.

petak, 21. listopada 2016.

Dani posta - jela od riba

Novi ZagrebBliži nam se blagdan "Svih svetih" pa je u tradiciji naših obitelji, da se u prehrani malo posustane u obilnim i kaloričnim obrocima.Najčešće se pripremaju jela od riba i pretežno povrća, pa ćemo ovaj puta govoriti upravo o ribama.

Poznato je da je, osnovna podjela na morsku i slatkovodnu ribu. Imamo ih na obje strane više vrsta, i po kalorijskim i po zdravstvenim vrijednostima, ali i po cijeni koštanja. Izbor je različi i velik.

Način pripreme ribe može biti procesom kuhanja (gotovo najednostavniji), pečenja, prženja i gratiniranja. U posljednje vrijeme, nude se i fileti bijele ribe - karpačo (carpaccio), prelivene limunovim sokom i sl.  
   
Riba je zdrava i hranjiva namirnica - posebno plava morska riba. Sadrži punovrijedne bjelančevine, A i D vitamine mineralne tvari (fosfor, jod).Posebno naglašavam da je riba izvor omega -3 zasićenih masnih kiselina, koje pozitivno utječu na smanjenje kolesterola u krvi.

Kod kupovanja ribe moramo paziti da su posve svježe. Po vanjskom izgledu možemo prepoznati pokvarenu ribu - ima blijede škrge, upale i mutne oči, mekano meso.

Slatkovodna riba obično dolazi u bazenima hladne vode, ili kao morska riba u tucanom ledu i hladnjačama, ali ipak valja pripaziti.
Važno je da se odmah pripreme, a i nikako ne zamrzava ponovo, jednom odmrznuta riba!!

Nažalost, statistika nam pokazuje da se u nas riba malo koristi u prehrani (osim u dijetalnoj), bilo u obitelji, ili u kolektivnim ustanovama (vrtići, škole i sl.).

Predlažem slijedeće recepte

1. Inčuni s krumpirom

  • 1 kg   ičuna
  • 50dag. krumpira      
  • kosani peršin
  • 4-5 režnijeva kosanog češnjaka
  • maslinovo ulje 
  • 1 dl. bijelog vina
  • sol, papar


Inčune očistimo od glave i repa, i osušimo papirnatim ubrusom. Malo posolimo. oguljene i oprane krumpire narežemo na ploške i kuhamo oko 10 - 15 minuta. Ocjedimo.U nauljenu vatrostalnu posudu  rasporedimo ploške krumpira, posipamo kosanim peršinom i češnjakom, solimo i paprimo. Možemo dodati i grančicu ružmarina. Gore posložimo gusto složene inčune, pospemo kosanim peršinom i češnjakom, nakapamo maslinovim uljem i vinom. Pečemo u pećnici na 2oo C, oko 15 - 20 minuta. Pustimo da kratko odstoji i poslužimo.

2. File soma "Orly"

  • 60 dag. fileta soma
  • 15 dag brašna 
  • 3 kom. jaja
  • 2 dl. piva
  • ulje za prženje
  • 1 sok od limuna


File soma nakapamo limunovim sokom i lagano posolimo. U međuvremenu brašno, žumanjke i pivo izmiješamo u gusto tekuće tijesto (paziti da nema grudica), i lagano umiješamo čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Ostavimo masu da kratko odstoji. File soma umačemo u pripremljenu smjesu - tijesto - i pržimo na ugrijanom ulju, dok meso soma ne poprimi zlatno žutu boju. Izvadimo iz ulja i stavimo na papirnati ubrus, da upije suvišnu masnoću. Kad popržimo sve filete, možemo poslužiti uz krumpir salatu, ili neko drugo kuhano povrće, ili pak samo neku umaku (hren, tartar i sl.).

3. Pastrva sa začinskim travama

-  4 manje pastrve
-  sol, papar, 
-  2 čečnja češnjaka
-  1 mala žličica majčine dušice (u prahu)
-  4 lista lovora 
-  kosani peršin
-  8 - 10 kom tanko izrezane slanine u trake
-  3 - 4 žlice ulja 
-  2 limuna
-  6 - 8 dag . maslaca

Pastrve očistimo, operemo i osušimo papirnatim ubrusom. U trbušnu šupljinu stavimo usitnjene začinske trave, kosani češnjak i peršin.Svaku pastrvu ovijemo sa dvije dugačke trake slanine, i učvrstimo čačkalicom. Posudu u kojoj ćemo peći pastrve namažemo uljem, posložimo pripremljene pastrve i polijemo rastopljenim maslacem. Pečemo u pećnici na 200 C 20-25 minuta. Za vrijeme pečenja pastrve zalijevamo sa sokom iz posudu. Kada su pastrve pečene poslužimo ih prelivene, sokom od limuna i kosanim peršinom. Prilog po želji - kuhani krumpir, razno kuhano povrće ili riža.


U slast,
        
      vaša Božica Mirić 

Nema komentara:

Objavi komentar