.

četvrtak, 3. studenoga 2016.

Veliko folklorno druženje KUD-ova Novom Zagrebu

Mirna Maravić , predsjednica
KUD Mladoste, Odra
Odra - Danas, nekoliko dana prije samog održavanja (6. studenoga 2016. godine u 18,00 sati) folklorne manifestacije - "KUD-ovi Novom Zagrebu", porazgovarali smo sa Mirnom Maravić jedne od pokretača  i idejnog začetnika, ovog zaista svake hvale vrijednog folklornog događaja u Novom Zagrebu.

Prije godinu dana - započele je gđa. Marević, KUD Mladost iz Odre je bio inicijator kako bi se okupili svi KUD-ovi Novoga Zagreba, te  uradili zajednički koncert, kod kojega bi se svi sudionici uz nastupe i družili, zabavljali te bolje upoznali.

Na nešto ovakvo, nas je potaknula činjenica kako se KUD-ovi općenito, pa tako i Novog Zagreba, gotovo ni ne susreću, ne viđaju. Tako da dolazimo do apsurdne situacije, da ljudi koji vole iste stvari, folklor, tradiciju, ples, pjesmu, putovanja - gotovo da su izgubili priliku zajedno nastupati, družiti se, zapjevati, zaplesati, podružiti se, itd.. 

Nekoć su se Folklorne smotre održavale u Centru za kulturu Novi Zagreb, u Remetinečkom gaju, gdje smo se svi mi, sa ovog područja Novog Zagreba redovito iskreno družili, i znali  sve - svatko o svakome. 

No, kako takvih Folklorni smotri već odavna nema, na žalost - ne održavaju se više - uslijedilo je razdoblje, otuđenja. Dugo razdoblje, gdje se svi skupa rijetko viđamo. Izgubili smo praktične prilike za međusobne razgovore, razmjenu iskustava, saznanja što se događa u drugim KUD-u ili da se onako spontano ljudski upoznamo.

Inicijativa KUD-a Mladost i moja osobna inicijativa je bila da se mi nađemo, podružimo, otplešemo, te jedni druge gledamo kao publika. Upravo na taj način smo i osmislili ovaj program, da svaki KUD izvede po jednu folklornu točku, sa koreografijom po svom izboru. Na ovom folklornom događaju smo po prvi puta svi mi i izvođači ali i gledatelji, naravno - što bi nam bilo svima skupa drago - uz što veći broj sumještana iz cijelog Novog Zagreba.

Ove godine će se okupiti kao i lani, osam (KUD Brezovica, KUD Mladost, KUD Sveta Ana, KUD Vrhovje župe Dubranec, KUD Dike, KUD Preslica, KPD Sveta Klara i PD Turopoljke) KUD-ova, a domaćin ovog druženje ove godine je KUD Brezovica.

Na kraju pozivamo vas da i vi svojim dolaskom uveličate ovo prekrasno druženje, pjesme, plesa, narodnih nošnji, smijeha i radosti.

Sa velikom vas radosti očekujemo u Centru za kulturu Novi Zagreb, u 18,00 sati Trg Narodne 2, Remetinečki Gaj.

Nema komentara:

Objavi komentar