.

subota, 15. travnja 2017.

Tko to kaže, kako umirovljenički dani nisu lijepi ....

Lučko - U nedjelju  (9. travnja 2017. godine) u 16,00 sati su se okupile umirovljenice Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec, kako bi same "kompjuterski" izradili pozivnice i plakate za svoju Skupštinu umirovljenika, koju će održati vrlo skoro 29, travnja 2017. godine.

Zanimljivo je kako smo na ovom ciljanom druženju susreli članice ove mnogobrojne Podružnice (naime, kako smo saznali - Podružnica umirovljenika Lučko / Ježdovec broji nešto više od 260 članova) željne novih znanja i aktivnosti. Naime, u ugodnom razgovoru sa članicama mogli smo saznati kako u Podružnici umirovljenika postoji zaista veliki interes za - računalno opismenjivanje.

Ukoliko si računalno nepismen, jednostavno zaostaješ, nisi sukladan suvremenom načinu života - objašnjavale su nam članice. Mišljenja smo kako godine ne mogu biti razlog kako bi se mi odricali određenog dijela našeg života, čak što više - sa više rada, kreacije i aktivnost  činimo svoj život kvalitetnijim, ispunjenijim i zdravijim  ali i život svima oko nas.

Da su zaista aktivne sa vizijom i sa velikim entuzijazmom u sebi, ubrzo smo saznali u ugodnom razgovoru, koji smo uz kolače i čaj (ili kava po želji!?) vodili tog ugodnog sunčanog nedjeljnog popodneva u naselju Lučko, na adresi Unčanska 2, gdje se nalaze društvene prostorije  naselja Lučko.





Katica Rebrović, Viditeljica sportke sekcije
Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec
- Draga Katica, koliko ste dugo vi, član Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec?

- Uh, uh... Član sam i to aktivni, nešto više od dvadeset godina.

- Čujemo kako je Podružnice sve aktivnija i aktivnija, i kako ste vi imenovani za Voditeljicu sportske sekcije...

- Da, željeli bi kao članovi iskoristiti što više korisnog vremena u druženju, sportu, ali i ostalim aktivnostima... volimo putovati, tako da se sa velikom radošću i velikim nestrpljenjem očekujemo svaki naš izlet.

Naravno ako su naše sportske aktivnosti nešto manjeg nsa obzirom na naše godine, no mi se ne damo. Često tako provodimo igre koje su primjerene našim godinama. Redovito se sastajemo gdje uživamo u igranju Belota, "Čovječe ne ljuti se!" ali uskoro planiramo (kada skupimo novca) nabaviti i ploče pikada, kugle za kuglanje itd.... Naime, cilj nam je uspostaviti također što tješnju suradnju sa ostalim Podružnicama umirovljenika kako Novog Zagreba, ali isto tako i šire...

Kako ste zasigurno i sami obaviješteni, poneke su Podružnice u  Novom Zagrebu, pokrenule sportske igre ( Podružnica umirovljenika Zapruđe, Podužnica umirovljenika Sveta Klara / Čehi...) gdje i mi želimo biti aktivni sudionici. No, ne samo aktivni sudionici, već jedni od onih koji će u svoju Podružnicu odnijeti i poneka zasluženo odličja.



Marica Jasenko, član
Podružnice umirovljenika  Lučko / Ježdovec

- Koliko ste vi draga Marica, dugo član Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec ?

- Ooooo, dosta dugo. Također, sam vrlo aktivan član nešto duže od dvadeset godina. kao što znate svake se srijede okupljamo i družimo. Naime uvijek sam bila izuzetno akrivna i potpora u humanitarnom radu naše Podružnice.

Evo ovih smo dana unutar Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec organizirali humanitarnu sekciju, kroz koju uz ostale humanitarne djelatnosti jako usko surađujemo sa Gradskim društvom Crvenog križa Novi Zagreb. No, o tome će vam zasigurno mnogo više reći naša Voditeljica sekcije Anka Gregurek.

Naše humanitarne djelatnosti za sada idu smjeru aktivnosti, posjete naših bolesnih ili nemoćnih članova. često puta to ne budu samo posjeti sa simboličnim poklonima, već tu usput naše  vrijedne članice znaju oprati prozore, počistiti prašinu, pa čak nešto i popeglati... Također obilazimo i naše članove i članice koji budu na liječenju u bolnicama.  Tijekom godine prikupljamo sredstva ali i donatore kako bi krajem godine pred blagdanske dane Božića, darovali naše članove koji su na žalost lošijih primanja (niskih penzija) i nižeg imovinskog stanja.

Za kraj bih istaknula, kako upravo pokrećemo radionice, gdje ćemo kroz praktičan rad i ugodno druženje kako od recikliranih stvari, uraditi prekrasni Uskrsi nakit (zeku, pisanicu, piceka itd...). Naravno kako nećemo stati samo na tome, uskoro organiziramo i radionucu, koju će voditi jedna naša iskusna "šnajderica". Ona će sve zainteresirane poučiti kako od naših -starih- odjevnih predmeta, sa par lakih krojačkih operacija , preraditi ih u nove, suvremene i moderne.

Ovu priliku koristim kako bi pozvali i mlade mještane našeg Lučkog i Ježdovca da nam se pridruže.

Ovaj naš rad i aktivnosti u Podružnici koristim, kako bi se malo opustila, kako bi barem jedamputa u tjednu imala vrijeme - samo za sebe.

-  Vidimo kako ste se dana okupili ovdje, bez obzira što je nedjelja - kako bi svi skupa naučili nešto novo u izradi vašeg plakata i pozivnice za skoru Skupštinu. Kako vidimo, interesira vas i informatika?

-  Pa, u svakom slučaju - dapače! Jer bi mi informatika svakako dobro došla u svakodnevnom životu. Naime, došlo je vrijeme kada je potrebno biti informatički pismen, jer čim se više služiš, to se bolje snalaziš.

- Čuli smo, ukoliko će biti dovoljno veliki interes za informatiku i računalstvo, kako će se u vašim prostorijama organizirati tečaj.

- Da, to bi bilo odlično. Željela bih da se to što prije uradi, kako bi naši članovi što prije bili u tijeku zbivanja i samim time sposobniji u ovom našem društvenom radu.



Biserka Petrović, predsjednica
Podružnice umirovljenika Lučko /
Ježdovec, Viditeljica Kulturne sekcije
- Kao što i sami vidite, danas smo se okupile nas nekolicina, kako bi zajednički izradile plakat ali i pozivnice koje ćemo uputiti našim članovima, gostima i uzvanicima za skoru Godišnju skupštinu.

Kroz proteklo vrijeme, smo uspjeli organizirati nekoliko sekcija koje okupljaju veliki broj članova i kroz njihov rad i djelovanje arikuiraju interese svih naših članova. Iskoristiti ću priliku i navele sekcije :

- Sportska sekcija (koju vodi Katica Rebrović), koja organizira sportska druženje (srijedom), kako u našoj Podružnici, ali isto tako van nje u gostovanjima i natjecanjima u drugim Podružnicama umirovljenika, širom Novog Zagreba, ali i dalje.

- Humanitarna sekcija (koju vodi Anka Gregorić), koje usko surađuje sa Gradskom udrugom Crvenog Križa ali i ostalih zdravstvenih ustanova, gdje temeljito i redovito - kroz sistematske preglede - prevenira zdravstveno stanje naših članova. Također humanitarno skrbi o našim članovima, obilasku bolesnih i nemoćnog, obilazak oboljelih u bolnicama, te prikupljanje i podjela uglavnom prehrambenih namirnica potrebitima

- Kulturna sekcija (koju vodim trenutno, osobno - dok ne pronađemo adekvatnijeg voditelja), organizira posjete kazalištima, muzejima itd. No, isto tako priprema - (prikuplja potrebne informacije) i organizira jednodnevne izlete koji su obavezno prožeti novim znanjima (upoznavanjem zemljopisnih, kulturnim i povijesnim znamenitostima Lijepe naše), gastronomskim lokalnim jelima i uvijek veselim plesom i pjesmom.

Željela bih istaknuti, kako je Kulturna sekcija prije nekog vremena uspostavila izvjesne kontakte sa Maticom umirovljenika Grada Zadra, kako bi razvili međusobno prijateljstvo gdje bi naši članovi odlazili sedam dana kod njih u goste (smještaj u domu  članova Podružnice umirovljenika Grada Zadra) dok bi oni nama dolazili u goste - također u trajanju od sedam dana za vrijeme - Adventa u Zagrebu, gdje bi ih ugostili naši članovi u svojim domovima.

Takvu istu suradnju pokušavamo uspostaviti sa umirovljenicima iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.

Naravno, kako mi to sve skupa sad ne bi mogli ostvarivati da nije bilo kvalitetnog i odgovornog rada, prijašnjih rukovodstava naše Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec , koji su svojim radom utrli put snažne tradicije i dugog (preko četrdeset godina!) postojanja naše Podružnice. Posebno bih istaknula, našu dugogodišnju - legendu - Matiju Kukolj (koja je i danas počasna predsjednica Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec) i njezinog također vrlo uspješnog prethodnika pok. Antika Kujundžić.

I za kraj bih istaknula, kako upravo organiziramo Sekciju Kreativnih radionica, gdje također očekujemo plodnu suradnju i sa Centom za kulturu Novi Zagreb, koji nam je u našoj dugoj povijesti i međusobnom prijateljstvu - kroz sve te godine, kada je zatrebalo - uvijek svesrdno pomagao.



Ankica Gregurek, voditeljica
Humanitarne Sekcije
-  Kako doznajemo draga Anka, vi ste voditelj Humanitarne sekcije, koja uz svoj neposredni humanitarni rad, vodi brigu o zdravlju vaših članova i održava usku suradnju sa Gradskim društvom Crvenog Križa?

- Da. Baš tako.  Naime, od samog djetinjstva me privlači humanitarni rad, a od mladosti se bavim volonterskim radom, gdje sam svojevremeno vodila i bila predsjednica Crvenog Križa dok se još organizirao po  mjesnim zajednicama, odnosno mjesnim odborima. U međuvremenu sam se malo udaljila od tih aktivnosti zbog osobnih razloga, no evo nedugo sam se ponovno uključila u rad, ovog puta u našoj Podružnici umirovljenika, gdje smo organizirali - Humanitarnu sekciju.

Željela bih istaknuti kako smo se u vrlo kratkom vremenskom roku uspjeli odlično organizirati. Da je to tako govore i naši rezultati rada. Naime, 20. travnja 2017. godine  u 8,30 sati u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog Križa organiziramo sistematske pregleda za sve naše zainteresirane članove.

U naše prostorije doći će tim  liječnika, koji će obaviti raznolike zdravstvene preglede:

  • mjerenje šećera
  • mjerenje krvnog tlak
  • mjerenje masnoće u krvi
  • mjerenje šećera u krvi
  • mjerenje težine
  • mjerenje EKG (snimanje elektrokardiograma)
  • spirometrija (mjerimo volumen i brzinu izdahnutoga zraka)
  • oksiometrija ( mjerenje zasićenja  krvi kisikom)
  • ručni pregled dojke.

Također očekujemo prikladan termin u kojem ćemo obaviti pregled - mamografiju. Trenutno nemamo informaciju da li ćemo taj važan preventivni pregled osigurati prije sezone godišnjih odmora ili po sezono, no zainteresiranih je zaista dosta. No, tko je zainteresiran  za taj pregled može nam se javiti, kako bi i njeg, odnosno nju uvrstili u popis, jer je pregled ograničan brojem.

Za kraj bih istaknula da nam se mogu javiti svi naši članovi koji su potrebiti medicinska pomagala, kolica, "štake", hodalice. Naime, također u suradnji sa Gradskim društvom Crvenog Križa u mogućnosti smo pružiti i tu mogućnost posuđivanja, potpuno besplatno!

Za sve upite, možete me kontaktirati na broj mobitela - 091 4407077, Anka Gregurek.