.

petak, 25. studenoga 2016.

Za mjesec bogatijeg stola

Novi Zagreb - Poštovani čitaoci,

Polagano, ali sigurno ulazimo u zadnji mjesec ove godine, a ujedno i u dane u kojima se svi trudimo (ja bar u to vjerujem) da nama i bližnjima oko nas , dani budu ljepši, bogatiji za druženje i susrete sa obitelji , prijateljima i susjedima. Kada kažem bogatiji, ne mislim uvijek na novac (bez kojeg ipak ne možemo), ali ipak taj novac nije uvijek mjerilo naše pažnje i ljubavi, sitne pažnje, brige i posjetama bolesnim osobama starije dobi koje su najčešće osamljene. Uz sitni poklon puno znače  mandarine koje nisu skupe, kolač napravljen kod kuće ne mora biti skup, ali taj zalogaj puno znači kada ga poklonimo.

Možda sam upravo zato započela sa ovim idejama i željama na početku mjeseca da se na vrijeme organiziramo i pripremimo, napravimo spisak sa ovakvim idejama i željama , napravimo spisak osoba  potreba istih. Tada smo već učinili pola posla , bez nervoze i  iznenađenja.





Kako nam predstoji mjesec bogatijeg stola tj. Jela, jer su mnoge tradicionalne svečanosti u ovom periodu izrazito povezane sa hranom, odlučila sam predložiti dva jednostavna jela:

Složenac  (musaka) od kiselog zelja – prije obavezne sarme
- Bilogorsku bazlamaču

O ovim vrstama jela , složencima i slatkim jelima, još ćemo govoriti, ali danas samo prilažem dva recepta.

Složenac od kiselog zelja

  • 75 dag rezanog kiselog kupusa
  •  10 dag riže
  •  3 dk mlijeka
  •  1 manju luk
  •   8 žlica ulja
  •   2 žlice koncentrata rajčice
  •  300 dag mljevenog mesa
  •   10 dag suhe slanine
  •     List lovora, sol, papar
  •     1 jaje

Na vrućem ulju kratko pirjamo  kosani luk, pustimo ga da uvene, dodamo sitno izrezanu slaninu i mljeveno meso. Podlijevamo sa malo vode, dodamo rajčicu pire, lovor, sol i papar. Pirjamo dok meso ne omekša.

U vatrostalnu zdjelu stavimo pola količine rezanog kiselog kupusa (ako treba ranije ga lagano isperemo da nije prekiseo), gore stavimo  pripremljenu smjesu mljevenog mesa i prekrijemo drugom polovicom kiselog kupusa.

Sve prelijemo mješavinom mlijeka i utučenog jaja, poklopimo i stavimo u vruću pečnicu da se peče 40-50 minuta.

Poslužimo sa kuhanim krumpirom.

Bilogorska bazlamača

  •    1 lit mlijeka
  •   4 jaja
  •    50 dag kukuruznog brašna (ne krupice)
  •     5 žlica ulja
  •    12 dag šećera
  •     Ribana korica 1 limuna
  •      Malo soli

Za premazivanje

  •    2 dcl kiselog vrhnja
  •    4 žlice pekmeza ili džem od šljiva
  •    1 dcl mlake vode
  •   2 žlice rakije

Od navedenih sastojaka napravimo jednoličnu smjesu i ulijemo u namazanu tepsiju. Stavio peći u zagrijanu pečnicu na 200 -220 c i pečemo oko jedan sat.

Kada je bazlamača pečena premažemo ju domaćim pekmezom ili džemom od šljiva, u kojem smo razmutili otopinu mlake vode, rakije i vrhnja.

Kratko vratimo u pečnicu (par minuta), ohladimo, izrežemo na komade i poslužimo.

Dobar tek želi Vam Vaša                        

Božica MIrić

Nema komentara:

Objavi komentar