.

četvrtak, 9. veljače 2017.

Zimska liga privedena kraju, no ide se dalje

Dubrava - U nedjelju 5. veljače 2017. godine, je -  Zimska liga - u organizaciji Zagrebačke udruge boćara - doživjela svoj vrhunac. Naime,  toga dana u Dubravi je u prostoru i na igralištima Bočarskog kluba Ante Starčević održano završno  natjecanje u dva sraza za osvajanje - prvog - naslova ove  skoro pokrenute lige.

Prema riječima organizatora, liga je pokrenuta kako bi produžila sezonu treniranja i natjecanja ali i aktivnosti klubova, koji bez ovakvih događanja na žalost  u sumorne beskrajne zimske dane - potpuno zamru. 

Sa pozicije promatrača, ova liga je zasigurno ispunila svoja očekivanja. Naime, održano je mnogo utakmica, prema nekim neslužbenim podacima u natjecanju je bilo uključeno  oko stotinu aktivnih igrača, no kako smo imali priliku vidjeti - na  sreću - i publika se počela vraćati, bodreći svoje favorite.

Ono što je na žalost moguće također vidjeti i "iz aviona" , to je nedostatka mladih natjecatelja. Dok u drugim sredinama (npr. Istra, grad Rijeka itd...) mladi čine okosnicu ovog sporta, ovdje u Zagrebu zasigurno je prosjek godina rekreativnih igrača, po ne potvrđenim statistikama negdje oko šezdeset i neke životne godine. No, na sreću  i sami organizatori ove lige i voditelji Zagrebačke udruge boćara su itekako svjesni te činjenice, i upravo je to bio jedan od ključnih razloga, ustrojavanja nove organizacije, kada se vidjelo kako se to u Zagrebačkom boćarskom savezu gotovo i ne primjećuje, niti postoji volja kako bi se tu nešto mijenjalo, uz naravno mnoge duge nagomilane probleme.

Ovdje vrijedi istaknuti, kako je ova završnica - Zimaske lige - Zagrebačke udruge boćara - pružila prisutnoj publici ali i gostima prekrasne boćarske partije koje su u ponekim trenucima bile neizvjesne do samoga kraja.

Po, završetku natjecanja slijedila je svečana podjela odličja, prije koje je  sam predsjednik Zagrebačke udruge boćara, g. Davor Perica zahvalio i čestitao svim sudionicima, na sudjelovanju, sportskoj borbenosti, fair play odnosu i na visokim osvojenim rezultatima, uz iskrenu želju, kako će se i slijedeće godine susresti - ovdje ali svakako u većem broju.  Za kraj svog  govora je zahvalio g. mr.sc. Allanu Bartoš, predsjedniku Zagrebačke udruge boćara, na velikoj svekolikoj podršku u realizaciji ove Zimske lige, ali i na snažnoj podršci u dosadašnjem radu Zagrebačke udruge boćara.



Davor Perica, predsjednik
Zagrebačke udruge boćara
- Iako smo, kao što znate - zaista mlada udruga, moram priznati kako smo iskreno zadovoljni našim dosadašnjim tijekom, organizacijom i rezultatima ali i odazivom, odnosno uključivanjem sportaša boćara.

Danas smo sudionici i svjedoci završnice Zimske boćarske lige 2016 / 17 godine, koja je zapravo prvo natjecanje u organizaciji naše Udruge - Zagrebačke udruge boćara.

Kako smo se po prvi puta susreli sa organizacijom Zimske lige, pomislili smo kako će to biti mnogo teže - nego kakvim se pokazalo. Sudeći po reakcijama igrača, publike ali i po broju klubova, mišljenja smo kako smo i ovaj izazov svi skupa, složno i odlično uradili.

Sami rezultati na terenu, nama kao organizatorima nisu toliko bitni, daleko su bitniji klubovima i samim igračima, dok je nama kao Zagrebačkoj udruzi boćara pažnja i skrb usmjerena prema što većem broju sudionika i kvaliteti sportskog druženja, te motiviranju mladih da nam se prije i u što većem broju pridruže. Naravno kako ujedno želimo podići i kvalitetu ali i društvenu ulogu ovog sporta, koja je na žalost posljednjih nekoliko godina osjetno pala.

Naime, želio bih istaknuti, kako je najveći dobitak Zagrebačkog rekreativnog boćanja, upravo naša želja - rada sa mladimo - što na žalost u zagrebačkom boćanju, do sada - nitko nikada nije uradio!

Svi mladi igrači su poniknuli u Istri, Dalmaciji, Hercegovini... što znači, kako ih naša dva prvoligaška klubovi, moraju nečim motivirati da dođu igrati ovdje u Zagreb. Mi svi drugi smo rekreativci, koji se želimo baviti ovim sportom.

Želja nam je svima skupa podići kvalitetu ovog sporta, jer boćanje je u Hrvatskoj (što malo tko zna!?) najtrofejniji sport. Najviše svjetskih medalja potječe iz našeg sporta - boćanja

- Možete li nam za kraj reći kakvi su planovi za budućnost?

-  Kada bi mogli dostići Istru ili Rijeku koji su ovaj sport organizirali doista odlično, sa sasvim sve vidljivijim i vidljivijim rezultatima. U tim centrima djeca na svu sreću započinju trenirati sa sa šest ili sedam godina. Prvu ligu započinju igrati sa trinaest ili četrnaest godina.

- Znači tamo se smišljeno i dugoročno radi i trenira.

- Gledajte, ljude koje rade sa djecom potrebno je motivirati. Radi li se to kroz plaće ili kroz neke druge vidove, to se mora učiniti. Ljudi moraju biti motivirani, dovoljno je pogledati poneke druge sportove. 

Žalosno je da se to sve može svesti u interes jednog čovjeke. Na taj način, postavlja se pitanje gdje ćemo tako doći?

No, ne bih htio otići previše spominjati negativnosti. Za kraj bih htio  čestitati svim sudionicima ovog natjecanja, sa iskrenom željom da ovo bude tek početak nečeg  dobroga, za naše boćanje.



Josip Malunec član
Boćarskog kluba Trnsko
- Danas smo kao Boćarski klub Trnsko došli uveličati završnicu Zimske lige. Naime, mi smo mladi klub te stoga ni nemamo zavidnu kvalitetu koja kiti ove klubove koji se danas natječu u polufinalu i finalu.

Na žalost, nismo se uspjeli plasirati u završnicu što nas nikako ne znači, da to isto nećemo pokušati već slijedeće godine.

Klub smo koji okuplja veliki broj igrača, no također nam kao i i ostalima izostaje skupina mladih, koju ćemo pokušati motivirati u slijedećem razdoblju. Naime, što će nam klub, ako ga nemamo kome prepustiti, zar ne ? 

Na mladima svijet ostaje.

Za kraj bih rekao kako je ovo uz veliki sportski događaj za boćare grada Zagreba, a također i prekrasno ljudsko  druženje gdje se razvijaju duboka, raznolika i zanimljiva prijateljstva, koja nas sve skupa čini snažnijima, moćnijima ali i ponosnijima.

I da ne zaboravi, u ime Boćarskog kluba Trnsko čestitam svim današnjim slavodobitnicima.



Allen Bartoš, predsjednik
Udruge za šport i rekreaciju - Veteran 91
- Mi smo kao Udruga suorganizator ove Zagrebačke - Zimske lige - koju je  organizirala Zagrebačka udruga boćara.

Ova boćarska -Zimska liga - ima veliki značaj. Naime, ona okuplja zaista veliki broj sudionika - igrača. Masovnost je odlika ove Lige. Na ovom natjecanju je nastupilo nešto više od stotinu natjecatelja, svih dobnih skupina, a posebna vrijednost ovog natjecanja je , što stariji i iskusniji igrači žele doprinijeti naporu, kako bi se što više mladih uključilo u ovaj zaista zanimljiv sport, koji uz profesionalce okuplja i veliki broj rekreativaca.

Kada smo kod velikih  vrijednosti ovog natjecanja, spomenuo bih također,  kako ovdje na sreću, možemo susresti veliki broj hrvatskih branitelja, koji se bave sportskom rekreacijom, a znamo što to znači u recocijalizaciji hrvatskih branitelja. Ne treba ni spominjati koliko im to dobro dođe na resocijalizaciju i adaptaciju u svakodnevnom civilnom životu.

- Vi ćete i u buduće biti jedni o tih koji će i dalje pomagati ova natjecanja i ovu Udrugu?

- Naravno. Mi ćemo i dalje biti suorganizatori. Naime, naša programska orijentacije je ta da pomažemo i sudjelujemo u organizaciji, odnosno u suorganizacijama ovakvih  velikih uspješnih događanja.

Za kraj bih htio istaknuti, kako ćemo u kolovozu ove godine  - također organizrati - II. Boćarski turnir, međunarodnog karaktera. Eto, radujemo se kako će i ovaj naš mali, skromni  - ali iskreno se nadamo , veliki doprinos razvoju sporta i sportske rekreacije u gradu Zagrebu.



Boban, kapetan ekipe
Boćarskog Kluba Voltino
-  Na kraju smo izišli  iz ove Zimske lige, kao pobjednici - bili smo treći, na žalost.  Nismo bilo među prva dva, ali dobro je!

Uz malo šale, želio bih istaknuti kako je ipak za sve nas bitno druženje.

-  Ova je - Zimska liga - po prvi puta organizirana od Udruge zagrebačkih boćara. Hoće li "prvi mačići " u vodu ili ... Kakva su vaša iskustva ?

-  Iskustva same  - Zimske lige -  su moja dugogodišnja iskustva. Naime, do sada smo imali te Zimske lige, međutim unazad dvije  nisu održavane, no mi kao - Zagrebačka udruga boćara - smo pokrenuli i to u prvoj godini našeg djelovanja. Cilj ove lige i njenog organiziranja je praktična - popuniti zimsku stanku, kada nema  službenih natjecanja, praktički do travnja (od kraja stusenog pa sve do početka travnja ne postoje nikakav službena natjecanja).

- Nešto se tu zbrajalo, naime čuli smo usput, spominjala se brojka od stotinu igrača koji su sudjelovali na ovom natjecanju. to zaista nije mali broj..

- Točno. Sudjelovalo je četrnaest klubova, ako tome uzmemo da je najmanje igralo šest ili više igrača, pomnožite sa četrnaest i tu smo vrlo blizu spomenutoj brojci, što je  - složiti ćete se, jako veliki uspjeh.

- Znači, zadovoljni ste.

- Apsolutno.  Mi već idući tjedan imamo u organizaciji pod vodstvom Zagrebačke udruge boćara - Ligu parova- gdje ćemo ponovno okupiti nešto oko trideset parova (po sadašnjim prijavama i spoznajama). Što bi značilo - dva + jedan - što je iznova oko stotinu sudionika, što je mjesec dana aktivnosti za sve zaljubljenike i klubove ovog našeg sporta. Nećemo igrati "nokaut" sistem, već ligu. Naime, ako bude npr.  dvadeset parova, igrati će devetnaest utakmica.

- I za kraj...

- Mislim kako ćemo "ići" na prvo mjesto i na dvostruko više klubova. to je moja iskrena želja!



Gento Anto Musa, , kapetan ekipe
Boćarski klub Dubec
-  Zimska liga po prvi puta u organizaciji  van Zagrebačkog boćarskog saveza.

Što reći?

Dobre, ekipe, dobre utakmice, dobro druženje. Kroz ovaj sport, njegujemo neke tradicionalne vrijednosti i stare sportove hrvatske, koji nisu toliko popularizirani. Upravo je, po mom mišljenju ovo prava prilika da spojimo staro i mlado.

Znači, od ovih svih sportaša, bilo nas je stotinjak (bilo nas je do dvadeset do sedamdeset godina) svi su složno sudjelovali. To je i neka društvena odgovornost (uključivanje starijih!) i ta cijela priča.

- Kako čujemo a i svjedočimo, nedostaje dosta mladih.

- Pa, dobro. Boćarski klub Dubec - mi smo po prosjeku godina najmlađi u cijeloj Zimskoj  Ligi i na taj način želimo uključiti i mlade boćare, i organizirati školu boćanja i na taj način popularizirati ovaj predivan sport.

- Osvojili ste drugo mjesto. Zadovoljni?

- O, da. Zadovoljni smo skroz. Da mi je netko rekao prije početka današnjeg završnog turnira da će se tako dogoditi, ne bih se okladio. Znam da smo kvalitetno, no ... Polufinale smo prošli, i nadigrali  Boćarski klub Voltino koja je zaista respektabilna momčad... Eto.... U finalu je ponestalo snage. No iskreno se nadam, kako će je drugom prilikom biti. I to je to. Na godinu se vidimo!



Hrvoje Šimunović, kapeten ekipe
Boćarskog Kluba Ante Starčević
-  Moram odmah istaknuti kako je sveukupna Zimska Liga, pa i ovaj završni turnir, odlično organizirana.

Do sada smo igrali Zimske lige, ali samo u jednoj disciplini. No, u ovoj Zimskoj Ligi je uneseno malo nekih novih disciplina, pa je to odmah donijelo na dinamici cijelog sporta i cijelog susreta. Malo duže traje.

Ljudi nisu dolazili igrati na kratko vrijeme, nego malo duži period, uz to malo ugodnog druženja posle i eto odlične formule za sve ovo.

- Kako se osjećate kao šampion sa svojim ekipom?

-  Pa odlično!  Samo , ne možemo reći kako ovaj naslov nismo očekivali, pošto smo mi u Prvoj Boćarskoj lizi, a ovdje prisutni klubovi su malo nižeg ranga. U neku ruku smo očekivali ovakav rezultat.

- To vam nije umanjilo draž ?

- Ne. nikako. Sve je sport, a u sportu nikada ne znate. Dodamo li tome kao se nismo pojavili u najjačem sastavu (nastupili smo sa igračima, koji stanuju najbliže ovoj dvorani)i evo oni su nas doveli do prvog mjesta.

- Vi ste mlada ekipa, no možete li nam reći zbog čega nema više mladih u klubovima?

-  Gledajte, nije popularan sport poput, npr.  nogometa, košarke itd...  Treba se malo raditi na  marketingu. Treba ići u škole, treba ponuditi roditeljima djece ... Stvarno riječ je o jako interesantnom sportu. Ovaj sport sadrži mnogo pozitivnih stvari, u njemu se mnogo lakše nametnuti nago u ostalim, posebno razvikanijim sportovima. Nije toliko plaćen, ali ako postanete dobar igrač, dobar novac za život se može zaraditi

Mladih igrača zaista nedostaje u svim razinama. naime postoje raznolike discipline, npr. brzinsko izbijanje, štafetno izbijanje  u kojim discipinama stariji ljudi  zaista nemaju šanse. 

Znači, stariji mogu igrati ove klasične igre, ali sportski dio - nikako. Znači uvijek, mladi, mladi, mladi...

- Znači, za kraj ovog našeg kratkog ali zanimljivog razgovora - pozvali bi mlade  ?

- Naravno. Mladi do godine okupite se ovdje slijedeće godine u još većem broju!




































Nema komentara:

Objavi komentar