.

utorak, 5. srpnja 2016.

Kako teku pripreme za 49. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF

Gorana Šojat,stručna suradnica za
promidžbu, marketing i odnose s javnošću
 sa lutkom Žarom Prica, radom 
Ramone Munjez
TravnoPIF je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih lutkarskih festivala u svijetu. U Zagrebu se održava već 49. godinu bez prekida i do sada je na njemu nastupilo više od 650 kazališta sa svih kontinenata a izvedeno je oko 1800 predstava. Predstave se održavaju na nekoliko pozornica u gradu, kao i na ulicama i trgovima. Osim predstava, u okviru popratnih programa održavaju se lutkarske radionice, seminari, izložbe, promoviraju knjige s lutkarskom tematikom, te različiti drugi programi.

Na PIF-u se održavaju predstave za odrasle i predstave za djecu. Publiku čine najširi slojevi pučanstva, umjetnici, lutkari i kazališni stručnjaci. Predstave PIF-a, uključujući i ulične programe, svake godine vidi oko 12.000 gledatelja.

49. međunarodni festival kazališta lutaka - PIF održat će se od 13. do 19.  rujna 2016. godine.



Ljubica Suturović, stručna suradnica za
programe PIF-a 
- Mi svake godine dolazimao iz Subotice uređivati službeni program, te kordinirati program po dvoranam , satnicu - organizacione stvari....

Najviše smo vezani za  Lutkarske radionice , baš za ovaj natječaj - Lutka, maska, PIF . Znači za taj dio namijenjen djeci.

Natječaj je krenuo sa idejom, kako bi privukli , baš tu malu, malu djecu i školsku djecu u kazalište, jer lutkarstvo je po svome izričaju, kao kazališne tehnika, više usmjerena djeci iako  postoji predstave i za odrasle.

Kako se PIF održavao krajem kolovoza, mi smo ga malo "pomaknuli",  u vrijeme, nakon početka školske godine, kako bi mogli u što većem broju privući što veći broj  školske i vrtićke publike.

Kako bi im još više približili taj čarobni svijet lutkarstva, koji je njima blizak kroz igračke, i kako bi ih naučili razlikovati lutke od igračaka i od scenske lutke, došli smo na ideju, pokretanja ovokvoga Natječaja - Lutka, maska, PIF .

Tu smo pokrenuli suradnju sa učiteljicama, koje smo znali po Zagrebu, najprije iz okolnih škola i vrtića, no tada se to na našu sreću proširilo. Ove godine, na četvrtom Natječaju su na pristigle lutke iz grada Rijeke... Moram priznati kako smo zaista veseli, što se PIF malo disperzirao, što se tiče Natječaja Za djecu.

U početku smo krenuli sa nekih dvadesetak lutkica, prošle godine je pristiglo oko šezdesetak, do sedamdesetak, što lutki, što maski. Naravno, ove godine evo još uvijek pristižu, tako da ćemo konačan broj znati, negdje početkom rujna.



Arsen Ćosić,  stručni suradnik
za program PIF-a
- Ovaj Natječaj - Lutka, maska, PIF,  smo osmislili na tragu nečega što mi, već više godina hoćemo prirediti tu u Zagrebu.

Prije toga, što smo prije nekih pet godina postali organizatori PIF festivala, Ljubica i ja smo držali radionice za djecu po Zagrebu, a prije toga na Šibenskom Festivalu najviše. Radionice smo držali za odgajatelje i vrtićku djecu.

Željeli smo dati neku novu dimenziju ovom festivalu, pa smo poželjeli raditi, jedan takav, da kažemo - Natječaj, koji  je u biti namijenjen, koliko djeci, toliko je i učiteljima / cama i odgajateljima / cama, da i njih zainteresiramo. Naime, djeca će raditi ono što ih netko hoće podučiti.

Jako smo ponosni na razinu koju je postigao, ovaj Natječaj do sada, jer- već sada imamo uratke, prethodnih naših Radionica - tako da smo očito uspjeli zainteresirati kolege, budući da je Ljubica odgajateljica, po vokaciji a ja u Subotici bavim organizacijom manifestacija za djecu i likovnih i lutkarskih radionica.

Mi smo djelatnici, pri Gradskom Uredu, koji djeluje u okviru vrtića u Subotici- gdje u stvari postoji jedan atelje za likovni, atelje za lutkarstvo, a postoji i ovaj naš dio gdje mi organiziramo manifestacije za djecu. Najveće gradske manifestacije u našem Gradu 

Mi smo  - vanjski - stručni suradnici Festivala PIF, već osam godina, sa radionicama.

Jako volimo ovaj Kulturni centar Travno, jako volimo Festival  imamo višegodišnju suradnju sa odgajateljima. U stvari tako  smo i došli na ideju da se raspiše taj Natječaj, jer smo imali jako lijepu suradnju sa  vrtićem ovdje u Travnom i imali smo također krasnu suradnju sa nekoliko škola u Gradu. Tada smo jednostavno to htjeli,  nečim prikazati, tu suradnju, nečim je materijalizirati.

- Možete li nam reći, kako je došlo da tako spontane suradnje Subotice i Zagreba ?

-  Mi jesmo obije Hrvatski državljani,  i u Hrvatskoj smo prisutni, još malo pa će biti dvadeset godine. Do suradnje je došlo, u stvari jer mi  radimo lutke za profesionalna kazališta. Radili smo za Osječko kazalište, također smo razvili suradnju sa  zagrebačkim kazalištem lutaka. U stvari za tu neku blisku poveznicu je najprije kriv - nažalost prerano preminuli ravnatelj Zagrebačkog Kazališta Lutaka Nikola Čubela, koji je nas doveo u Zagreb i pomogao razviti suradnju hrvatske manjine, putem Hrvatskog Kulturnog centra - Bunjevačko kolo, gdje smo tada radili i Zagrebačkog Kazališta Lutaka.







"Klikni " na fotografije, kako bi ih uvećao!



Gorana Šojat,stručna suradnica za
promidžbu, marketing i odnose s javnošću
 sa radom Ribice , koje su izradila djeca DV Milana Sachsa


* Za one koji žele više - http://www.pif.hr/hr/

Nema komentara:

Objavi komentar