.

četvrtak, 23. veljače 2017.

Pitanje i odgovor

Novi Zagreb - Nakon našeg poziva dobili smo još nekoliko pitanja za koja smo zatražili stručan odgovor. Mi vam i dalje želimo pomoći odgovorima na pitanja koja vas tište i zato nam pišite, pitajte. Sva pitanja pošaljite na poduzetnik.vlado@gmail.com

Pitanje:

Ako je osoba prijavljena na Zavodu za zapošljavanje možemo li je primiti na 3-4 sata dnevno i na koji način. Ima li to posljedice na njen status ako prima naknadu i kada ne prima naknadu sa Zavoda za zapošljavanje?

Odgovor:

I. Obvezno su osigurani: radnici, službenici i namještenici i s njima, prema posebnim propisima izjednačene osobe, zaposlene na državnom području Republike Hrvatske (čl. 9. Zakona o mirovinskom osiguranju).

Osoba osigurana na obvezno osiguranje, bez obzira na dnevno radno vrijeme (puno ili nepuno) ima status zaposlene osobe te ne može biti evidentirana kao nezaposlena osoba na Zavodu za zapošljavanje.

Odjel za mirovinsko osiguranje
HZMO - Područna služba Osijek

II . Kada nezaposlena osoba uđe u radni odnos u trajanju od 3 do 4 sata dnevno više nema status nezaposlene osobe već aktivnog osiguranika. U vezi prava na naknadu (mislimo da gubi pravo)  upućujemo da se osiguranik raspita osiguranik u Zavodu za zapošljavanje.

 Odjel za odnose s javnošću HZMO-a

III. Ako osoba prijavljena u evidenciji Zavoda zasnuje radni odnos, bilo to na puno ili nepuno radno vrijeme, ona se prestaje voditi u evidenciji Zavoda. Brisanjem iz evidencije prestaje pravo na novčanu naknadu.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava

Nema komentara:

Objavi komentar