.

srijeda, 22. ožujka 2017.

Šaljite svoje upite i dalje. Najoriginalnije ćemo i nagraditi

Novi Zagreb Dobili smo pitanje i prijedlog Centra za društvene inovacije i održivi razvoj Zagreb o uspostavi Registra humanitarne pomoći Republike Hrvatske. Pitanje je upućeno Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Šaljite nam i dalje Vaša pitanja na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Obraćamo Vam se s prijedlogom za suradnju između Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Centra za društvene inovacije i održivi razvoj na uspostavi Registra humanitarne pomoći Republike Hrvatske.
Registar humanitarne pomoći Republike Hrvatske je prijedlog usmjeren na osnivanje jedinstvenog registra u obliku crowdfunding platforme koji bi obuhvaćao informacije o svim humanitarnim aktivnostima u Republici Hrvatskoj i riješio aktualne probleme sustava prikupljanja humanitarne pomoći, a osobito nedovoljnu vidljivost, financijsku neefikasnost i netransparentnost.
Osim što mnogima može pomoći, osnivanje takvog registra je od izuzetnog značaja i za gospodarstvo jer bi značajno doprinijelo upoznavanju građana s konceptom crowdfundinga.

S obzirom na veliki ekonomski potencijal koji leži u njemu, Europska komisija inzistira da se razvoj crowdfundinga postavi visoko na popis prioriteta svih članica Unije, što je Vlada RH i učinila uvrstivši ga u svoj Program koji je predstavljen u Saboru 19. listopada 2016.

Odgovor:
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaprimilo je Vaš upit kojim se pozivate na dopis Centra za društvene inovacije i održivi razvoj upućenog ovom ministarstvu vezano za osnivanju Registra humanitarne pomoći Republike Hrvatske u obliku crowdfunding platforme.

Zakon o humanitarnoj pomoći (Narodne novine , broj 102/2015, u daljnjem tekstu:  Zakon), stupio je na snagu 1. studenog 2015. godine i predstavlja znatan iskorak prema transparentnosti u području prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći u Republici Hrvatskoj te daje sustavan odgovor na brojna pitanja koja su se pojavila u primjeni ranije važećih propisa koji su regulirali ovo područje.

Zakon jasno definira uvjete prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći , odnosno jasno definira uvjete i kriterije za izdavanje rješenja kojim se odobrava stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći i rješenja kojim se odobrava provođenje humanitarne akcije, kao i same postupke za izdavanje tih rješenja, te prava i obveze organizatora prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći.

Sukladno  Zakonu  o  humanitarnoj  pomoći  svi  postupci  vezani  uz  prikupljanje  i  pružanje humanitarne pomoći u nadležnosti su ureda državne uprave u jedinici regionalne (područne) samouprave, odnosno Grada Zagreba, mjesno nadležni prema mjestu sjedišta, odnosno prebivališta organizatora prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je drugostupanjsko tijelo, odnosno zaduženo je za postupanje po žalbama i nadzor nad humanitarnom pomoći i provedbom Zakona o humanitarnoj pomoći.
Napominjemo da sukladno Zakonu, Ministarstvo vodi evidenciju neprofitnih pravnih osoba za područje Republike Hrvatske kojima je izdano rješenje o odobrenju stalnog prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći , te evidenciju izdanih rješenja kojima se odobrava provođenje humanitarne akcije, dok uredi državne uprave vode evidenciju pravnih osoba na području svoje nadležnosti kojima je izdano rješenje kojim se odobrava stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, odnosno evidenciju rješenja kojima se odobrava provođenje humanitarne akcije.

S obzirom da je novi Zakon o humanitarnoj pomoći definirao niz instituta koji imaju za cilj učiniti prikupljanje, pružanje i korištenje humanitarne pomoći transparentnijom , kao i činjenicu da su provedbenim propisima regulirani postupci vezani uz prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći, odnosno organiziranje humanitarnih akcija, Ministarstvo  ce tijekom 2017. godine ustrojiti jedinstvenu aplikaciju za evidenciju humanitarne pomoći u Republici Hrvatskoj, u cilju racionalizacije i kontrole cjelokupnog procesa vezanog uz humanitarnu pomoć , te mogućnost brzog i ujednačenog informiranja javnosti  o  prikupljenoj  i  pruženoj  humanitarnoj  pomoći,  odnosno  organiziranim   i   provedenim humanitarnim  akcijama.

Slijedom  iznijetog,  Ministarstvo   za  demografiju,  obitelj,  rnlade  i socijalnu  politiku  cijeni prijedlog Centra za društvene inovacije i održivi razvoj za uvođenjem inovativnih i  alternativnih poslovnih rješenja, ali nema potrebu za osnivanje Registra humanitarne pomoći Republike  Hrvatske  u obliku crowdfunding platforme, jer načini skupnog  osiguranja  kapitala  za  različite  tipove  projekata  (u koje veći broj građana ulaze  manje  svote novca  za  sto mogu  ostvariti  određene  pogodnosti  i  profit) nisu   u skladu s važećim  Zakonom  o humanitarnoj  pomoći.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Nema komentara:

Objavi komentar