.

četvrtak, 15. rujna 2016.

Od staroga, novo - Adaptacije

Novi Zagreb - U posljednjih godinu dvije 70 posto naših projekata odnosi se na kompletnu adaptaciju bilo stana bilo poslovnog prostora. Ili je postojećim vlasnicima dojadilo stanje interijera kakvo gledaju godinama ili novi vlasnici sve iz temelja žele promijeniti kada kupe stan ili poslovni prostor.

Kada odlučite želite li mijenjati raspored prostorija i zamijeniti sve instalacije - prije samog početka dobro bi bilo izraditi tlocrt budućeg rasporeda i označiti na njemu sve dovode, odvode i priključke. Moji klijenti me zovu da osim tlocrta, napravim i 3D vizual budućeg izgleda prostora.  Jer, neki klijenti  znaju točno što hoće, ali si to ne mogu vizualizirati, a većina klijenata ne zna kako bi napravili raspored prostorija i nakon toga kako ga urediti da bude i funkcionalan i oku ugodan.

Ukoliko se odlučite za rušenje zidova, provjerite da li su nosivi. Kad imamo takav slučaj mi obavezno zovemo statičara da procijeni situaciju te da dade prijedlog na koji način osigurati i pravilno izvesti rušenje nosivog zida. Neki se odluče rušiti bez nadzora stručne osobe, no mi obavezno zovemo statičara. Jer, rizik je pre velika a šteta se ne dogodi samo u stanu u kojem se ruši, nego i u onom ispod i onom iznad.

Kod premiještanja kuhinje, kupaonice i wc-a na drugi kraj stana, a prije same odluke o tome, uključite vodoinstalatera. Pomoći će Vam pri odluci kada vidi koliko daleko treba razvući vodovodne instalacije od već postojećih te da li će budući odvod imati dovoljan "pad".

Obično takvi zahvati zahtijevaju i premiještanje i razmještanje grijaćih tijela,a tu će Vam prije bilo kakvih odluka dobro doći mišljenje majstora za centralno grijanje. U nekim interijerima koje smo adaptirali nije bilo sprovedenog centralnog grijanja (ili su bila grijanja na električne peći, ili na plinske peći ili čak na klimu). Tako da smo prije bilo kakvih prijedloga investitorima morali angažirati i "centralaša" da i on kaže svoju.

Ako se i ne radi o premještanju tzv. mokrih čvorova i električnih instalacija, dobro bi ih bilo, kad već radite adaptaciju da ih zamijenite novima. Naravno, ako se to uklapa u vaš budžet. 

Također, nastojte da električne instalacije budu maksimalno moguće sprovedene kroz zid ili pod  te da si osigurate dovoljan broj utičnica kako biste izbjegli kasnije mrežu produžnih kablova po stanu. U radnom prostoru, kuhinji, kod TV-a - uvijek ih obično nedostaje.

Dakle, budući razmještaj prostorija te priključci i intalacije su ono od čega prvo krećemo. 

Dalje je izmjena vrata i prozora ukoliko je potrebno i ako vam budžet dozvoljava. Postojeća, ukoliko nisu zaista dotrajala, dadu se odlično sanirati i prebojati.  Isto je i sa parketima. Ovisi u kakvom su stanju. U starim zgradama smo mijenjali kompletno sve jer  većina podova nije betonska "deka" već su to drveni podovi. Tada smo tu iskoristili situaciju i npr. cijevi od centralnog razvlačili kroz pod a negdje stavljali i podno grijanje.

Zidovi i stropovi - opet ovisi u kakvom su stanju. Neke smo oblačili u knauf, neke je bilo dovoljno samo obojati, staviti zidne obloge, pločice, tapete - ovisno o stanju, namjeni i željama investitora....

Obično nas pitaju koliko otprilike adaptacija košta. Iz iskustva mogu reći da ako se odučite rasturiti sve i mijenjati - obično je oko 300 eur/m2...

Namještaj, tepisi, rasvjeta. To je već druga priča. Kad dođete do toga - već ste na konju. Barem što se prašine, šute i majstora tiče. 













Nema komentara:

Objavi komentar