.

srijeda, 14. rujna 2016.

Znanje je moć

Siget - Jučer je u prostorijama Gradskog Crvenog križa, Siget 18 A , održano Osposobljavanje građana za pružanje prve pomoći. 

Osposobljavanje građana je već dugo
tradicionalna djelatnost koju Hrvatski Crveni križ provodi s ciljem pripremanja što većeg broja osoba za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa.



Silvija Dunić, volonter
Gradskog društva Crvenog Križa
- Što je zapravo - Prva pomoć?

Prva pomoć je skup radnji kojima se pomaže ozlijeđenoj ili iznenada oboljeloj osobi na mjestu događaja, prije dolaska hitne medicinske službe ili drugih kvalificiranih zdravstvenih djelatnika. 

Prvu pomoć pruža osoba koja se zatekne na mjestu nesreće. 

O njezinom poznavanju prve pomoći ovisi daljnji tijek spašavanja, osiguravanje brze intervencije hitnih službi i u konačnici uspješnost spašavanja. Primjena postupaka prve pomoći početak je pomaganja i zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe. Primjenjuje se s ciljem spašavanja života, sprečavanja nastanka komplikacija i invalidnosti i skraćivanja trajanja liječenja i oporavka.



Jučer se tom prilikom, odazvao zaista veliki broj zainteresiranih građana. Tu je mlada volonterka, sa svojim asistenticama , na zaista zanimljiv, teoretski, no i praktičan način u dva sata uspjela educirati ali i povratiti zaboravljena znanja mnogih prisutnih.




Karlo Cebović, mg. kineziterapije
- Danas smo ovdje u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa, prisustvovali Tečaju - Prve pomoći. Na ovom zaista zanimljivom i uspješno prezentiranom tečaju, poboljšali svoje teoretsko znanje i praktično znanje i sposobnosti i vještine.

Ovo je jedan dio od  cijelog velikog projekta, kojem je cilj poboljšati kvalitetu života stanovništva lokalnoj ali i široj zajednici.

Osim toga imamo i tjelovježbu gdje svatko, tko može doći vježbati, da na taj način poboljša svoje sposobnosti a samim time i svoje zdravlje. 





g. dpl. oec. Duško Godić, radni instruktor 
Gradsko društvo Crvenog križa
-  Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, organiziralo je danas Tečaj pružanja Prve pomoći za umirovljenike i ostale sugrađane.

 Cilj ovog tečaja je , obnoviti stara znanja koja su svi u školama, fakultetima, trgovačkim društvima ali i u autoškolama nekada davno prošli.

Danas smo organizirati taj Tečaj, da se ta stara znanja ponovno obnove i revitaliziraju.

Tečaj je zaista bio odlično posjećen i posebno se zahvaljujem mladima iz Gradskug društva Crvenog križa  Zagreb, koji su iznimno stručno, zanimljivo i kvalitetno prezentirali, kako pomoći unesrećenom u različitim životnim situacijama i prilikama.





Silvija Dunić, volonter
Gradskog društva Crvenog Križa

- I sama sam dugogodišnji aktivist (oko četiri godine ) Gradskog društva Crvenog križa, educirana u pružanju Prve pomoći.

Danas sam vodili predavanje i pokazala cijeli niz praktičnih znanja u Prve pomoći skupa sa mojim kolegicama, također aktivisticama Crvenog križa.

Moram kazati, kako sam iznimno zadovoljna velikim odazivom građana na ovaj tečaj. No, ne samo odazivom , već svakako vrlo aktivnim sudjelovanjem, bilo u praktičnom ili teoriskom dijelu, gdje su svojim čestim i praktičnim pitanjem ovo druženje učinili zanimljivim.





Mira Krpan, umirovljenik
Podružnice umirovljenika Trnsko
- Zaista mi je drago, da se i naše društvo, kroz ove zaista kvalitete i odlično osmišljenje akcije Gradskog društva Crvenog križa, uključuje među one država koje također konstantno preveniraju i ulažu u pojedine segmente Civilne zaštite.

Mišljenja sam kako na ovaj način i kroz ovakve tečajeve, smanjujem broj nastradalih u eventualnim elementarnim ili sličnim nepogodama.

Interesantan i suvremen način edukacije i ovu temu čini "pitkom" a znanja lako primjenjivima i u praktičnom značenju.

Svaka pohvala organizatorima.





Ana Nedev, umirovljenik
Podružnice umirovljenika Trnsko

- Iako smo mi, govorim u ime svoje generacije, više se puta susretali na Tečajem - Prve pomoći u svom životu, lijepo se je ponovno prisjetiti nekih novih praktičnih detalja.

Zanimljiv način predavanje, aktivno sudjelovanje svih sudionika, svojim zanimljivim pitanjima i vrlo kompetentnim i provjerenim odgovorima mladih aktivistica, ovaj dvosatni tečaj je pretvorio u jedno vrlo zanimljivo druženje.

Druženje koje je proteklo u "hipu".

Na kraju bi zahvalila svim sudionicima, odnosno svima koji se se odazvali pozivu Gradske organizacije Crvenog križa Zagreb na ovaj Tečaj, ali posebno mladim aktivisticama koje su sa puno ljubavi, znanja  trudili pružiti nam što više znanja, prenijeti nam sto više svoga iskustva i uključiti nas sve da budemo aktivni akteri iznoseći svoja dosadašnja znanja i iskustva.

Zaista korisno provedena dva sata! Svaka čast!























Nema komentara:

Objavi komentar