.

petak, 11. studenoga 2016.

Sv. Martin zaštitnik dobrog vina i jela

Novi ZagrebDragi moji čitatelji,

Prošli tjedan  imali smo „bezmesne“ recepte, a ovaj tjedan ponovno se vraćamo tradicionalnim mesnim jelima jer nam dolazi Sv. Martin – zaštitnik dobrog vina i jela, a taj praznik i blagdan u narodu je poznat pod imenom „Martinje“.

Najčešće se spominje običaj i obred krštenja vina, kada se mošt pretvara u mlado vino, pa je tako i Sv. Martin najčešće spominjan i slavljen za zaštitnika mladog vina. No, zapravo ovdje moramo  i spomenuti da se u našim krajevima slavi kao zahvala za dobru i uspješnu žetvu i berbu, dakle za sve plodove koje nam je darovala zemlja i vrijedan trud seljaka, vinogradara i dobre klime (sunce i kiša u pravo vrijeme).

Uz to je i običaj,  da se u te dane uz mlado vino poslužuju jela pripremljena od „martinjskih“ gusaka koje su u to vrijeme i najbolje za konzumaciju.Pročitala sam u knjizi Gđe.prof Vesne Pavičić, zanimljivu legendu o tom danu, pa ću Vam je sada i prepričati.

Legenda kaže da je Sv, Martin bio izuzetno skroman, pomagao je siromašnima i gladnima, i nije želio da se proglasi biskupom iako su ga svečenički krugovi predlagali.Kada je to čuo, sakrio se u kokošinjcu koji je bio pun gusaka. One su prestrašene digle veliku galamu, i otkrile skrovište Sv, Martina. I tako on postade biskupom.

Kako bilo da bilo,  u vrijeme Martinja i prije i sada najčešće nalaze jela pripremljena od mesa guske na različite načine.

Količina mesa giske ili broj komada guske ovisi o broju ukućana, uzvanika ili gostiju u restoranima i hotelima gdje se pripremaju, i naravno o vrsti pomenutog jela. Za manje domačinstvo i broj ukućana možemo nabaviti i meso huske izrezano u dijelove ( batak, zabatak, bijelo meso, sitniš za juhu), već prema želji i mogućnostima.




Prije nego što Vam ponudim dva recepta za ovu priliku, moram naglasiti i posebnu specijalnost guske, a to su gušćja jetra. Ovo jelo je vrlo cijenjeno, služi za prave znalce dobre kuhinje. Konzumiraju se skuhana i ohlađena u malim količinama, izrezana na tanke ploškice, rijetko cijela . Možemo ih poslužiti pripremljena kao paštetu na tostu.

Guska nadjevena kestenom


  • 1 guska težine 3-4 kg
  • 1-1,20 kg kestena
  •  75 dag kiselih jabuka
  •  25 dag luka
  •  50 dag riže
  •  Sol, papar prema ukusu
  •  2 dl ulja
  •  10 dag maslaca


Gusku očistimo i pripremimo za pečenje. U međuvremenu skuhamo i propasiramo kestene i oguljene jabuke.Zajedno lagano izmješamo i kratko pirjamo na maslacu. Solimo i popaprimo prema ukusu i nadjevamo pripremljenu gusku. Pećemo u pećnici, povremeno premažemo uljem na 200 C dok meso ne omekša. Po potrebi dolijevamo sa malo tople vode i masnoće u kojoj se guska peče.

Za vrijeme pečenja guske, pripremamo prilog: na ulju pirjamo sitno kosani luk, kada malo uvene dodamo opranu rižu. Posolimo i dodamo tople vode da prekrije rižu.Skuhamo i gotovo dodamo pečenoj guski da se zajedno okusi sljube. Pećemo još kratko 10 min.

Gusku izvadimo, pustimo da se malo ohladi, oprezno razrežemo na dijelove. Uz prilog riže i kestene iz punjenja poslužimo.Salata može biti po želji i izboru. Mlado vino je obavezno!!

Guščji bataci u povrću

  • 2 komada guščjeg batka
  •  40 dag svježe paprike
  •  50 dag rajčice ili pelata
  •  25 dag luka
  •   Sol, papar
  •  4-5 žlica masti ili ulja

 Batke operemo , osušimo, posolimo i popaprimo.Prepečemo ih na masnoći sa svih strana. Odijelimo masnoću ako je previše i dodamo sitno kosani luk i pirjamo sa mesom dok malo uvene. Zatim umiješamo opranu i na tanke rezance izrezanu papriku.Kada malo paprika omekša dodamo izrezane pelate ili oguljene svježe rajčice. Sve zajedno pirjamo uz dolijevanje vode po potrebi dok meso ne omekša zajedno sa povrćem.

Kada je gotovo poslužimo uz prilog i salatu po želji.

Dobar tek želi Vam Vam
Božica Mirić

Nema komentara:

Objavi komentar