.

petak, 13. siječnja 2017.

Dolaze li svjetliji dani zagrebačkog boćanja?

Novi Zagreb - U utorak smo bodrili utakmice četiriju ekipa, Boćarskog Kluba Trnsko u srazu sa Boćarskim klubom Borac Boćarskog kluba, te Boćarski Klub Hrvatski Dragovoljac u srazu sa Boćarskim Klubom Šibice koji su se natjecali u Zimskoj Ligi Zagrebačke udruge boćara , koje su se održale u Boćarskom domu na Prisavlju. 

Divno je bilo gledati nadmetanje i uživati u ljepoti ovoga sporta koji 2024. godine postaje punopravni član u obitelji Olimpijskih sportova. 

Na žalost, naš grad koji je nekada bio po brojnosti, kako klubova ali isto tako i igrača perjanica ovog sporta u cijeloj domovini, polako već duži niz godina zapada u krizu, što zbog nedovoljnih sredstava, ali još više zbog izuzetno loše organizacije Zagrebačkog boćarskog saveza. 

Naime, kako smo svjedočili, ovom sportu akutno nedostaje mladih snaga, na što su nam pozornost skrenuli mnogi sudionici ovog sportskog susreta. I dok npr. grad Rijeka mudrom organizacijom i ulaganjem broji sve veći broj klubova (trenutno ih je nešto više od stotinjak !?) dotle se u našem gradu, tako broj svakim danom znatno smanjuje, te je trenutno aktivno tek nešto više od dvadesetak boćarskih klubova. 

Moramo istaknuti, kako su zaljubljenici ovog sporta izuzetno razočarani i nezadovoljni ovom višegodišnjom situacijom kojoj se na nazire kraj, te je veći dio klubova (radi se o nešto više od polovice klubova, koji su se sportski natjecali pod okriljem Zagrebačkog boćarskog saveza!) istupio iz te organizacije i organizirao Udrugu, želeći unaprijediti ovaj sport i vratiti mu stari sjaj po kojem je naš Grada Zagreb bio poznat i izvan granica Lijepe naše. Po informacijama koje smo uspjeli dobiti, na sreću za takvo što postoje realne mogućnosti, naime još uvijek postoji, prije svega velika volja i ogroman entuzijazam, stručni kadar, kako trenerski, sudački, ali i igrački, ali i infrastruktura, te sve veći interes mladih prema ovom sportu.

Upravo se sa velikim nestrpljenjem očekuje odluka Hrvatskog boćarskog saveza, u što se ne dvoji, kako bi i ova Udruga postala član ove prestižne organizacije, koja je uvijek vodila kvalitetnu, raznoliku i dugoročnu politiku razvoja boćanja u nas, što svakako dokazuju kako europska, ali isto tako svjetska odličja na grudima naših boćara.



Marko Mrkonjić,  predsjednik
BK Hrvatski dragovoljac i dopredsjednik
Zagrebačke udruge boćara
- Jedan sam od onih koji je uvidio kako se naše sadašnje stanje sa boćarskim sportom kreće u krivom smjeru, te sam sa ostalima spreman uraditi nešto novo. Smatram tri stvari iznimno važne. Naime, prvo je krenuti u rad sa mladima, poboljšati sustav natjecanja i vratiti popularnost tom sportu.

Upravo stoga smo prije nepunih pet mjeseci istupili iz Zagrebačkog boćarskog saveza i osnovali  Ligu - Zagrebačke udruge boćara sa sedam klubova, no kako trenutno stoje stvari, liga će se ubrzo - do proljeća proširiti na desetak klubova.

Gotovo smo sigurni, kako će nas na naš zahtjev u svoju organizaciju prihvatiti i Hrvatski boćarski savez, nakon travnja ove godine. U koliko se to ne dogodi, nekim čudnim slučajem, mi ćemo i dalje nastaviti našim planom i programom okupljanja mladih članova u klubove, te sve većom popularizacijom ovog sporta u svim dijelovima Grada Zagreba. Kako i sami imate priliku vidjeti, mnoga uređena boćališta, no -  zbog dosadašnje loše vođene strategije razvoja ovog sporta u glavnom gradu, ta ista igrališta, u koja je uloženo podosta sredstava, na žalost zjape prazna. Dok nam se mladi na žalost okupljaju po parkovima, kafićima stvarajući totalno krive navike i vrijednosti u svom životu.

- Što nam možete reći o Zimskoj ligi, Zagrebačke udruge boćara?

-  Dosadašnje naše iskustvo je uvelike pokazalo i dokazalo, kako je upravo to natjecanje najzanimljivije svim boćarima u Gradu Zagrebu, van profesionalnih klubova. Razlog toga je, što ipak u našem gradu u vrijeme zimskih mjeseci nama baš mnogo lokacija gdje bi se mogla održavati ovakva natjecanja (osim u Dubravi i ovdje u Boćarskom domu). Upravo stoga smo odlučili okupiti klubove, na ovom novom  programu, koji pruža mnoge mogućnosti razvoja klubskog boćanja  u nas. Moram priznati kako je odaziv odličan, sve više klubova prepoznaje novu strategiju i razvojne planove, te nam se pridružuje.

- I za kraj, možete li nam reći kako je Boćarski Klub Hrvatski dragovoljac prošao na današnjoj utakmici?

- Uh, uh ... Danas je Boćarski klub Hrvatski Dragovoljac dosta loše prošao. No, na sreću mi smo se već kvalificirali za završnicu, te ovaj sraz nije bitno utijecao na naš plasman u završnicu Zimske Lige Zagrebačke udruge boćara. Moram priznati kako smo se danas pokazali znatno ispod naše kvalitete igre, te smo mi veliko iznenađenje kola, što je mnoge iznenadilo ali  i potaknulo da više treniraju te da nam se što kvalitetnije postave u slijedećem nastavku natjecanja. 



 Branko Boban,  predsjednik
Zbora sudaca Zagrebačkog boćarskog savaza,
predsjednik Boćarskog Kluba Voltino
- Možete li nam g. Boban reći svoj doživljaj Zimske Lige Zagrebačke udruge boćara?

- Zimska liga se sa velikim interesom i odličnom organizacijom igra u Zagrebu, kako bi se popunio zimsko razdoblje, kada nema službenih natjecanja. Težili smo da sudjeluje što više klubova, sa obzirom kako smo se (ZUB - Zagrebačka udruga boćara) izdvojili iz Zagrebačkog boćarskog saveza, zbog višegodišnjih anomalija u radu te organizacije.

Nama je preokupacija, kako bi animirali i privukli što više mladih (upravo provodimo akciju animiranja mladih po osnovnim i srednjim školama!). Godinama se ništa nije radilo po tom pitanju ovdje u Zagrebu, što je i nažalost urodilo zaista lošom situacijom za ovaj sport.

Danas sam ovdje bio u ulozi sudca. Naime, kako je ovdje suditi sve ove utakmice, jer igrači znaju kako se treba fer ponašati. Nema tu velikih sudačkih intervencija, naime kao što ste imali priliku vidjeti i sami, svega u nekih par detalja je trebao odlučilo, a tu je onda sudac.

- Za kraj bi vas htjeli upitati , s obzirom kako iza vas stoje mnoge godine sudjelovanja u boćanju. kakva je kvaliteta igre u samom gradu sa obzirom na stagnaciju ovog sporta?

- U gradu Zagrebu, boćanje stagnira već godinama! Na žalost to moram konstatirati iz razloga što matični savez uvelike utječe na takvo loše stanje. Mi smo takvog mišljenja iako se možda neki i neće složiti, no većinu boćara ako upitate.... oni će se sa nama složiti. Ne radi se ništa. Upravo taj rad sa mladima bi poboljšao sve.... Na žalost, nas su pretekli svi ostali ... O Istri i Rijeci ne treba ni govoriti, no tu je i Dalmacija, pa čak i Slavonija...

- Dakle treba novih ljudi , novih ideja ?

- Svakako, ideja ima, ima novih ljudi, no za sada im se ne daje prilika. Mišljenja sam kako kao gotovo milijunski grad imamo strašne potencijale, naime to pokazuje i naša prošlost kada smo bili osvajači najrazličitijih kako klupskih ali i pojedinačnih odličja.



 Mirko Kelić, predsjednik
Boćarskog kluba Šibice
-  Naš klub djeluje aktivno već nešto više od dvadeset godina imamo veliku fluktuacija članstva, negdje oko stotinjak članova - trenutno brojimo trideset članova. Natječemo se u Drugoj Ligi, pod okriljem Boćarskog saveza Zagreb.

- Danas smo svjedočili Zimskoj ligi Zagrebačke udruge boćara....

- To je fantastična stvar, jer uglavnom tereni u Gradu Zagrebu ali i u okolici, kao što smo mi Zaprešić, nisu natkriveni i ugrijani, tako da je zima duga sezona u kojoj nemate baš mnogo izbora. Upravo zato je ovo fantastičan iskorak, da se ovakva dvorana (Boćarskog doma) koristiti i u vrijeme zime. Ja osobno, zajedno sa članovima moje ekipe B. Kluba Šibice uživamo u ovom načinu boćanja zimi.

Također bih istaknuo, kao prvo, ovdje se susreću odlične ekipe, a kao drugo - odlični uvjeti! Dakle, svaki onaj koji voli boćanje, može samo doći ovdje i poželjeti igrati.

- Znači, organizacija je odlična ?

- Apsolutno! Organizaciju mogu samo pohvaliti. Naime, i sam sam dosta prošao u boćanju, ali organizatori ovo organiziraju zaista na velikom nivou. Zaista nemam što reći, nego da im poželim mnogo sreće u daljnjem radu! Neka tako nastave, nastojati ćemo im pomoći, svakako kako možemo.

- I za kraj, možete li nam reći kako je vaša ekipa prošla u današnjem s susretu?

- Danas smo igrali protiv ekipe B. K. Hrvatskog Dragovoljca i odnijeli smo pobjedu od 5:3. No, istaknuo bih kako je ovdje manje važan rezultat, bitmo je da se dobro odigra, pa je sasvim svejedno tko je pobijedio, neka uvijek pobjedi boćanje. Ovdje su uglavnom ravnopravne ekipe, tako da zbilja rezultat nije presudan.

- Kako vidimo, nakon utakmica, organizirana je mala "fešta"....

- Inače vam je to u boćanju pravilo. To je tkz.  treće poluvrijeme.  Mi kada se igramo utakmice, uvijek se po završetku bez obzira na rezultat, pripremi roštilj, kuhane kobasice ili sl... Tako da boćanje nije samo strogo sport, već i ugodno druženje.

Možda malo nije vezano uz našu temu, ali evo spomenuo bih za kraj - kako nas je ovih dana posjetila Sportska inspekcija. Sve su nas tražili, nakon dvadeset i dvije godine. Sve smo im dali. Inspekcija je odlično prošla, ali kad vam dođe inspekcija, nije ugodno. Bez obzira, što smo mi Udruga, koja djeluje na dragovoljnoj bazi...no sve to nije ugodno kada ti dođu...Ali, dobro.



Lazo Svilanović, predsjednik
Boćarskog Kluba Borac
(najstariji klub u Zagrebu

- Tradicija našeg kluba traje 64. godine. No, već 14. godina organiziramo međunarodni turnir u boćanju gdje nam dolaze šesnaest ekipa iz : Slovenije,  Crne Gore, Bosne i Hercegovine i iz Rume (Srbija, tamo ima dosta naših ljudi).

Klub kao klub je na zalasku jer ja imam tajnika koji je 1942. godište, a ja sam 1940. godište, a mi smo pionirska ekipa. Preuzeo sam klub od predsjednika koji je 1920. godište, tada vam je na žalost sve jasno.

No, neki se pomaci naziru. Naime, ova Zimska Liga Zagrebačke udruge boćara, mora ići dalje. Naime mi još uvijek nismo priznati od  Hrvatskog boćarskog saveza. Mi to sa pravom očekujemo. 

Naime entuzijazam uz druženje tjera sport naprijed. Naime sport je nekada bio bez para. Razumijete ?!

- Na večerašnjoj utakmici ste bili u srazu sa ekipom Trnsko, kakvi su vaši dojmovi ?

-  Pobijedili smo sa 6:2.

- Dakle večeras vi slavite ?

- Da, i ja vjerujem kako ćemo se uspješno plasirati u društvo najboljih u četvrtfinale. No, bitno je da se družimo.Također bi zahvalio organizatorima na odličnoj organizaciji iako i sam spadam među njih, jer prijateljstvo, drugarstvo, druženje uvijek ide naprijed i pobjeđuje. Ako ne danas, hoće sutra....



Josip Malunec, voditelj
Boćarskog Kluba Trnsko
- Što bi nam rekli za kraj današnjeg druženja na susretu Zimske lige Zagrebačke udruge boćara...

- Meni je prekrasno, u ostalom kako i svim članovima našeg kluba, kao i svim prisurnim klubovima da se možemo susresti ovdje u ugodnom prostoru, kako bi igrali ovo prvenstvo, ali se i družili, te međusobno i upoznati ... 

Iako baš nismo zadovoljni našim rezultatom  ipak smo se uključili u feštu koju smo organizirali svi skupa nakon odigranih utakmica. Nije bitan rezultat, bitno je druženje, veselje ...

- Vi ste najmlađi klub u koji sudjeluje u Zimskoj Ligi Zagrebačke udruge boćara?

- Mi smo se organizirali od prije otprilike godinu dana .

- Kako se nosite sa ovim "starijima" iskusnijima?

-  Trudimo se, svi ma govore kako smo perspektivni, kako imamo potencijal, koji će zasigurno biti nagrađen kroz  vrijeme koje dolazi.

















1 komentar:

  1. Samo naprijed Zubovci, iskorijenite zlo i silu nečistu iz Zahrebačkog boćanja.Nadam se da će više ovakvih druženja biti u skoroj budućnosti.

    OdgovoriIzbriši