.

petak, 17. ožujka 2017.

Stoljeće ljubavi prema povrću

Blato - Ovih dana smo posjetili - OPG Gregurić - koji se smjestio u naselju Blato na adresi - Delkovečka 9. Ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo sa velikom ljubavlju uzgaja raznoliko domaće povrće, koje završava za stolovima mnogih zagrebačkih obitelji, koje njeguju domaću zdravu kuhinju i cijene domaće organski uzgojeno povrće. 

U ugodnom razgovoru sa "glavom obitelji" gsp. Antunom Gregurić, imali smo priliku saznati - ne malu zanimljivost. 

Naime, u obitelji Gregurić uzgajanje povrća je duga tradicija, nešto malo kraća od stoljeća. Sve je krenulo sa Antunovim djedom,  zatim prešlo na oca, da bi došlo do Antuna, ali evo, danas je sin gsp. Antuna - desna ruka - ocu, u ovom obiteljskom poslu. 

Na upit, upućen gsp. Antunu : Volite li  ovo što radite? 

Uslijedio je vrlo snažan i dojmljiv odgovor - Apsolutno! Pa kako bih radio nešto cijeli život, a da to ne volim!?



Antun Gregurić, vlasnik
Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva -
Gregurić
- Prije svega , zaista mi je drago što ste došli ovdje kod nas u posjetu, kako bi vidjeli način na koji mi uzgajamo naše organske prehrambene proizvode - povrće.

Ovdje imate priliku vidjeti kako mi organski uzgajamo sve dostatne količine koje u roku od nekoliko sati dolaze na stol naših vjernih i zadovoljnih kupaca. 

Naime, često puta , većina ljudi zaokupljena svojim svakidašnjim obavezama i problemima, ne usmjerava pozornost na jednu vrlo važnu stvar, pri kupnji (posebno u velikim trgovački lancima) povrća, ali usudio bih se reći i voća. Zaista je iznimno važno, kada je povrće ubrano, te koliko je putovalo do vašeg stola ili štednjaka. 

Naime, danas u prosjeku prođe najmanje 7 dana (od branja do vašeg stola), a kao što je poznato voće i povrće, ali i ostale namirnice podliježu procesima kvarenja pod utjecajem mikroflore. U tom periodu pod utjecajem viših temperatura i vlage, količina vitamina C koji služi kao indikator svježine može biti reducirana za 25 i više, posto. Ako se povrće i voće ubere u pravo vrijeme u roku od 24 do 48 sati, gotovo sve hranjive vrijednosti bit će sačuvane.

Npr.  Špinat, jedan od nama važnijih artikala, on ne trpi kako bi bio upotrijebljen nakon 24 sata. Da, veliki centri ga drže u prodaji, ali to na žalost nije "roba", to je više štetno nego korisno. Gotovo isti uvjeti vrijede, da ne kažem i za kupus, kelj, rajčicu, itd.

- Možete li nam reći gdje vi plasirate svoje proizvode?


-  Do nedugo smo surađivali vrlo kvalitetno i vrlo snažno sa jednom poznatom privatnom tvrtkom, no zbog  određenih problema smo prekinuli sa suradnjom. No, i dalje smo prisutni na našoj najpoznatijoj tržnici u centru grada - Tržnica Dolac - gdje već tradicionalno godinama imamo svoje vjerne potrošače, koji , kako sam već rekao, izuzetno cijene našu domaću organsku proizvodnju.

- Koliku površinu zemlje - oranica - obrađujete?

- Obrađujemo, već desetljećima - nešto malo više od 6 hektara . No na žalost, zbog prekida poslovne suradnje sa spomenutom tvrtkom, ove godine smo malo smanjili proizvodnju. Uz ovaj "vanjski" dio, također organski proizvodimo i u plastenicima, čija je površina cca. tisuću kvadrata. Tako uspjevamo svim našim mnogobrojnim potrošačima osiguravati i "ljetne, jesenske, ali i proljetne proizvode".

- Možete li nam reći što sve imate u svojoj ponudi?

-  Trenutno imamo mladi luk, špinat, rotkvica, salata, peršin blitva i rikolu ...

- Kako smo čuli, do sada ste imali praksu prodaje svojih organskih proizvoda, zadovoljnim kupcima i preko narudžbe. Naime, netko od vjernih kupaca bi naručio, nekoliko kilograma različitih proizvoda, i to bi ga dočekalo u dogovoreno vrijeme. 

No, skoro smo započeli dostavu naših proizvoda u dom naših zadovoljnih kupaca.


Naime, kako bi sačuvali svježinu svih proizvoda, te uvelike skratili vrijeme od ubiranja organskih plodova povrća pa do kuhinjskoga stola naših vjernih potrošača, pokrenuli smo vlastitu dostavu. Uvjet dostave kako poželjna količina naručenog povrća ne bi trebala biti ispod 3 kg, pa na više. Ono što je ovdje zanimljivo - još uvijek, uz veliki napor uspijevamo - danas naručene organske proizvode, raznolikog povrća, dostaviti u tijeku današnjeg dana.  

Ovakav vid direktne prodaje se pokazao posebno praktičan prošle jeseni, kada su naši sugrađani, odnosno sugrađanke, naručivale naše povrće za zimnicu. Tu ne treba spominjati kako to povrće, prije svega - treba biti zaista kvalitetno i prije svega zdravo.

Ovdje bi izdvojio našu poznatu  rajčicu, pod nazivom - Šljivar. Posebnim i poželjnim ga čini njegova izdašnost za ukuhavanje (mesnati je!) i ukusan. Želio bih spomenuti i našu papriku - Roga (crvena), te patlidžan...

- Koje su cijene, povrća koje dostavljate na - kućni prag?

- Cijene, kako što to već znaju naši vjerni i ekonomični potrošači, ne prelaze visinu cijena pojedinih proizvoda na placu.

Što bi nam još rekli za kraj ovog našeg ugodnog razgovora, a da to nismo do sada spomenuli?

- Svakako bih sa velikim ponosom istaknuo kako svi naši potrošači koji konzumiraju naše povrće a i oni koje se odluče od sada to činiti - mogu biti sigurni kako jednu zdravu hranu! 

Mi ne posjedujemo za to certifikat, ali  sa velikom radošću pozivamo sve zainteresirane, da nas posjete, kako bi osobno vidjeli kako se uzgaja povrće i sa čime se  gnoji (pretežno sa stajskim gnojem), no dodaju se i ostali minerali.

Čuli smo od nekih ekoloških proizvođača, kako oni uspjevaju usred zime uspješno i kvalitetno uzgajati rajčicu, na to sam odmahnuo rukom i rekao , kako je to nemoguć.

Ono što je moguć, to se ovdje kod nas može vidjeti svojim očima :

- kako raste
- gdje raste
- na čemu raste

Također bih za kraj spomenuo jednu nedoumicu, sa kojom se vrlo često susrećem kroz moj dugački radni vijek - u razgovoru - sa mnogim potrošačima. 

Naime, neki smatraju kako se povrće koje se proizvodi u zaštićenom prostoru, lošije kvalitete u odnosu na povrće koje se uzgaja na otvorenom prostoru.

Moje osobno mišljenje ali i moje zaista dugačko iskustvo, govori, kako to nije blizu istine. Naime, povrće koje se uzgaja na otvorenom prostoru, mora imati veću kemijsku zaštitu, u odnosu na povrće koje se uzgaja u zaštićenom prostoru, zbog npr. noćne vlage, koja pogoduje, algama, gljivicama i ostali štetnici.

Zahvaljujemo na posjetu, te izravnoj prilici da neke buduće zadovoljne potrošače, upoznamo sa našim načinom promišljanja ali i proizvodnje zdrave hrane. Također pozivamo sve zainteresirane da nas posjete (tu smo usput - na putu za more!), naime kod nas ne postoji - određeni dan  Otvorenih vrata - kod nas su vrata otvorene tijekom cijele godine (365 dana!) za sve one koji se žele uvjeriti kako mi uzgajamo zdravo povrće, koje oni sa ljubavlju u svom domu kuhanjem - pretvaraju u ukusnu i energetski snažnu i zdravu hranu.  




Nema komentara:

Objavi komentar