.

četvrtak, 2. veljače 2017.

Kuda na izlet

Zapruđe - Malo po malo, bliži se kraj zime. Ne, tu ne mislimo kako je došao kraj niskim temperaturama. Upravo prognostičari najavljuju skori dolazak još jednog "hladnog Sibirskog vala", kao da nam ovoga gotovo jednomjesečnog koji je za nama nije bilo dosta. Moramo priznati, kako nam je dosta snijega, hladnoće - zimske idile, ali i kratkih dana, koji su obavezno bez tračka sunca.

Svi žudimo za suncem, zelenilom... proljećem.

Upravo smo ovih dana, dobili jedan upit od  jedne naše Podružnice umirovljenika. Podsjetili su nas - kako je početak godine, kada je vrijeme planiranja raznolikih aktivnosti, među kojima i planirenje izleta. Riječ je o Prodružnici  umirovljenika koja administrativno pripada Gradskoj četvrti Novi Zagreb - zapad. Govorimo ovo zato, jer Podružnice umirovljenika koje djeluju u Gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok, ni izbliza nikada ne dobivaju toliku materijalnu pomoć, bilo od Vijeće gradske četvrti - istok ili pak Vijeća mjesnih odbora, kao njihovi  susjedi. 

Dakle, ova Podružnica nas je zamolila kvalitetni odgovor.Naime, rekli su kako će ove godine dobiti sredstva za po jedan izlet od Vijeća Gradske četvrti, ali i Vijeća mjesnog odbora, kako ta sredstva najkvalitetnije iskoristiti, odnosno na koje odredište za te prilike otputovati?

Moramo priznati kako nas je ovo pitanje iznenadilo, no članovi ove Podružnice su bili uporni. Na kraju smo rekli kako ćemo se javiti za nekoliko dana.

U traženju kvalitetnog odgovora, ubrzo smo se prisjetili Podružnice umirovljenika Zapruđe i njihove predsjednice gđe. Višnje Gojković, koja već duže vrijeme, vrlo kvalitetno i osmišljeno organizira barem po jedan izlet mjesečno za sve svoje članove.

Ova podružnica zasigurno uz još neke pripada u red najorganiziranijih ali i najaktivnijih podružnica u svom svekolikom radu (sportskom, kulturnom, društvenom itd...) na području Novog Zagreba.

Gđa. Višnja Gojković je poznata kao darovit i vješt organizator, kako različitih događanja (plesnih večeri, raznolikih radionica, skupština, domjenaka ...) također i izleta.

Naime, izleti Podružnice umirovljenika Zapruđe uvijek počivaju na ideje prije svega - ugodne zabave, otkrivanja novih znanja i zanimljivosti u lokalnim zajednicama koje posjećuju, te u uživanju lokalne gastronomije (raznolikih jela, kolača, pića...) a ako je moguće i domaćeg folklora, odnosno glazbe i narodnih običaja. 


Višnja Gojković, predsjednica
Podružnice umirovljenika Zapruđe.


- Moram priznati kako mi je drago, kako ste odabrali našu Podružnicu da podijelimo neka naša iskustva sa ostalim članovima Podružnica umirovljenika Novog Zagreb. No, uz dužno poštovanje, iskrenog sam mišljenja kako u našem Novom Zagrebu ima još kvalitetnijih i iskusnijih članova ali i Podružnica od naše.

Upitali ste me za tri naša prijedloga, kuda da putuju naši umirovljenici na izlete, a da bi se pri tome, proveli ugodno, dobro zabavili i na kraju ponijeli prekrasne utiske u svoje domove.

Na takvo pitanje je zaista teško odgovoriti, ovako - univerzalno. 

Naime, mišljenja sam kako svaka Podružnica ima svoj "duh" , svoju - osobnost -svoje posebnosti, baš kao i ljudi. Dok će neke veseliti neke druge stvari, druge će radovati opet neke druge, tako da sam mišljenja kako univerzalni recept, odnosno prijedlog ili ideja ne postoji.

Dok su neki  bliže obilasku sakralnih  mjesta, centara, drugi pak teže nekim povijesnim središtima, dok treći pak obilaze suvremen gradove (ili mjesta, naselja itd...) i njihove ljepote i zanimljivosti.

Zaista je teško pogoditi ukus svih nas.

Ovu ću pruženu priliku iskoristiti - na kojoj sam vam iznimno zahvalna - i reći naša iskustva, odnosno iskustva Podružnice umirovljenika Zapruđe.

Na naš izbor izleta na koji ćemo otputovati kod nas utječe mnogo faktora. Npr. godišnje doba (zima /ljeto, more/planine itd...) interes članova, zanimljivosti područja, grada ili naselja (povijesne, suvremene, aktualne ...) prijateljsko odnosi sa nekim gradom ili naseljem, blagdan - običaj ili praznik koji je prigodan za posjet nekog mjesta itd... 

Za ovu priliku, navesti ću tri prijedloga

Prvi prijedlog,

Seosko domaćinstvo - Grešna pilnica. 

Mi smo ovo Seosko domaćinstvo posjetili nedugo, u vrijeme proslave Vincekovoga. Naime Seosko domaćinstvo „Grešna pilnica“ (naziv je utemeljen na pričama i događajima iz prošlosti) dio je obiteljske tradicije OPG-a  Izidora Gladović. Domaćinstvo je udaljeno nekoliko kilometara od mjesta Klenovnik.  U sklopu domaćinstva se nalazi mali etno muzej sa zanimljivom zbirkom, koju predstavlja na vrlo zanimljiv i zabavan ( anegdote iz stvarnog života) način, sam vlasnik Seoskog imanja.

Također, ovdje treba istaknuti ukusnu domaću kuhinju, ali i lokalne glazbenike koji se svojom glazbom zaveli, sve na ples i pjesmu, pa čak i one, koji su u početku nikako nisu dali.

Drugi prijedlog.

Krapina, Krapinske toplice

Ovaj bih izlet svakako preporučila svim podružnicama, ne samo Novog Zagreba, već i šire.

Izlet je koncipiran posjetom - Kraneamus, Muzej Krapinskih neandertalaca.

Naime, od otvorenja 27. veljače 2010. Muzej krapinskih neandertalaca pobuđuje veliku pažnju posjetioca. Ne samo zbog intrigantnog pojma NEANDERTALCI, već zasigurno i zbog specifičnog načina prezentacije teme. Autori projekta i realizacije Muzeja, paleontolog Jakov Radovčić i arhitekt Željko Kovačić,  nastojali su približiti krapinske kamenodobne stanovnike koji su prije 125 tisuća godina živjeli ovdje.

Postav je napravljen kao vremeplov kroz povijest Svemira, Zemlje, čovjeka sve do današnjih dana,  s posebnim naglaskom na vrijeme neandertalaca.


Nakon zanimljivog filma, odmah na početku posjete, slijedi šetnja muzejem u trajanju cca sat vremena, u kojoj zbog zanimljivosti i načina prezentacije izgubite pojam vremena.

Nakon posjete  Kraneamus, Muzej Krapinskih neandertalaca, slijedi posjet Vodeni centara Aquae Vivae - Krapinske toplice. U Krapinskim Toplicama 21.3.2015. godine otvoren je novi, najveći i najmoderniji kompleks unutarnjih bazena u Hrvatskoj na preko 18.000 m2.Na preko 1.100 m2 vodene površine nalaze se:

  • kombinirani veliki unutarnji/vanjski bazen s mnogobrojnim vodenim atrakcijama (toboganom, gejzirima, slapovima)
  • dječji bazen
  • bazen s valovima
  • jedinstveni bazen za ronjenje dubine 4,5m
  • bazen za plivanje te vanjski bazen
Svi bazeni punjeni termalnom vodom temperature 28-38 stupnjeva i imaju ukupno preko 160 vodenih atrakcija.
Na grupne posjete imaju popuste, a također je osiguran ukusan ručak po izboru od 45,00  do 60,00 kn.
Treći prijedlog
Posjet gradu Karlovcu
Tu svakako predlažemo posjet - Aquatika, slatkovodni akvariju u Karlovcu. Ovdje svakako vrijedi i treba vidjeti vodeni svijet koji nas okružuje i sasvim spontano osjetiti snagu i ljepotu naših rijeka koje nas okružuju. Ovaj vodeni prostor, prožet nevjerovatnom ljepotom vodenog svijeta  zaista vrijedi vidjet.
"Zamisao o karlovačkom slatkovodnom akvariju začeta je prije nekoliko godina, gotovo skromno i tiho. A onda se, poput refrena kakve dobre pjesme, uvukla, zavukla i jednostavno nastavila rasti."
Grupne ulaznice iznose 40,00 kn po osobi.
Nakon posjete ove zanimljive Karlovačke atrakcije slijedi posjet  Utvrđenom gradu Dubovac. Dubovac je od kaštela u 15. stoljeću, postao pravi dvorac. Tu su stolovali razni plemići - Sudari, Zrinski, Frankopani, Šubići.
Na prapovijesnom humku povrh Kupe na 185 metara nadmorske visine smještena je gradina Dubovac. Slikoviti dvorac iz 13. stoljeća predstavlja jedan od najljepših i najbolje sačuvanih spomenika feudalnog graditeljstva Hrvatske. Premda je nastao mnogo ranije, prvi put se spominje tek 1339. godine u povijesnim crkvenim spisima, a od 14. st. njime gospodare različite plemićke obitelji. Posebno se ističu Frankopani u čijem je vlasništvu dobio i svoj današnji izgled renesansnog kaštela s gotičkim elementima. Stari grad je kroz povijest promijenio brojne uloge, te je prošao razne transformacije i obnove, a danas predstavlja atraktivno turističko izletište, te pruža mogućnost obilaska unutrašnjosti, penjanja na vidikovac i posjeta muzejskoj izložbi u najvišoj kuli. U njemu je postavljena i stalna izložba, a s vidikovca se pruža pogled na cijeli grad i okolicu.
Radno vrijeme od 1. travnja do 30. rujna:

Utorak - subota: od 10h do 19h
Nedjelja, ponedjeljak: od 14h do 19h
Blagdanima i praznicima: zatvoreno

Grupni najavljeni posjet moguć i radnim danima od 08.00 do 16.00 sati.
U drugim terminima (od 1. listopada do 1. travnja) posjet je moguć samo uz najavu.

Nakon posjete utvrđenom gradu Dubovcu slijedi ukusan ručak i zabavni program u jednom od lokalnih restorana.

Eto, iskreno sam nadam kako sam ispunila barem jedan manji dio vaših očekivanja. Naravno, ukoliko želite saznati više informacije i o još ponekim našim destinacijama, ostavljam moj broj mobitela, pa me možete i direktno kontaktirati 099 / 212 0042.

-----------------

Za kraj bih pohvalila članove Vijeća mjesnog odbora Trnsko na prekrasnoj Humanitarnoj akciji - Sus'es sus'edu, gdje izravno pomažu svojim socijalno nemoćnim sugrađanima. 

Svaka čast. Bravo! 

Naravno kako i mi umirovljenici Podružnice umirovljenika Zapruđe podržavamo vašu akciju i u jednoj od idućih srijeda, kada dežurate u vašim društvenim prostorijama, pridružiti ćemo se svojim svoj humanitarnim paketom, prepun živežnih namirnica, ali i iskrene podrške i ljubavi prema plemenitim ljudima i ljudima u potrebi.

Nema komentara:

Objavi komentar