.

petak, 21. travnja 2017.

Radost folklora u dječjoj skupini Kulturno umjetničkog društva Sijač iz Lučkog

Lučko - Ovih dana smo posjetili dječju skupinu Kulturno umjetničkog društva Sijač, koja je okupljena , lani početkom školske godine. Ova skupina okuplja djecu u dobi od četiri godine pa na dalje sve do djece zaljubljenike folklora - školskog uzrasta. Tjedne probe koje se održavaju dva puta tjedno u prostorijama Osnovne Škole Lučko, vrlo uspješno vodi Iva Petrović, koja se ovim poslom bavi uspješno, nešto više od osam  godina.

Za one koji ne znaju, Kulturno umjetničko društvo Sijač iznova je osnovano 2007. godine s ciljem prenošenja znanja i vrijednosti tradicionalne i umjetničke baštine mladima putem raznih edukativnih radionica, stvaranja kulturno umjetničkog programa, organiziranje proba za članove društva pod stručnim vodstvom, organiziranja nastupa i manifestacija te sudjelovanja na istima.
Kulturno umjetničko društvo Sijač je osnovan u cilju očuvanja tradicijske kulture, prevencije neprihvatljivog ponašanja i ovisnosti među mladima, kao pomoć djeci s posebnim potrebama te pomaganju osobama starije životne dobi.
Za  navedene ciljeve, Kulturno umjetničko društvo Sijač ostvaruje odlične rezultate, o čemu svjedoče brojna priznanja, zahvalnice i medalje sa brojnih smotri, gostovanja... No zasigurno je najveća potvrda svih vrijednosti, upravo zorno pokazuje veliki odaziv djece različitih uzrasta (na jesen se pripreme okupljanje još jedne dječje skupine, manjeg uzrasta!) koja se okupljaju radosno svakoga tjedna na probama.


Laura Klemen, ( lijevo) sa majkom Anom
i sestrom
- Moja kćerka Laura se uključila u rad Kulturno umjetničkog društva Sijač, lani u rujnu. Moram odmah istaknuti, kako sam iznimno zadovoljna, što smo učinile taj korak. Naime, promišljanja sam , kako djeca što su manja, trebaju tim više upoznati kulturnu baštinu - kako su naši stari prije plesali.
Vidim, kako to Lauru zaista zanima, dolazi doma pjevušeći mnoge pjesmice, usput ponavljajući korake što ih je učila na probi.

Uz sve to, ove probe su također odlične, što se tiče socijalizacije djece. Istaknula bih kako se Laura zbližila i upoznala mnogo novih prijateljica i prijatelja. 
Dodam li tome kako je ukupna kreativna atmosfera, prepuna entuzijazma, volje i ljubavi prema folkloru, nastupima i putovanjima - također nešto što nas povezuje, međusobno i roditelje i djecu, tada neću biti daleko od istine, kako je sve ovo mojoj Lauru došlo u pravo vrijeme i na pravom mjestu.


 Ema Gojak sa majkom Anom
-  Sada ću vam otkriti jednu moju intimnu tajnu. Naime, moje je davna želja bila , biti član nekog folklornog društva, no stjecajem životni okolnosti, tu na žalost želju nisam nikada do sada ostvarila.
No, presretna sam što se evo, to mojoj kćerki ostvarilo!

 Ona ovdje, naprosto - uživa!
Prošle smo zajedno mnoge raznolike "slobodne" aktivnosti (učenje sviranja raznolikih glazbala, sport, učenja jezika itd...) no definitivno - folklor joj se i sve ovo oko njega - najviše sviđa.
Sviđa joj se ova kreativna energija, ljudi su ovdje krasni, oduševljeni smo svime i baš smo uzbuđeni, ne samo probama, već druženjem, nastupima. Svemu se iz srca veselimo.
Moja je Ema još sa djedom Jožom, još kao mala beba gledala ne televiziji folkoraše i čim bi se pojavili na televiziji, za nju je svijet stao. I već kao mala, već je znala kolo plesati da sjedom Jožom. Tako da smo već od mala znali, kako će naša Laura, jednoga dana postati prava - folklorašica. 
Na svu sreću smo susreli gđu Klemen - naime - ona nam je preporučila Kulturno umjetničko društvo Sijač, ovdje u Lučkom. Moram istaknuti , kako mi je drago što su nam se - posložile zvijezdice -  i što smo ih susreli. Ne mogu vam opisati radost, što je naša Laura postala član društva i što smo upoznali voditeljicu Ivu.

Što vam mogu reći za kraj - sada smo na pravom mjestu u pravo vrijeme i uživamo.


Iva Petrović, voditeljica najmlađe
dječje skupine Kulturno umjetničkog društva
Sijač
-  Ovo ja naša nova dječja skupina koju smo formirali u rujnu prošle godine. Grupa djeluje za sada sa 17. članova iako su najave kako će se skupina još brojno povećati.
Volim ovo druženje i rad sa djecom, to druženje i vježbanje i putovanja, živim kao voditeljica nešto više od osam godina.
Kako ste imali priliku vidjeti, naše probe su zaista zanimljive. Iako svaku probu ponavljamo koreografiju kojom ćemo nastupiti, ni jedna proba nije ista. Na svakoj probi se susretnemo sa nečim novim, ili da je nečiji rođendan, ili netko ispriča svoj zanimljivi doživljaj proživljen od zadnje probe ili se dogodi nešto zanimljivo, onako spontano na samoj probi, što nas nasmije, razveseli itd...
Trenutno se pripremamo vrlo zdušno za  naš nastup u grad Stubica, kod našeg prijateljskog Kulturno umjetničkog društva Stubica. Naime, već u subotu putujemo u Stubicu, kako bi svojim nastupom uveličali slavlje koje se priređuje u čast Sv. Juraja. Moram istaknuti, kako je to - ovoj dječjoj skupini - prvi nastup.
Nastupiti ćemo sa zahtjevnom koreografijom - Igre, pjesme i plesovi Brodskog Posavlja.
Nakon toga, također sa velikim nestrpljenjem očekujemo nastup na Dječjoj smotri folklora, koja će se održati 3. lipnja 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ( mala dvorana).