.

petak, 28. listopada 2016.

Patke

Novi Zagreb -  Dragi moji, sigurno se sjećate pjesmice : "Pliva patka preko Save, nosi pismo na vrh glave........

Ovaj put vam ne donosim  pismo, ali donosim s ljubavlju recepte o toj cijenjenoj ptici - patki, koju svi rado vidimo i kušamo pogotovo za našim blagdanskim stolom. Tim više, što patke pripremamo narazne načine, nije samo tradicionalno jelo za "Svi svete", već je upravo u ovom vremenskom razdoblju, njezino meso i najkvalitetnije. Patke imamo domaće i divlje. Nama su dostupnije domaće, koje se uzgajaju u našim seoskim domaćinstvima, ali ponekad i u predgrađu većih gradova, pa je ponuda na policama trgovina, ali i tržnicama velika i raznolika. Ne moramo uvijek kupiti čitavu patku (pogotovo ako je obitelj mala), već imamo ponudu patke u dijelovima (polovinu patke, zasebno batak, karabatak, pačja prsa i sitniš (glava, vrat, krilca, želudac...). Na ovaj način zaista je dostupna svima za kupovanje. Divlje patke manje su dostupne, love se prema određenim pravilima i vremenskom razdoblju (poznato je to u lovačkim društvima), pa ih često nalazimo i u "smrznutom stanju" u trgovinama. Za razliku od domaće patke, meso im je zdravije jer sadrži manje korestola, i manje kalorijskih vrijednosti.





No, vratimo se našoj domaćoj patki - koju svi rado konzumiramo pripremljenu na različite načine: kuhanjem, prženjem, pirjanjem - od juhe do glavnog jela sa prilogom. Prilog patki mogu biti žitarice najčešće - heljidina kaša- zatim voće (jabuke, naranče, smokve, kesten, suhe smokve), a nekad i panceta za bolji okus, a ovisi o odabiru recepta i kraju u kojem patku pripremamo.

Za kraj današnje kolumne, a s obzirom na "svečarski ručak", dodajemo i kolač od kestena.

1.Patka punjena heljdinom kašom
  • 1 patka
  • 20dag heljdine kaše
  • 10dag masti
  • 1 glavica luka
  • 1 jetrica
  • sol
  • papar
  • 1 vezica peršuna


Probranu kašu operemo u većoj količini mlake vode, ocijedimo, a potom je kratko prokuhamo u slanoj vodi. Luk sitno nasjeckamo, a jetricu narežemo na manje komade. Na dijelu masnoće popržimo luk i jetricu.Potom dodamo ocijeđenu kašu i papar. Sve dobro promiješamo, maknemo sa štednjaka i umiješamo nasjeckani peršin. Patku (racu) očistimo i posolimo izvana i iznutra.

Potom je napunimo pripravljenom kašom i stavimo u lim na preostalu mast. Pečemo u pećnici na 200 -220 C oko 1,5 sati. Tijekom pečenja patku zalijevamo sokom od pečenja, a u lim nalijemo malo tople vode. Pečenu patku narežemo na komade i zajedno s nadjevom složimo na pladanj. Ukrasimo pladanj i uz to poslužimo salatu po želji. 
  
2. Pačja prsa na mediteranski način

  • 2 komada pačjih prsa
  • 1 dl.ulja,  malo maslaca
  • 40 dag. pellata
  • 10 dag. crnih maslina (bez koštica)
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 dl. bijelog vina
  •  lovor, majčina dušica
  • sol, papar


Pačja prsa dobro operemo, posušimo papirnatim ubrusom, i kožicu lagano zarežemo u obliku mreže. Malo posolimo i popaprimo. Na zagrijano ulje i maslac stavimo peći pačja prsa , najprije tako da strana sa kožicom bude okrenuta dolje na masnoću. Dobro zapečemo i okrenemo, uz lagano dolijevanje vina i malo vode. Nakon desetak minuta,  dodamo izrezane pallete, maslac, zdrobljeni češnjak, lovor i majčinu dušicu. Nastavimo peći pri laganoj temperaturi, dok meso ne omekša. Izvadimo ga iz posude, a po želji umak možemo zgusnuti sa malo brašna, razmućenog u malo vode. Prsa izrežemo na ploške, polijemo pripremljenim umakom i poslužimo uz prilog po želji (njoke, prepečenu 'palentu i sl.).

3. Rolada od kestena

  • 5 kom. jaja
  • 10 dag. šečera
  • 10 dag. mljevenih oraha
  • 4 žlice brašna 
  • 1 vanilin šečer


Nadjev:

  • 20 dag. kesten pirea
  • 10 dag. maslaca
  • 1 žlica ruma 
  • marmelada od šipka
  • šećer za posipanje

Žumanjke, šećer i vanilin šećer mješamo da dobijemo gustu i svijetlu smjesu, dodamo čvrsti snijeg od bjelanaca - lagano izmiješamo pjenjačom i dodajemo postupno i naizmijence mljevene orahe i prosijano brašno. Sjedinimo u jednoličnu smjesu i ulijemo u lim (32x36 cm.) na koji smo stavili papir za pečenje. Odmah stavimo peći u zagrijanu pećnicu na srednju vatru 10-15 min. Pečeni biskvit pažljivo izvadimo iz lima na čisti ubrus posut šećerom u prahu i zajedno toplo uvijemo u roladu. Kada se dobro ohladi odvijemo roladu  i uklonimo ubrus. Cijelu površinu premažemo najprije marmeladom od šipka, a zatim pripremljenim nadjevom od kestena.(kesten pire izmiješamo sa omekšalim maslacem u glatku kremu i dodamo rum.) Ponovo pažljivo uvijemo roladu, da se biskvit i nadjev dobro zalijepe. Obilno posipamo šećerom u prahu. Želimo li, da ova rolada izgleda i bude bogatija, možemo umjesto šećera preliti čokoladnom glazurom.  Dobar tek od srca želi vam

  Božica Mirić  

Nema komentara:

Objavi komentar