.

srijeda, 17. svibnja 2017.

Pitanje i odgovor o ovlaštenom voditelju građenja

OsijekDobili smo još jedno pitanje koje se odnosi na angažiranje ovlaštenog voditelja građenja koji nije zaposlenik tvrtke.


Odgovor smo dobili od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.
Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Tvrtka koja obavlja građevinske radove (završni radovi) želi se javiti na Javno nadmetanje (natječaj) koji objavljuje jedinica lokalne uprave (Županija).

Budući da u tvrtki nema zaposlenog ing. strojarstva koji bi bio voditelj radova može li se on angažirati putem ugovora (s jednim inženjerom surađujemo koji ima svoju tvrtku) i na koji način: ugovor o djelu ili ugovor s njegovom tvrtkom.

Odgovor:

Poštovani

Vezano uz vaš dopis od 29. Ožujka 2017. Godine, u kojem postavljate upit o tome može li i na koji način tvrtka koja obavlja građevinske radove angažirati ovlaštenog voditelja građenja koji nije zaposlenik dotične tvrtke, odgovaramo u nastavku.

Uvjeti i načini angažiranja ovlaštenih voditelja građenja nisu predmet Zakona o javnoj nabavi (NN 120/16), već Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje. Navedeni Zakon u članku 30. Propisuje da izvođač mora u obavljanju djelatnosti građenja imati zaposlenog ovlaštenog voditelja građenja i/ili ovlaštenog voditelja radova.

S obzirom na to da je za tumačenje navedenog Zakona nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenje, upućujemo  vas da se radi odgovora na postavljeno pitanje obratite navedenom ministarstvu.

Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta
Državna tajnica
Nataša Mikuš Žigman