.

utorak, 14. veljače 2017.

Dobro je, no mi možemo i bolje

Remetinec - Ovih dana smo posjetili klub - "Crossminton klub Zagreb", koji je nakon sedam godina konstantnog rada, obilježenog i okićenog mnogim državnim ali  i svijetskim medaljam , te priznanjima - napokon dobio svoj dom u Remetincu.

Moramo istaknuti kako je - Crossminton, u usporedbi sa nekim drevnim sportovima, zaista mlad sport, a najlakše ga je opisati kao novu igru koju čini podosta elemenata između tenisa, badmintona i squash. Pretpostavljate i sami, zaista zanimljiva igra.

Kako bi saznali što više o ovom zanimljivom sportu, klubu Crossminton Zagreb, ali i njegovim višegodišnjim uzastopnim uspjesima - kako "doma" u Zagrebu, Hrvatskoj ali i u svijetu - a posebice u Europi, porazgovarali smo  sa dugogodišnjim predsjednikom ujedno i osnivačem ovog  nadasve uspješnog i perspektivnog kluba - Nebojšom Aleksić.



Nebojša Aleksić, predsjednik
Crossminton Kluba  Zagreb
- Želim istaknuti kako smo naš klub osnovali u travnju 2010. godine sa iznimno mnogo volje, entuzijazma, sportskog žara i podrške nas nekolicine nas entuzijasta.

Sa velikom radošću mogu kazati kako nas taj isti entuzijazam ne napušta ni danas, tim više što smo ovih dana napokon dobili prostor veličine nekih šezdesetak kvadrata u kojem ćemo napokon moći biti sviji na svome.

Ovaj nam prostor zlata vrijedi i iskreno mislimo kako će za naš klub biti  ogromna kvalitetna prekretnica, koja će nas uvelike osnažiti u našem daljnjem radu.

Na žalost,  iako se ovaj  sport  strelovito širi svijetom, na žalost nema još zvaničnu klasifikaciju sporta, nego kako jedne igre, s obzirom kako  još uvijek nema dovoljan broj registriranih saveza, diljem svijeta  (svi ga vole više igrati nego voditi birokraciju!?).

Kako sam već rekao iza nas stoji zaista  sedam plodnih godina sportskog djelovanja. Do sada smo imali cijeli niz velikih uspjeha od osvajanja naslova - Svjetskih prvaka i prvakinja 2011. godine i Europskog prvaka 2016. godine.



Bill Brandes
- Crossminton je relativno nova igra reketom. U pitanju je brza verzija badmintona koja je nastala kao rezultat želje Berlinca Bila Brandesa da od badmintona napravi aktivnost koja će se moći prakticirati na najrječitijim mjestima. U odnosu na klasični, brzi badminton, ovaj sport ne zahtijeva puno posebnih uvjeta, nema mrežu i koristi drugačiju verziju loptice a podsjeća na badminton jednako kao i na tenis i squash.

Iako je potekao od badmintona, crossdminton zahtjeva mnogo više energije i fizičke spremnosti jer je bitno dinamičniji. Ali, je ujedno i fleksibilnije forme i moguće ga je igrati gotovo u svakoj vrsti prostora i na svakoj vrsti podloge. Čak ni površina prekrivena snijegom nije prepreka za igranje ovog sporta.

Upravo želja za većom brzinom igre uvjetovala je izradu drugačije, brže loptice za igru. Specijalna loptica za crossdminton je teža od one badmintonske i adekvatnija za igranje na otvorenom jer se lakše suprotstavlja vjetru i bitno je brža od klasične badmintonske loptice. Ovu izmjenu pratili su i reketi koji su nešto drugačiji nego u tenisu i u badmintonu i podsjećaju na rekete za squash.

Crossdminton se ne igra na za to predviđenom terenu već se prostor u kom se igra prilagođava potrebama igre.

Prije početka igre određuju se dva kvadratna polja (stranice od 5.5m) jedno nasuprot drugom s tim - kako se, za razliku od ostalih srodnih sportova, polja ne dodiruju već su jedno od drugog odvojena 12.8m. Kada postoje uvjeti za to, igra se može idealno organizirati na jednoj polovici teniskog igrališta.

Cilj igre je dobaciti lopticu do igrača na suprotnom polju. Ukoliko loptica padne van suparničkoga polja, protivnik osvaja - jedan bod. Oba igrača imaju pravo zakoračiti bilo gdje unutar ili izvan "svog" polja za igru - tijekom dodavanja i vraćanja loptice. 

Igra se smatra završenom, kada jedan od igrača osvoji najmanje 16 bodova i bar dva boda prednosti u odnosu na protivnika. Nakon svakog završenog seta, igrači mijenjaju strane.

Igra se može organizirati i u parovima; pravila ostaju ista, a veličina igrališta se u tom slučaju, također - ne mijenja.





Inače, postoje turniri na kojima se susreću igrači i međusobno natječu. Svjetska federacija - International Crossminton Organisation (ICO) pruža mogućnost da svaka država , članica može organizirati 4. turnira u vrijednosti 250 bodova. Znači, postoje Svjetska rang liste. Jedan turnir  se može  organizirati u visini 500 ili 1 000 bodova za Svjetsku rang listu. 


U svijetu postoji 5. turnira od 1 000 bodova - to znači , Svjetska organizacija (ICO) bira turnire koji zadovoljavaju određene kriterije. Te, postoje također, Svjetska i Europska prvenstva, svake dvije godine koja se boduju sa 2 000 bodova, koji su održavaju naizmjenično. Npr. ove godine 2017. godine će se održati u Varšavi, prošle godine je održano Europsko prvenstvo u Francuskoj. Znači svake godine je jedno svjetsko takmičenje.

Mi u Hrvatskoj vrlo uspješno održavamo četiri (4.) turnira u vrijednosti  250 bodova, dva turnira 500 bodova, na žalost turnir u vrijednosti 1 000  smo izgubili (održavali smo je uspješno sve do prošle godine  - 2016) zbog nekakvih ne zadovoljavanja određenih uvjeta.

Ovdje bih htio naglasiti kako je pred nama i pred Hrvatskom sportskom javnošću vrlo zanimljiv i vizualno atraktivan turnir, koji će se održati 4. ožujka 2017. godine u Zagrebu (Zagreb Open, 7. puta za redom!), potom se održava također 6. svibnja 2017. godine zaista veliki turnir za 500 bodova  (Croatia Open , po 10. puta za redom). Također je pred nama turnir u Ičićima, 12. srpnja 2017. godine, ali i turnir u Puli (kolovoz) i Opatiji (listopad). Pred sam kraj godine nas očekuje Svjetski juniorski turnir, koji vrlo uspješno organiziramo tri , četiri godine unazad, kako samostalni Juniorski turnir.

Što se pak tiče kategorija, kako klub ulažemo u kategorije. U kategoriju od 10. godina do 12. godina, također u kategoriju do 14. godina. Dosta mnogo rad, truda ulažemo u ženski i muški kategoriju  do 18. godina. Za kraj bih spomenuo, kako također imamo i mušku kategoriju od 18. do 40. godina,  i muški kategoriju preko 40. godina, te mušku kategoriju preko 50. godina. Kod žena imamo - ladys kategoriju od 18. do 35. godina i  iznad 35. godina.

Tako da su to kategorije koje se organiziraju na svakom od navedenih turnira. 

Međunarodni otvoreni turnir - Pula 2016
- Vidimo kako ste upravo dobili "upravne prostorije" no, možete li nam reći gdje trenirate ?

-  Po zimi treniramo po dvoranama , uglavnom školskim. No, na žalost sve te naše dvorane , kada su građene - građene su sa nekim minimalnim uvjetima, tako da rijetko nalazimo adekvatne dvorane, koje bi bile u prilici barem djelomično zadovoljiti neke od naših uvjeta, ali zadnjih tri, četiri godine treniramo u Osnovnoj Školi Brezovica, gdje im se na ovaj način zahvaljujemo na razumijevanju i susretljivosti.

 do prije dvije godine smo trenirali u Osnovnoj Školi  Savski Gaj, međutim prije dvije godine je dvorana išla u  preuređenje, tako da smo izgubili te termine. novi ravnatelj, novi raspored... Tako da još uvijek nismo stigli otići porazgovarati sa ravnateljom Matijom Bajić i vratiti te termine nazad.

Kada se vrate topla vremena, proljeće, ljeto - treniramo tu na igralištu u remetincu iza Doma zdravlja, gdje imamo tri terena. No, na žalost te terene dijelimo i sa dečkima koji vole i igraju "mali nogomet", tako da je i tu često "borba" - tko će kada doći na teren.

Iako se od osnutka, na neki  način uvijek "borimo" za termine, kada i gdje ćemo trenirati, to je teškoća, ali nas nije ni izbliza spriječila da budemo nosioci zaista velikog broja medalja. 

Na prvom svjetskom  prvenstvu  (2011. godine) osvojili smo tri medalje:
  • svjetsku prvakinju do 14. godina u kategoriji djevojčice
  • vice - prvaka svijeta do 14. godina u kategoriji dječaka
  • brončana medalja, djevojke do 18. godina.
Sada na zadnjem Europskom prvenstvu do 14. godina imali smo Europskog prvaka. Također smo 2012. godine, kada je Hrvatska organizirala Europsko prvenstvo u Poreču, također smo imali Europskog prvakinju i još pet osvojenih medalja. Govorim o klubu, kao klubu.

Juniorski prvaci na turniru -
Zagreb Open 2015. godine
Na polju, u Hrvatskoj, mi kao klub imamo nekakvih 80% osvojenih medalja, bilo u Svjetskim ili Europskim prvenstvima. Znači na poteklom Europskom prvenstvu osvojili smo zlatnu medalju u kategoriji do 14. godina i brončanu medalju u kategoriji do 18. godina djevojke.

- Koliko klub broji članova, koliko trenera?

- Trenera, kao trenere, na žalost nemamo, s obzirom kako je to novi sport, stoga još nemamo licenciraranih trenera, jer naprosto treba završiti edukaciju i sl.

Edukacija za licencirane trenere se održava uglavnom u Berlinu ili Drestenu u Njemačkoj , s obzirom kako je sport ponikao u Njemačkoj 2012. godine. No još uvijek nemamo dovoljno sredstava kako bi uputili zainteresirane naše igrače i sl. Međutim i to ćemo najvjerojatnije u tijeku ove ili najdulje slijedeće godine pozitivno riješiti.

Naši treneri su obavezno bivši sportaši, koji su se bavili nekim drugim sličnim sportovima. Do duše imamo kolegu Ivana Sarčević, člana koji je diplomirao na Kineziološkom fakultetu, smjer kondicija, tako da se on s vremena na vrijeme uključi. Tako da nam je on 2014 vrlo uspješno i učinkovito osmislio program za Europsko prvenstvo, iste godine, gdje smo ostvarili zapažene rezultate, osvojivši brončanu medalju za kategoriju dječaka do 18. godina. Te godine smo imali, najbolji Svjetski juniorski par.

Seniorski prvaci na turniru
Zagreb Open - 2105. godine
Tako da se uglavnom snalazimo (koristimo i teniske trenere). Pokušavamo u suradnji sa Badintonskim klubom - Pešekani iz Opatije, gdje smo organizirali trodnevni Međunarodni juniorski kamp, gdje su nam gostovali prijatelji iz Slovenije iz kluba Radeča, koji imaju profesionalnog trenera, odnosno - posložila im se priča da djevojka koja igra i koja je višestruka Svjetska i Europska prvakinja (3. puta) - Jasmina Keber je i profesionalni trener. 

Tako da smo prošle godine, u oči Svjetskog prvenstva održali to trodnevno natjecanje. Ove godine također planiramo u vremenu od 16 do 18 lipnja (dva tjedna prije Svjetskog prvenstva) također održati taj Međunarodni olimpijski kamp.

Ono što smo uspjeli, a to je da smo 2015. godine u Poreču, kada smo bili klub domaćin - kvalifikacijama za Europski kup nacija. (Europa je podijeljena u 7. zona, a pobjednici zona odlaze na finale). 

Naše je reprezentacija išla na finale u Brno. Osvojila je 4. mjesto, pa smo organizirali Međunarodni sudački seminar, gdje je 13. naših članova i iz ostalih klubova. Znači 30. je ukupno Hrvatskih članova položilo i dobilo licencu, tako da imamo licencirane, međunarodno priznate suce, a za trenere ćemo pokušati ove ili najzad slijedeće pronaći određena sredstva kako bi dvije, troje mladih igrača otišlo na edukaciju, kako bi položili ispite i ušli u te "trenerske vode".



Poreč, 2012. godine....





Nema komentara:

Objavi komentar