.

četvrtak, 18. svibnja 2017.

X. Proljetni folklorni susreti u Svetoj Klari

Sveta Klara - U subotu 13. svibnja 2017. godine su održani tradicionalni jubilarni X. Proljetni folklorni  susreti u Svetoj Klari u organizaciji Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara. 

Kulturna manifestacija je održana u sportskoj dvorani Osnovne Škole Sveta Klara pred prepunom dvoranom, zadovoljne publike koja je često pljeskom bodrila ali i darovala zaista predivno izvedene koreografije pojedinih kulturno umjetničkih društava.

Kao i svaku godinu ovom kulturno - gastronomskom - folklornom događaju su se pridružila raznolika kulturno umjetnička društva iz bliže ali i dalje okolice. 

Tako su ovu godinu ovaj događaj svojim nastupima uveličali:

  • Hrvatsko kulturno umjetničko društvo - Radost - Sela
  • Kulturno umjetničko društvo - Vinčica - Belajske Poljice
  • Kulturno umjetničko društvo - Seljačka sloga - Kupinec
  • Kulturno umjetničko društvo - Mladost - Odra
U praćenju ovog kulturno folklornog događaja, ne možemo - a da ne spomenemo - izuzetnu organizaciju samih Susreta - koju svakako treba istaknuti i pohvaliti. Naime, ovi susreti nisu tek susreti gdje se različita društva sastanu, nastupe i rastanu. Ovo je uvelike drugačije. Ovdje druženje na prvom mjestu. Sama ideja Susreta, od izbora najljepšeg tradicijskog ruha, pa do pojedninačnog predstavljanja svakog društva - zavičajnoga gastro štanda, čini ove Susrete drugačijima.

Naime, teško se oteti dojmu kako na ovom druženju svi sudionici, odnosno sva društva naprosto uživaju. Ovdje se pjesma pjeva i prije nastupa, za  vrijeme nastupa ali i nakon nastupa. Uz ugodno druženje za vrijeme službenog dijela ovog Susreta, druženje se nastavlja  (na veliku sreću i želju svih sudionika) i po završetka službenog djela. Naime, uz obilatu večeru u susjednim do posljednjeg mjesta ispunjenim prostorijama  Društvenog doma Sveta Klara, nastavlja se sa pjesmo, plesom - ali ovoga puta spontano uz nesebičnu podršku svih - i gostiju ali i veselih domaćina.



Ilija Bikić, predsjednik
Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara
- Večeras smo ovdje na našim tradicionalnim X. međužupanijskim susretima i tom prilikom su nam došli naši dragi gosti iz Bilajskih Poljica iz okolice Karlovca, naši dragi gosti iu Hrvatskog kulturno umjetničkog društva Radost iz Sela, prijatelji iz Kupinca i  naši susjedi iz Odre.

U ovih proteklih deset godina sami i sami došli do spoznaje da se hrvatska tradicijska baština i kultura čuva jedino kroz, jedini pravi izričaj - a to je folklorno življenje kao što i sami živimo folklor, kroz pjesmu, ples, običaje, a na kraju krajeva - prije i poslije druženje, bez kojega zapravo folklora zapravo nebi ni bilo!

Na kraju krajeva, to nas održava i drži na životu - druženje jedni sa drugima -, pa tako večeras imamo naše mladence iz Odre, koji su u drugoj životnoj dobi odlučili utvrditi na Folklornim susretima svoju vezu. Zbog toga smo uistinu presretni.



Marina Pucević, izaslanica
Gradonačelnika  grada Zagreba
- Večeras smo ovdje na X.  Proljetnim susretima, koje organizira Kulturno prosvjetno društvo Sveta Klara. Moram istaknuti kako su bili predivni, u ostalom kao i svaki do sada. 

Imali smo priliku vidjeti ljepotu narodnih nošnji i ljepotu plesa, pjesme. Također je održana i revija narodnih nošnji, gdje je bilo jako teško odlučiti - imala sam čast biti predsjednica Povjerenstva za izbor najljepše narodne nošnje. IMoram priznati kako je pred nama bio izuzetno zahtjevan, i težak zadatak - izabrati najljepšu nošnju. Naime zaista su sve predstavljene nošnje prekrasne. Za mene su svi večerašnji sudionici pobjednici, jer su tu, jer predstavljali ljepotu svatko, svoga kraja.

Uložili smo zaista veliki trud pri izboru  najljepše nošnje iako smo od najljepših odabrali - najljepšu.

Za kraj bih istaknula, kako odličnim organizatorima, ali i svim gostima želim od srca mnogu uspjeha u daljnjem radu. Neka svi nastave i dalje ovako uspješno i sa mnogo entuzijazma, volje i ljubavi. Gradonačelnik je tu, da podežava, pomaže koliko god treba, kao i svih godina do sada.



Kata Mihalić, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva - Vinčica
iz Belajskih Poljica
  - Ovdje smo po drugi puta, naime naši članovi imaju odlična iskustva sa prošlih susreta, pa su inzistirali da ovu godinu budemo ponovno sudionici ovih X. jubilarnih Proljetnih folklornih  susreti u Svetoj Klari. Za ovu priliku smo izveli našu poznatu koreografiju - Oj Poljice selo kraj Korane. Bilo nam je zadovoljstvo, doživjeti- pljeskom - podršku publike za vrijeme nastupa, ali velikim pljeskom po završetku našeg nastupa.

Ovom prilikom bih zahvalila, prije svega organizatorima na odličnoj organizaciji ovih susreta, ali i na mogućnosti da budemo dio svega ovoga kulturno folklornog događaja. Nadalje zahvaljujem svim društvima koja su večeras također svojim nastupima ali i ugodnim i iskrenim druženjem učinili ovu vešes nezaboravnom te također zahvaljujem publicui, koja je svojim čestim pljeskom pružala podršku svima nama. 



Jasenka Nošić, predsjedniva
Kiulturno umjetničkog društva - Radost
iz Sela kod Siska
- Mi smo  prijateljsko društvo sa Kulturno Prosvjetnim Društvom Sveta Klara, već cijeli niz godina.

Ovdje nastupamo sa velikim zadovoljstvom peti ili šesti put, ne brojimo, no redovito dolazimo svakih par godina. Također , tako čine i uzvratna gostovanja, članovi Kulturno Prosvjetnog društva Sveta Klara. 

Večeras smo ovdje pred zaista predivnom publikom, izveli običaj Tijelovske procesije, malo prilagođen suvremenim prilikama. Pohvalila bih svoje članove, na odličnom nastupu, koji pokazuje kako smo sa iznimno velikom voljom ovdje došli. 

Iskreno se nadam, kako su naši domaćini zadovoljni našim nastupom, koji je - često šuta - velikim aplauzom popratila publika.

U svetu Klaru kod naših prijatelja iz Kulturno Prosvjetnog društva Sveta Klara,zaista uvijek volimo doći. Za kraj bih pohvalili odličnu organizaciju Susreta.



Mirna Maravić, predsjednica
Kulturno umjetničkog društva Mladost iz Odre
 Večersa smo nastupili sa pjesmama i plesovima Međimurja, na poziv Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara. Sada mogu reći kako je iz nas svih skupa, jedan prekrasan koncert. Izuzetno raznolik sa mnogo , do sada u ovim našim krajevima - ne viđenih - nošnji.

Svakako ovdje treba naglasiti kako je sportska dvorana Osnovne Škole Sveta Klara, bila prepuna, divne publike, koja nije žalila dlanove, kako bi svojim pljeskom podržala ali i nagradila sva društve u svojim raznolikim i  odlično izvedenim  koreografijama.

Također želim pohvaliti i same organizatore, jer i sami  znamo koliko je trud potreban, kako bi se priredila ovako zahtjevna kulturno folklorna manifestacija. 

Naime, i mi smo nedugo slavili jubilarnih 40. godina postojanja i plodnog rada te djelovanja našeg Kulturno umjetničkog društva Mladost, tako da zaista cijenimo ne samo organizatore, već i sve članove Kulturno umjetničkog društva, jer isto tako odlično znamo što je to - dolaziti dva puta tjedno na probe - i uložiti jako veliki trud ali i svoje vrijeme kako bi svaki nastup bio profesionalno otplesan sa mnogo umijeća i  uložene ljubavi.



Marijan Topolko, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Seljačka sloga iz
Kupinca
- Naše društvo djeluje oko dvadeset i pet godina, kroz to razdoblje nastupali smo kako diljem naše Domovina, ali isto tako i u inozemstvu.

Večeras smo nastupili sa našom domaćom koreografijom pod nazivom - Žuto lišće opalo je ... Moram priznati, kako smo zaista ugodno primljeni što od organizatora, a što od publike, koja je dugačkim ali snažnim pljeskom nagradila naš nastup.

Ovaj Susret je predivan i izdvaja ga ova ugodna atmosfera, koja vlada i prije, za i nakon nastupa na pozornici. Kao što viditr, sada se ugodno družimo svi skupa, iako su - kako bi poneki rekli - sitni sati-. Nitko još ne razmišlja o odlasku doma.

No, da ne duljim, svaka čast organizatorima i zahvali smo što su nas pozvali , nadamo se kako će se ova uspješna suradnja nastaviti, tako da se se iskreno radujemo i susretu i na godinu.