.

srijeda, 25. siječnja 2017.

Upravne pristojbe, državni biljegi, sudska pristojba… koliko toga?

Novi Zagreb Početak je godine i mnoge institucije, tvrtke, lokalna uprava,… su objavile natječaje / javne pozive za potpore / donacije / sponzorstva npr. udrugama, poduzetnicima, obrtnicima i drugim subjektima koji se sa svojim programima ili projektima javiti. Na prvi pogled jednostavno, procedure koje bi svatko od nas trebao znati. I naravno imati dobar program ili projekt s kojim ćete aplicirati na natječaje/javne pozive. I dok se svi mi usredotočimo na sadržaj projekata i obrazloženja zašto bi baš mi trebali dobiti ovu potporu nismo možda ni svjesni što nas čeka na kraju. Svaki od ovih natječaja/javnih poziva je predvidio dokumentaciju koja se mora priložiti uz prijavu. Svjedok sam što sve treba prikupiti i na kraju uz prijavu poslati. Onako iz glave izdvajam dokumentaciju koju obično udruga mora priložiti ako želi sa svojim projektom/programom aplicirati na potpore. Nije važno čije i koje. Manje-više svi traže Izvadak iz sudskog registra udruga, Potvrdu porezne uprave za dugovanja po osnovi javnih davanja o kojima službenu evidenciju vodi Porezna uprava, Uvjerenje za izdavanje uvjerenja da se protiv pravne osobe i odgovorne osobe /fizičke osobe) ne vodi kazneni postupak i uvjerenje,… Sve je to normalno. Novce ne mogu dobiti oni koji na to nemaju prava. Ali, onda jedan biser. Iza svih tih dokumenata postoji zahtjev koji moramo ispuniti i donijeti nadležnom tijelu. Kada dođete sa dokumentima dočeka vas informacija da morate donijeti upravnu pristojbu, državni biljeg, sudsku pristojbu,… možda postoji još nešto, sreća nisam na to naišao. I naravno sve to ima svoju cijenu. Novac završava u proračunu, a onda dalje… ne znam.

Pogledajte što sam sve platio za jednu prijavu: Izvadak iz registra udruga RH – upravna pristojba 40,00 kuna po izvatku; Potvrda porezne uprave – državni biljeg od 40,00 kuna; Uvjerenje od suda da se ne vodi kazneni postupak – za odgovornu osobu sudska pristojba u iznosu od 30,00 kuna, za pravnu osobu (udrugu) sudska pristojba u iznosu od 30,00 kuna. Idemo sve zbrojiti: 140,00 kuna po jednom dokumentu. Izračunajte koliko je to za svaku udrugu na nekoliko natječaja/javnih poziva, možda na nekom i prođete.

Pitam se, je li potrebno baš toliko novaca dati ako i sami nemate dovoljno novaca? Zašto sve to ne bi bilo drukčije postavljeno? Zašto se ne bi olakšalo svima i dala mogućnost da se uz jedan zahtjev dobije više potvrda ili uvjerenja, a sa jednim iznosom biljega i pristojbi.

Još me nešto u svemu tome iznenađuje. Izvadak iz registra udruga RH je javna isprava, zašto bi se morao podizati u Uredu državne uprave ako se može vidjeti iz registra udruga. I još se original tražiti. Zašto te pristojbe ne bi bile iste za Poreznu upravu i za Izvadak iz registra udruga.

Uvjerenje o nekažnjavanju smo u jednom sudu dobili tako da smo s jednim iznosom dobili nekoliko primjeraka, ali u drugom sudu ne ide tako. Jedno uvjerenje jedan iznos, više uvjerenja, za svaki iznos jedna pristojba. Ne mogu vjerovati!

Toliko o tim famoznim parafiskalnim nametima iako će odgovorni naći opravdanje zašto je to baš tako. Naravno da nije to baš tako kako će nam objasniti. Zar i plaćanje pristojbi i biljega nije poduzetničko okruženje. Olakšajte nam ga, konačno!

Dragi moji, do čitanja.

Nema komentara:

Objavi komentar