.

ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Svečana proslava i euharistisko slavlje povodom 650 godina naselja i Župe Sveta Klara

Sveta Klara - Jučer je naselje Sveta Klara bila središte političkog i vjerskog života Lijepe naše. Gusta jesenja kiša nije omela veliki broj okupljanih mještana , gostiju i uzvanika na svečanoj proslava 650 godina postojanja naselja i župe Sveta Klara.

Svečano euharistisko slavlje u župnoj crkvi sv. Klare je predvodio Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uz veliki broj gostiju  i uzvanika iz kulturnog političkog i vjerskog života.

Barokna župna crkva sv. Klare smještena je inače u središtu istoimenog naselja. Uz crkvu je župni dvor s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, a istočno od crkve je staro groblje. Crkva sv. Klare spominje se u 14. stoljeću, no pretpostavlja se da je tada bila drvena. Na zaglavnom kamenu ulaznog portala današnje crkve, uklesana je godina izgradnje 1768.

Dan prije proslave (jučer u subotu) je završeno i uređenje Trga Svete Klara koje se nalazi ispred župne crkve. Kako doznajemo,  radovi na uređenju Trga trajali su otprilike 4 mjeseca i njihova je vrijednost veća od 600 tisuća kuna.



Boris Kihak, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Sveta Klara

- U ime svih mještana te svih udruga, društava, klubova, odnosno članova civilnog društva naselja Sveta Klara, moram istaknuti kako smo svi skupa ponosni na ovaj dan kada se obilježava 650 godina postojanja našeg naselja ali i župe Svete Klara.

Ovaj zaista velika godišnjica pokazuje samo trud i rad kroz vjekove, opstojnosti ljudi koji su živjeli i žive u ovom najvećem naselju Novog zagreba.

Na kraju bih također u ime svih želio zahvaliti svim gostima i uzvanicima, koji su svojim dolaskom uveličali današnju proslavu, ali također i gradonačelniku Milanu Bandiću sa svojim suradnicima, koji su prije same proslave uredili Trg Svete Klare, ispred same župne crkve, koji će nam ostati kako bi nas trajno sjećao na ovau zaista inpozantnu godišnicu. 


Goradana Herceg, predsjednica
Podružnice umirovljenika Svete Klara / Čehi
- U okviru proslave 650 godišnjice postojanja naselja i župe Svete Klara, naša podružnica se također pridružila proslavi, kroz izložbu slika, izložbu makete Turopoljskih kuća, ali i prigodnom objavom - Turopoljskog riječnika, koji je dugi u nizu naših izdanja. 
Naime prvo smo tiskali i objavili Turopoljsku kuharicu, u želji očuvanja gotovo već zaboravljenih jela koja su jeli naši stari, ali veći dio nas.
U Turopoljskom rječniku , objavljujemo  i obrađujemo oko pet i pol tisuća pojmova, također u želji očuvanja našeg autohtonog narječja, ovog turopoljskog kraja od zaborava.  
Samu promociju Turopoljskoga rječnika ćemo uraditi uskoro, također uz brojne goste i uzvanike iz sportskog , kulturnog i političkog života našeg kraja.
Za kraj bih spomenula, kako smo u čast današnje proslave uz mali domjenak nakon Svečane mise - okupli  naše goste iz različitih Podružnica umirovljenika, koje djeluju u Novom Zagrebu ali i šire.

Slavko Kulić, predsjednik
Vijeća mjesnog odbora Savski Gaj
- Prije svega bih želio iskreno od srca čestitati svim svim mještanima naselja Sveta Klara ovaj zaista inpozantnu godišnjicu postojanja naselja i župe Sveta Klara. 
Također u ime mještana naselja Savski Gaja ali i u svoje osobno ime, zahvaljujem organizatorima proslave na pozivu na sudjelovanju .
Kao susjedno naselje, koje je puno puno mlađe, želimo našim susjedima, još mnogo uspjeha u društveno, sportskom i kulturnom radu, po kojem je ovo naselje bilo često puta kao primjer ostalima. Također se nadam i iskreno želim kako ćemo kao i do sada zajednički aktivno sudjelovati u rješavanju pojedinih problema (komunalnih, prometnih itd...) od šireg društvenog značaja za mještana naših naselja i naš kraj.

Ivica Stolneković, predsjednik
Kulturno umjetničkog društva Dike
- Moram priznati kako smo izuzetno radosni ali i ponosni na današnju proslavu 650 godina postojanja naselja i župe Sveta Klara.
Naše Kulturno umjetničko društvo Dike, čiji sam predsjednik se naslanjaju upravo na tu vjekovnu tradiciju, u želji očuvanja običaja, uz sve ostalo i plesa te pjesama ovog kraja.
Siguran sam kako dijelim mišljenje i ponos svih članova Društva, kako je i našem društvu pripala čast sudjelovanja na ovoj za sve nas izuzetno važnoj obljetnici.

Ilija  Bikić, predsjednik
Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara
- Mislim kako zaista ne moram isticati, koliko za sve nas članove Kulturno prosvjetno društva Sveta Klara, znači ova proslava, baš ako i mještanima našeg naselja Sveta Klara.

Želim istaknuti kako smo zaista sretni ali i ponosni što smo i mi , kao društvo bili u prilici pridonijeti obilježavanju ove zaista velike godišnjice, svojim skromnim doprinosoma, kako našeg naselja ali isto tako i Župe Sveta Klara.

Također dijelim radost članova našeg društva ali zasigurno i svih mještana našeg naselja, što smo baš mi ta generacija, koja je dobila priliku proslaviti i živjeti ove godine, u našoj Svetoj Klari. U naselju  koje je također kroz sve ove godine postala ugodan dom mnogim našim sumještanima iz cijele Lijepe naše, pa i šire.

Također bih istaknuo i zahvalio našem Župniku, Darku Pužin, na odličnoj organizacije cijele ove proslave, ali isto tako na na njegovom doprinosu, odnosno snazi - okupljanja - mještana našeg naselja. Ne mislim pritom samo na službu Božiju, već i mnogo šire.



Tomislav Gragačević, zapovjednik
Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sveta Klara
-  U zadnjih mjesec dana kontinuirano radimo na pripremi ove naše velike proslave.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Klara, je dobilo uz sve ostale zadaću koju smo morali odraditi.

Sve je bilo pripremljeno da se ova velika proslava održi na otvorenome, no današnja kiša je , koja lije od ranoga jutra je sve to onemogućila.

Uz sve to, mi kao Dobrovoljno vatrogasno društvo - zamolili   Vatrogasnu zajednice grada Zagreba, da nam danas pošalje Počasnu postrojbu, što su i uradili, te svojim prisustvom  uveličali i samu proslavu.

Jedan od tih zadataka je bila priprema i kuhanje lovačkog gulaša za naše sumještane i goste iz susjednih naselja. 

Naši su se članovi zaista potrudili, tako sa su jutros u 5,00 sati započeli sa kuhanjem  (jučer pripremljenog mesa, koje su za ovu priliku poklonili članovi susjednih lovačkih društava).

Kako smo mogli čuti od mnogih naših sumještana i gostiju, gulaš je doista bio odlična ukusa, u što ste se, vjerujem uvjerili i sami.































































Nema komentara:

Objavi komentar