.

ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Shopping, novi sport ili samo blagdanska rekreacija

Novi Zagreb - Iako nisam kao ni drugi ljubitelj velikih gužvi, osobito po trgovačkim centrima, moram priznati da me ipak one na neki čudan način vesele, naravno, kao stručnjaka.

Mislim da sam napokon pronašao idealnu tjelesnu aktivnost za sve one koji uvijek smisle neki izgovor zašto danas nisu vježbali. Najčešće je to nedostatak vremena, previše posla i obaveza. Sada kada se bliži vrijeme blagdana, odnosno vrijeme darivanja, osim što se svi vesele primiti poklone od najdražih, trebali bi naći i vremena smisliti što kupiti istima. Često se dogodi da nemaš ideju što pokloniti i iz tog razloga lutaš trgovinama u potrazi za idejama i odgovorima. Tu nastupa onaj dio koji mene veseli. Što manje ideja imaš, to je bolje za tebe. Zašto? Zato što si tada prisiljen proći veći broj trgovina, odnosno prijeći veći put. Jesi li znao da jedan naš trgovački centar ima više od tri kilometara izloga? Već samo njihovim obilaženjem i gledanjem odraditi ćeš lijep trening. Tome dodaj još hodanje po parkiralištu te ulazak i hodanje po trgovinama. Baš sam nedavno koristeći pametni sat izmjerio preko osam tisuća koraka, odnosno nešto više od šest kilometara hodajući po jednom centru, a samo sam razgledavao izloge. Prijeđeni put je puno veći od onoga koji preporuča Svjetska zdravstvena organizacija. Najveća prednost je što umor uopće nisam ni primijetio, barem dok nisam sjeo u auto. Preporučam da kada odlučiš ići u shopping povedeš nekoga sa sobom, nekoga tko će te odvući i u pokoju trgovinu u koju ti sam ne bi ušao jer ćeš tako napraviti još pokoji dodatni korak. Također, biti ćete podrška jedno drugome a traženje odmora biti će prolongirano.

Ne želim stvarati sport od shoppinga, ali mogao bi se, kao u svakome sportu, složiti plan i program kojim bi se shopping pretvorio u pravi kondicijski trening. Kako bi zadovoljili uvjete da neka aktivnost bude trenažni operator potrebno je definirati sadržaj, metode i volumen opterećenja. Sadržaj imamo – to je hodanje. Metode i volumen slijede. Primjerice, ako centar ima tri etaže s trgovinama, kreneš po redu, etažu po etažu, tako da prođeš svaki kat dva puta, jer ipak su izlozi s dvije strane. Predlažem da prvi krug ideš vanjskom stranom kruga jer je ona duža od unutarnje, tako da drugi krug, kada si već pomalo umoran, lakše prođeš. Nakon ta dva kruga slijedi pauza – aktivni odmor. To može biti isprobavanje nekog odjevnog predmeta koji ti se svidio, kupovina poklona, razgovor s prodavačicom ili posjet toaletu i naravno hidracija. Nakon kraće pauze prelaziš na drugu etažu, po mogućnosti izbjegni pokretne stepenice ili dizalo. Na drugoj i trećoj etaži ponovi isto što si radio na prvoj. Međutim, što si više poklona kupio to je bolje za tebe, jer na taj način nosiš i vanjsko opterećenje čime intenzitet rada postaje veći.

I evo ga, više nemaš izgovora. Spoji ugodno s korisnim i ostvari višestruku dobrobit blagdanskim shoppingom. Osim što obiđeš cijeli trgovački centar, kupiš poklone za najdraže, odradiš i dobro djelo svome tijelu.

Ah, da su barem blagdani svaki vikend.

Zato razmislite i ostanite zdravi i lijepi!


Za više informacija kontaktirajte udrugu Beauty fit na facebook stranici @beautyfitdsr

Nema komentara:

Objavi komentar