.

ponedjeljak, 19. rujna 2016.

Trnsko, naselje bez naziva ulica

Trnsko - Da li vam je poznato, kako jedino naše novozagrebačko  naselje Trnsko u Gradu Zagrebu, pa vjerovatno (?!) i šire, nema naziv svojih ulica, već se u tu svrhu koriste samo brojeve zgarad ili nebodera.

Moramo priznati, kako nas je ta činjenica zbunila, te smo odlučili potražiti razlog.

Teško je bilo pronaći sugovornika, no ipak smo "došli" do čovjeka, koji je od gotovo samog početka useljavanje naselja Trnsko, bio njegov stanovnik, te čovjeka koji se nekoliko desetljeća bavio društvenim radom u naselju Trnsko.





Branko Strahinić, umirovljenika
Trnsko
Naselje Trnsko je jedno od najstarijih novozagrebačkih naselja, sagrađeno 1960- tih godina, sa cca 11 000 stanovnika svojom sjevernom stranom, prislonjeno na Aveniji Dubrovnik - glavnu novozagrebačku prometnicu. Glavnu okosnicu stanovnika čine stanovnici u starijoj životnoj dobi, iako se i ta tendencija pomalo mijenja.

Sami mještani naselja Trnsko vole sa ponosom istaknuti kako je njihovo naselje jedno od najljepših i najuređenijih naselja u gradu. U našem Trnskom ima najviše zelenila, zgrade nisu previsoke, stanari imaju sve što im treba u blizini - gotovo na dohvat ruke.

Naselje Trnsko je po završetku igradnje - nazive svojih ulica imenovalo po raznolikim ratnim jedinicama nastalim u doba NOR-a. No,  početkom 1990 -tih godina, nazivi ulica se uklanjaju te ostaju samo brojevi zgrada ili nebodera, koje uz velike teškoće, koristimo i danas.

U početku su se stanovnici Trnskoga jako ljutili što naše naselje nema naziva svojih ulica. Ikako smo mišljenja kako u našoj Hrvatskoj ima daleko više zaslužnih pojedinaca iz kulture, umjetnosti, povijesti i sl. nego što je ulica u našem Trnskom. Kako svjedočite i sami naše naselje i dalje nebrigom zaduženih za nazivlje ulica - nemaju nazive ulica, što uvelike otežava javnu komunikaciju unutra samog naselja.

Posebno je to naglašeno, kada zamoljeni od strane  - putnika namjernika - trebate npr. objasniti kako da dođe do određene zgrade, odnosno ulice.

No, na žalost vrijeme radi svoje, mijenjajući imena ulica,  ljudi bi trebali mijenjati i osobne karte, a to je za mnoge od nas ipak izdatak. Doda li se tome, već spomenuta nebriga "Gradskih otaca" naše Trnsko će po svemu sudeći i ubuduće ostati i biti jedino naselje u gradu Zagrebu, ali i šire - bez  naziva ulica, već sa samo istaknutim brojevima zgrada ili nebodera.


Nema komentara:

Objavi komentar