.

srijeda, 8. ožujka 2017.

Budimo bolji i pokažimo svoje potencijale!

Novi ZagrebKada smo prije 4 godine, na prijedlog Udruge „Biti Bolji“, ušli u jedan pomalo pionirski projekt pod nazivom „Biti Bolji - Be Better“ nismo ni slutili u što će se on razviti. Postao je brand osnovnih i srednjih škola, pa i fakulteta, koji su ga prihvatili. Naravno, na početku je bilo sumnji, možda čak i podsmijeha, što si oni to zamišljaju. A mi smo samo željeli čuti što to učenici i studenti žele kako bismo im organizirali predavanja, radionice, tribine, susrete,... na kojima će poslušati poznate poduzetnike i osobe iz javnog života. Pa i one nepoznate koji nas cijelo vrijeme drže iznad vode u ovoj nimalo lakoj gospodarskoj i društvenoj zbilji. Željeli smo da oni budu subjekt, a ne objekt koji je prisutan kao kofer i ne razmišlja o svojoj budućnosti, promjenama koje MORAJU učiniti, svojim potencijalima, idejama, željeli smo da svi zajedno budemo kreativni. Uspjeli smo! Do sada smo obišli 32 škole u Hrvatskoj i u projekt uključili oko 9000 učenika. Zar to nije impozantan broj!? Jedna mala redakcija je uspjela napraviti ono što mnogo veći ne žele ili ne mogu. Još uvijek ima škola u našoj županiji koje nisu dale svoj pristanak da ih posjetimo i uključimo u projekt. Hvala mnogobrojnim učenicima, studentima, profesorima i ravnateljima koji su prepoznali što radimo i što nas danas zovu i pitaju: "Tko je slijedeći gost?"

Ovih dana naša gošća je bila Caroline Spivak iz Kanade i predložila nam neke nove projekte. Zašto ne, zajedno možemo više napraviti. Dijaspora je ono što moramo uključiti u naš gospodarski, kulturni, sportski, glazbeni… život. Toliko toga nam mogu pokazati i „dati“, a mi se ovdje sami koprcamo. Ulagači su spremni doći, novca ima, ali su potrebni dobri projekti i podrška poduzetničkog okruženja.

Baš tako je bilo i sa časopisom Poduzetnik koji je prvi puta izašao u veljači 2007.

Bio je to tada slavonski Poduzetnik, a danas smo ponosni što je to Poduzetnik koji izlazi u cijeloj Hrvatskoj. Upoznali smo niz malih i srednjih poduzetnika i obrtnika, objavili njihove priče, saznali što ih muči, dali su nam prijedloge što treba mijenjati da im bude lakše u poslovanju. Sustav bi trebao samo njih poslušati i sve bi bilo lakše. Nije lako mijenjati način i modele koje smo primjenjivali dvadeset godina, ali to je nužnost i potreba da se opstane na tržištu Hrvatske i EU. Mnogi su „potonuli“, a mi smo sretni kada i danas sretnemo male i srednje poduzetnike/obrtnike koji su s nama krenuli na put neizvjesnosti. Nije nam bilo lako. Bilo je sumnji u to što radimo jer donijeli smo tešku odluku: Nismo željeli biti "žuta štampa". Tada niste prodavani, ne otimaju se za vas, iako deklarativno svi podržavaju onu drugu objektivnu tiskovinu, u praksi nije tako. Svi smo mi ispod kože malo drukčiji, želimo znati ono što se zove „tuđi život“. Pa ipak smo opstali. Zahvaljujući svima vama, poznatim i nepoznatim poduzetnicima, našim pretplatnicima, osobama koje su prepune pozitivne energije za stvaranje novih ideja.

Naš 10. rođendan želimo obilježiti Poduzetničkim stolom s dva panela. Jedan s pet slavonskih poduzetnika i menadžera. Vidjet ćete ih 17.03.2017. u HGK ŽK Osijek Drugi panel je 5-6 uspješnih osoba iz različitih područja života i rada. Nagradit ćemo, uz podršku Visoke škole N. Š. Zrinski iz Zagreba, jednog maturanta s trogodišnjom školarinom za redovno studiranje na preddiplomskom stručnom studiju: "Ekonomija poduzetništva". Bit će tu i posebnih gostiju poput naših i vaših poduzetnika, glumca Zijaha Sokolovića, a pripremamo i jedno posebno iznenađenje.

Isti dan u Dječjem kazalištu Branko Mihaljević Osijek organiziramo koncert Nene Belana, Olje Dešića i Nenada Bacha iz New Yorka. Udruga Biti Bolji će prihod pokloniti školama za potrebe socijalno ugroženih učenika. A svi vi koji nas čitate ili ste čuli za nas posjetite koncert, kupite ulaznicu i pokažite kako ste BOLJI.

Mnogi me pitaju zašto takve stvari ne radimo u Zagrebu, a ja kažem: „Ne, Osijek je to zaslužio“, iako su naša iskustva ponekad negativna s okruženjem u kojem živimo i radimo. Zato HVALA SVIMA koji su nas podržali svojim donacijama, sponzorstvom, dolaskom,… pozitivnim razmišljanjem.

Budimo kreativci, prihvatimo sve ono što je dobro u ljudima i tada ćemo sigurno Biti Bolji!

Nema komentara:

Objavi komentar