.

četvrtak, 15. rujna 2016.

Na mladima svijet ostaje

Jakuševec - Ovih dana smo posjetili -  Udrugu mladih Jakuševec, koja je osnovana na inicijativu nekolicine mlađih mještana razočaranih odnosom - kako Grada prema obližnjem Gradskom odlagalištu smeća, te Grada prema Komposištu, koje svojim neugodnim mirisom (smradom!) vrlo često - život u ovom Novozagrebačkom naselju čini jedva izdrživim. 

Naravno, uz ove "domaće" probleme, često se u radu Udruge spominje i neodrživ odnos cjelokupnog društva prema mladima. Ističer se neadekvatan položaj mladih u kulturnom, društvenom ali i egzistencijalnom položaju , koji vrlo često, na žalost - završava iseljavanjem (pravim egzodusm) u zemlje Europe ali i šire.



Petra Vodopija, predsjednica
Udruge mladih, Jakuševec
- Draga Petra, možete li nam reći što vas je motiviralo, vas mlade da pokrenete Udrugu mladih i čime se Udruga bavi?

- Sjedeći okupljeni u jednom kafiću gdje se obično okupljamo mi mladi, razignirani trenutnom situacijom, zapitali smo se onako spontano - Možemo li mi išta uraditi da se stvari promjene, pomaknu, za nas mlade na b?

Naime, možemo li nešto učiniti  da se svi mladi zajedno druže u nekom društvenom zajedničkom prostoru?!

 I druženje u kafiću košta. 

Možemo li zajednički putovati, upoznavati svijet? Učiti strane jezike ? Ali i pomagati drugima, posebno potrebitima u našem naselju?

Nakon ovih, ali i mnogih drugih različitih i zanimljivih pitanja, koja se svakodnevno vrte u glavama mladih u našem naselju Jakuševec, sinula mi je ideja kako bi mi mogli organizirati - Udrugu mladih! Naime, mladi baš nisu aktivni u ekološkim udrugama koje djeluju u našem naselju (Udruga Žena i sl...).

Zaneseni ovom odličnom idejom, za nekoliko smo dana napisali Statut, predali smo svu potrebnu dokumentaciju i  za otprilike dva mjeseca, ragistrirali  svoju Udrugu, pod nazivom Udruga mladih - Jakuševec

Naravno, kako smo svo vrijeme razmišljali, od mora ideja - koji će nam biti ciljevi? Čime bi se htjeli konkretno baviti, kao Udruga ?!


Obližnje Gradsko odlagalište smeća


Petra, nam je rekla kako, na žalost - sve više mještana među kojima i mladi, oboljevaju od različitih oblika karcinoma, na što se mnogi zaduženi za takva pitanja oglušuju.


Naime za dokazati kako je obližnje odlagalište smeća uzrok toliko (iznad prosječno!) oboljelih, samo naselje nema financijskih sredstava, pa se takva birokratska praksa, udaljena kilometrima od ljudskosti i suosjećanja nastavlja i dalje.



Naravno, bilo je izazovno u samom početku. No, odmah smo odlučili i složili se, kako ćemo prvenstveno zastupati sveopće interese mladih  u naselju Jakuševec. Na tom tragu dosljedno tražiti rješenja, prije svega prostora u kojem bi se mogli okupljati, kako ne bi kao do sada to činili po kafićima. Nadalje, omogućiti društveno djelovanje Udruge kroz različite radionice, akcije (humanitarne, edukacijske i sl...), edukaciju, tribine i putovanja, ali i kulturno djelovanje ...

Kako ćemo se također aktivno baviti ekologijom, koja je pitanje svih pitanja sa obzirom na naš položaj našeg naselja, gdje živimo. 

Ubrzo smo u Društvenom domu priredili prezentaciju naše Udruge, na kojoj se okupio veliki broj naših sumještana, koji su nas nedvosmisleno podržali i hrabrili da ustrajemo na našim idejama.

Ubrzo smo organizirali nekoliko humanitarnih akcija, u kojima su svesrdno sudjelovali mnogi mladi našeg naselja, uz zaista široku podršku naših sumještana, no ubrzo se pokazao prevelikim problemom izvor finaciranja, te smo tu smo morali malo zastati. 

Trenutno pokušavamo sudjelovanjem na različitim natječajima u Gradu ali i šire, pronaći adekvatna sredstva za daljnji rad, kako naše Udruge ali i sredstva za nastavak humanitarnih akcija namijenjenih potrebitima u našem naselju kojih je, na žalost - sve više. 

Kako  nam rezultati u tim spomenutim natječajima ne idu baš na ruku, sve smo bliže ideji da uključimo i natječemo za sredstva iz EU fondova. Upravo okupljamo ekipu mladih, koji će uložiti svoje vrijeme i svoje znanje za izradu tih projekata,  uz sve ostalo, posebno sa naglaskom na eko - problematiku, našeg naselja.

Također bi iz tih sredstava želimo ulagati u mlade, prije svega kroz učenje različitih stranih jezika (velika većina mladih u našem naselju govori samo Hrvatski jezik!?), koje bi se održavalo u našem Društvenom domu. 



Humanitarna akcija, Udruge mladih Jakuševec /
foto Info Zagreb

Dok je bilo vlastitih sredstava, organizirali smo nekoliko humanitarnih akcija u kojima su nam svesrdno pripomogli i sami mještani našeg naselja, kojam koristeći ovu priliku - od srca zahvaljujem!

Kako još uvijek nismo uspjeli osigurati sredstva iz Gradskih Natječaja, za sada strpljivo prikupljamo sredstva, koja se na mogu pokvariti i čekamo priliku da ponovno realiziramo pomoć potrebitima u našem naselju. 



Također želimo ulagati u mlade kroz putovanja, kako bi upoznali druge kulture, običaje, promišljanja i sl.. Naime, uradili smo anketu i došli do poražavajućih podataka, kako određeni broj (!?) mladih nikada nije putovao izvan granica naše zemlje) što je zaista poražavajuće sa obzirom da živimo u 21. stoljeću).

U očekivanju financijski sredstava, Udruga je i dalje aktivna. Moram istaknuti kako smo od Grad doboli tri termina za korištenje društvenog prostora u našem Društvenom domu (petak, subota i nedjelja), što nam uvijek - na žalost - nije moguće, posebno korištenje velike dvorane, koja je nama mladima posebno potrebna.No, vjerujem kako će se i to u dogledno vrijeme, na opće zadovoljstvo svih - riješiti.

Za kraj ovog našeg ugodnog ali kratkog razgovora, htjela bih istaknuti, kako je namjera Udruge mladih iz Jakuševca promjeniti naše naselje - u svakom slučaju na bolje. Htjeli bi da naši sumještani budu povezaniji (da izbjegnemo otuđenje, koje je nažalost i u našem naselju Jakuševec, sve prisutnije), da se više družimo, ta da zajedničkim djelovanjem brzo, učinkovito i složno rješavamo zajedničke probleme. 

Mi smo mladi, naša Udruga okuplja mlade do 31. godine. Gotovo smo svi akademski obrazovani, a većina članova je zaposlena, stoga sam sigurna kako smo mi budućnost Jakuševca. Ja vjerujem u nas i u ostvarenje našeg programa.

Za kraj bih pozvala sve mlade, koji imaju ideje, volju i vremena da nam se priključe u radu kako bi svi skupa učinili naša naselja Jakuševec, kakvim ono zaslužuje i želi biti.

Nema komentara:

Objavi komentar