje je jedinstveno u Hrvatskoj, na nadmorskoj visini iznad 1000 m, drugih sportskih terena te označavanje biciklističkih staza i planinskih šetnica.


Kako se moglo i očekivati, ukusna hrana sa kojom su nas domaćini otvorenog srca dočekali uz ukusne aperitive, brzo je povratila snagu ali i veliku volju za zabavom i plesom. Upravo su domaći muzikaši spretno birali glazbu, koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Tako da se uz ples vrlo često moglo čuti pjevanje izletnika u glas sa neumornim muzikašima.
Na žalost, ono što se u početku činilo tako daleko, odjedanput je postalo tako blizu. Naime, nemogućom brzinom je došlo 19,00 sati, kada je bilo dogovoreno vrijeme za povratak svojim domovima. Svi su  nevoljko kretali prema autobusu, do kojeg ih je pratila još uvijek razigrana glazba, uz želju osoblja Planinarskog doma Petehovac  i samih muzikaša - dođite nam opet!
Naravno, kako su to isto nakon ovako lijepog, zanimljivog i zabavnog dana poželjeli i članovi Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec , te su uz veselo mahanje ruku, na oproštaju, potvrdili - vidimo se uskoro!


Biserka Petrović, predsjednica
Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec
- Iza nas je jedan zaista prekrasan i neponovljiv dan. Naime sve je krenulo jutros, ugodnim putovanjem autobusom, koji nam je darovao, kao i ostalim Podružnicama Novog Zagreba - Gradonačelnik  Grada Zagreba.

Odlučili smo obići Gorski Kotar, odnosno grad Delnice sa njegovim znamenitostima, te i naselje Brod na Kupi, kako bi obišli tamošnji poznati muzejski postav u Kaštelu Zrinskih.
Uz zaista ljubazne domaćine očarani smo svime što smo imali prilku vidjeti, no da bi vidjeli sve zanimljivosti, trebalo bi na puno, puno više vremana. 
Opijeni planinskim zrakom, ljepotom Gorskog Kotara, grada Delnica, Broda na Kupi uživali smo u svakom trenutku, baš kao i u hrani i muzici koja nas je dočekala u Planinarskom domu Petehovac.
Na kraju, bih rekla ono sa čim će se sigurno složiti i svi ostali . Zahvaljujem domaćinima, kako u Popovićevom mlinu, kaštelu Zrinskih, tako isto i ovdje u Planinarskom domu Petehovec, i odličnim muzikašima, uz iskreno obećanje kako ćemo se uskoro, ponovno vidjeti.


Ante Vuletić, predsjednik Nadzornog odbora
Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec
-  Moram istaknuti, kako sam pod snažnim dojmovima ovog današenjeg izleta. Ovo je nešto izvanredno, upoznavanje Lijepe naše.
Ovdje je priroda zaista prekrasna, a dodatnu ljepotu joj pruža odlično sunčano proljetno vrijeme.
Zaista nemam više što reći. I sami vidite, zabava na visini....
Ovo je nešto novo u našoj Podružnici umirovljenika - nova, drugačija organizacija izleta. Ovdje smo uz odličnu hranu i zabavu šošta novoga saznali  i naučili. 
Ovakav način organiziranja izleta, sigurno treba nastaviti i u budućnosti..


Ana Gregurek, voditeljica
Humanitarne sekcije - Podružnice umirovljenika
lučko / Ježdovec
- Istaknula bih kako smo na ovom izletu bili u prilici saznati zaista mnoge zanimljivosti za koje do sada nisam imala prilike, čuti ih. 
Na primjer, do danas nisam znala, kako je grad Delnice najviši grad u Republici Hrvatskoj. 

Također sam uz sve ostale, saznala zaista mnogo o načinu života, običajima ali  i načinu privređivanja stanovništva ovog područja Gorskog Kotara, kroz posjetu muzejskog postava Kaštel Zrinski u naselju Brod na Kupi.
Za današnji izlet imamo samo riječi hvale, jer je teško sve doživljaje, dojmove, poznanstva i znanja nabrojiti, a da se ne upadne u zamku da se nešto ne izostavi.
Kao što sam već rekla, izlet je odličan i treba ga svakako preporučiti i drugima.


Marija Matković,  voditeljica
Rastorana Petehovac
- Od srca nam je drago što smo imali priliku ugostiti Podružnicu umirovljenika Lučko / Ježdovec. 
Željela bih istaknuti kako nas sve više posjećuju gosti iz Zagreba, te kako uz umirovljenike ugošćujemo sve češće ekskurzije mladih, od vrtića, škole u prirodi itd...
Naime, nekada je naše ime bilo poznato i cjenjeno ne samo u cijeloj Hrvatskoj već mnogo dalje izvan njezinih granica.
Zadovoljstvo nam je raditi sa ovako veselim ljudima, kao što je danas vaša umirovljenička grupa.kao što ste se osvjedočili i sami, vrlo smo susretljivi a po pitanju cijene i raznolikosti menu - vrlo prilagodljivi.
Za kraj bih kazala, kako nam je iznimno drago što ste danas bili naši gosti, nadam se kako ćete od nas otići odličnih utisaka i kako ćete našu uslugu preporučiti i drugima.