Novi Zagreb - Sjećam se vremena kada nam je
"Vegetina kuhinja" bila gotovo jedina emisija i svijetionk u šire
upoznavanje pripreme i posluživanja hrane.
Danas je produkcija iz područja
gastronomije i kulinarstva prilično bogata, rekla bih i
"prebukirana".
Nema novina, časopisa, brošura,TV
emisija i kuharica različitih sadržaja / od općih do specijaliziranih/, koji nam
ne nude recepte jela za svakodnevnu upotrebu - dali je baš uvijek primjenjiva
s obzirom na odabir namirnica, vrijeme pripreme, ali i cijenu koštanja sirovina
- što nije zanemarivo. Nadam se, da ćete se složiti sa mnom.
Ovu našu kolumnu počinjem sa osnovnim
stvarima, korisnim za naše zdravlje, a to je zdrava i pravilna prehrana. Ta naša
prehrana je mnogo važnija, nego što smo navikli o njoj misliti.
Uvaženi liječnici i nutricionisti upućuju
nas da pravilna prehrana utječe na stvarnu dob čovjeka. Ako je ispravna, može
dodati 12 - 13 godina našeg života, i naravno toliko oduzeti, ako je
neispravna.
Ovdje skrećem pozornost, da u današnje
doba susrećemo se sa sve većim zagađivačima zraka, vode, pa tako i hrane.
Zato je važan odabir namirnica i
kupovina onih koji nam koliko - toliko garantiraju zdravstvenu ispravnost.
Sezonsko povrće, voće i riba su idealne
da ih pripremamo kada nam stižu na klupe naših tržnica i vrijednih kumica.
Ovdje dodajem, da je i priprema od
velika važnosti - ne predugi procesi kuhanja, pečenja ili prženja, kako bi se
sačuvale što više hranjive vrijednosti.
Mnogi misle da je zdrava hrana preskupa.
Ako je kupujemo kada nije sezona, sigurno je tako, pa ponavljam važno je
svakodnevnu prehranu prilagoditi ponudi sezonskih namirnica i staviti je je na
naše jelovnike. Tada je i cijena dostupnija.
Naravno, da možemo pribjeći i
"smrzavanju pojedinih namirnica" za period kada ih nema svježih, što
se dosta udomaćilo. Važno je da ih ne "odmrzavamo pa ponovo smrzavamo"
gube na vrijednosti, a mogu biti i škodljive.l
Sada ću vam predložiti jedno zdravo
jelo, koje može biti namaz na kruh, ali uz dodatak tjesteninama i glavno jelo
uz neku svježu salatu.
Upravo se nalazi na klupama tržnica.
Namaz od patlidžana
- 2 srednje velika patlidžana
- 5 žlica maslinovog ulja
- 1 žlica soka od limuna
- malo nasjeckanog zel. peršina
- malo nasjeckanog bosiljka (svježeg)
- sol, papar
Patlidžane dobro operite, i još vlažne
stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite ih oko 40 minuta, često ih okrečite da
lijepo posmeđe sa svih strana. Pečenim patlidžanima izvadite mesnati dio, dobro
ga izgnječite i poprskajte sa limunovim sokom, dodajte maslinovo ulje i sve
ponovo dobro izmiješajte i na kraju umješajte kosani peršin, bosiljak, papar i
sol.
Možemo poslužiti na prepečenom kruhu -
brusketi, i ukrasiti crnim maslinama.
Umjesto predloženog namaza, možemo
pripremljenu smjesu dodati kuhanoj tjestenini. Parmezanom možemo posuti, pa
poslužiti uz svježu salatu , kao glavno jelo.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar