.

srijeda, 24. kolovoza 2016.

Ne ulazi bez kucanja

Novi Zagreb - Vaše čudo, vaš potomak pretvara se u ono nešto između djeteta i odrasle osobe. Više nije u fazi razvlačenja igračaka po cijelom stanu i konstantnog mamlanja. Više mu ne režete noktiće, ne sušite kosu i ne navlačite pidžamu na njega. Sada ga možete vidjeti samo usput u prolazu do kupaonice, do frižidera ili  za stolom za vrijeme jela nakon petog dozivanja da je ručak gotov. A i to ste sretni da čuje ako u tom momentu nema slušalice na ušima.

Vaš teenager će većinu svog vremena koje provodi kod kuće - provesti u svojoj sobi. U koju , naravno, nećete ući bez kucanja. Jer to je sada njegov svijet, njegovo prodručje, njegova intima koju vi htjeli ne htjeli morate poštivati. Ja sam svom starijem sinu kucala, nekako mi se činilo da na taj način poštujem njegovu privatnost.

Vaš teen se u tom svom prostoru osjeća ugodno. A da bi se tako osjećao predmeti i namještaj koji ga okružuje moraju biti odraz njega samog. Zato kod uređenja njegove sobe predlažem da on vodi glavnu riječ. Naravno, da se njegove želje i zahtjevi izbalansiraju s vašim mogućnostima.

Naše idejno rješenje
Teenager ima drugačiji pogled na spavaću sobu nego odrasle osobe. Nama je to mjesto za spavanje, a njima je spavanje na zadnjem mjestu. On tu prostoriju vidi iz druge perspektive. Njemu će to biti mjesto gdje će pobjeći od pravila, gdje će učiti, družiti se s prijateljima, visiti na mobitelu, surfati po internetu i tek zadnje - prespavati.

Današnji teengeri su i te kako svjesni toga što žele i kako im treba njihov sveti brlog izgledati. Njihove omiljene stvari često znaju biti raznolike i jedna drugoj proturječne, ali će oni uz malo planiranja sve ideje vezati da njima izgledaju lijepo.

Vjerojatno će svaki od njih zadržati neku omiljenu igračku koja ih podsjeća na djetinjstvo, ali će svejedno htjeti prostor koji odražava da su postali stariji.

Bez obzira na veličinu, njihov prostor mora biti svestran dovoljno da ima učinak i radnog dijela, i dnevnog boravka za druženje s prijateljima i mjesta za spavanje. 

Ako je prostor malen treba koristiti kreativne pristupe kako bi zadovoljili višenamjensko sobno područje: područje sna, područje učenja i područje dnevnog boravka.  

Podruje učenja je poželjno vertikalno orijentirati. Što znači iznad površine radnog stola postaviti police ili ormariće. Ili postaviti krevet na kat, čija će podnica biti na cca 150 cm od poda, kako bi ispod kreveta stao radni stol  s računalom i police ili ormarići za knjige, bilježnice i druge sitnice. Police i ormariće možemo postaviti i iznad kreveta. Naravno, pri postavljanju tzv. vertikala na zid treba obratiti pozornost da se one i te kako dobro pričvrste kako ne bi ugrozile ničiju sigurnost.

Dok odrasli vole prostor koji je miran i nenametljiv, naš teen želi živopisnu i visoko energetsku sobu. Zid u sobi je prostor na kojem naš teen može pokazati svoju kreativnost. Bilo biranjem boje kojom će se obojiti zid, stavljanjem dekorativih naljepnica, urbanih grafita, led svijetala, plakata, tapeta, slika, tekstilnu teksturu ili bilo koji hrabar i maštoviti elemenata...Obojite jedan dio zida crnom bojom za školsku ploču gdje će kredom moći piskarati što hoće...ideja je bezbroj. Sve ovisi o spolu i ukusu mlade osobe. Bitno je da je soba zabavna i da bude njihov potpis i da odražava njihovu osobnost.

Ukoliko imate dovoljno veliku sobu, kupite fotelju ili krevet na razvlačenje. Spomenula sam to u prethodnom članku. Na taj način naš mladi čovjek dobije i dnevni boravak u vlastitoj sobi, a i krevet ukoliko njegov prijatelj prespava kod njega.

U većim sobama npr. sprava za vježbanje ili stolni nogomet više su nego dobro došli.

TV, ukoliko je u sobi, smjestite nosačima na zid. Tako neće dodatno opterećivati prostor na nekoj komodi. Taj prostor neka iskoristi za odlaganje knjiga, dragih sitnica za koje želi da se vidi i slično. 

Ako ste u stanu, nije rijetkost umjesto u podrum staviti bicikl na zid (naravno neka ga očisti prije toga), skije, klizaljke, skate....

Ukoliko je riječ o sobi mlade djevojke, montirajte na zid maštovitu vješalicu na koju će objestiti svoju kolekciju torbica, šalova, marama, šešira...bit će joj pri ruci a ujedno će biti i dekoracija.

Naše idejno rješenje
Ako je prostor manji, neka njegov krevet bude trosjed na razvlačenje.

Sklopljen preko dana činit će dojam njegove dnevne sobe, a uveče je to područje za spavanje.  Također tabureima, vrećama za sjedenje ili većim jastucima na podu možete improvizirati dnevni boravak gdje će on sa prijateljima sjediti i družiti se. Simpatična stara škrinja obojena u njegovu omiljenu boju može koristiti i kao pohranu za stvari a i kao stolić kada mu dođu u posjet prijatelji. Tabure sa tacnom također može odglumiti stolić.

Teenageri i uredna soba su rijetka kombinacija. Zato treba iskoristiti svaku mogućnost za pohranu stvari, knjiga i odjeće stavljanjem polica na zid, ladica ispod kreveta , ormarića iznad radnog stola i kreveta, zgodnih škrinji i slično, kako bi ako ništa drugo, brzim ubacivanjem mogli na brzaka urediti sobu.

Glavna rasvjeta na stropu  kao i kod radnog stola svakako bi  trebala biti. Dodajte još nekoliko manjih svjetiljki kako bi njima mogao sebi napraviti ugodnu atmosferu dok se odmara ili druži. Ovdje bih htjela dodati da neka rasvjeta ne bude stereotipna. Danas u ponudi zaista ima vrlo maštovitih visilica i svjetiljki svih namjena.

Ne postoji definicija kojom definiramo boju u sobi, materijal  zavjesa, tapete, tepiha, namještaja.... Svi su oni individue za sebe, ukusi su im različiti i prema tome tako i biraju boje i stilove svojih soba. Mladi imaju istančan ukus i vrlo lijepo će povezati elemente u svojoj sobi. 


Važno je da je soba oku ugodna, praktična, da zadovoljava tri glavne funkcije i da se naša čuda od djeteta osjećaju "kao doma" u njoj, Naravno, vi ćete im u tome pomoći i kao što sam na početku rekla - pokušati poštovati njihove želje i spojiti ih s vašim mogućnostima.









Nema komentara:

Objavi komentar