.

petak, 10. lipnja 2016.

Kreativna radionica izrade nakita u Gradskoj knjižnici Sloboština

Sloboština -  Jučer smo posjetili knjižnicu Sloboština, u kojoj se održavala kreativna radionica izrade nakita od starog tekstila.

Pa, dali je i to moguće?

Naravno, još i kako.

Kada smo ušli u knjižnicu, zatekli smo grupu iznimno zanesenih ljudi, koji su svu svoju pažnju, trud i kreaciju usmjerili samo u jednom pravcu, a to je bila izrada ogrlice, od staroga tekstila. Igle konci, perlice te mnogo raznobojnih krpica izrezanog tekstila od starih majica i slično, činili su "paletu" boja, koje su se čarobnom vještinom ruku polaznika pretvarale u prekrasne ogrlice, narukvice, "naglavice".

Knjižnicom je vladao muk, tek bi ponekad tu tišinu nježnim glasom "razrezala" voditeljica ove radionice svojim stručnim i iskustvenim savjetima, upućenima polaznicima radionice.



Dunja Sorokin, koordinatorica
Knjižnice Sloboština
-  I danas ovdje prisustvujemo radionici izrade nakita, od recikliranog materijala. Ovo je već treća radionica u nizu koje nam vodi naša draga članica  i susjeda gđa. Biserka  Hunjadi Hrenar, koja volonterski ovdje vodi radionice. Moram istaknuti kako smo jako zadovoljni sa njima.

Danas radimo ogrlicu od krpica, što znači, da ako doma imam neke stare majice, koje bi inače možda bacili. Možemo ih izrezati i od njih napraviti jako maštovite i kreativne komade nakita. Koji će nas onda koštati, ništa novaca i još ćemo izreciklirati, nešto što bi bacili u smeće.

Na jesen ćemo nastaviti sa radionicama sa obzirom da je naša voditeljica iz radionica gđa. Biserka dobre volje, pa se nadamo kako će imati i dalje dobar odaziv.

I Imamo danas, čak i jednoga muškaraca na radionici, on je kolega knjižničar, koji radi u osnovnoj školi i poželio je i on naučiti ovu tehniku kako bi je mogao primjeniti u svom radu.



Nikola Peti, polaznik radionice
- Ovdje na radionicu dolazim na preporuku, jer se gđa. Bisreka Hunjadi Hrenar time bavi, a konkretno taj stil koji ona izrađuje, za taj nakit je široko primjenjiv. 

Pošto radim u školi, interesantno mi je uvijek pogledati takve stvari koje onda mogu dalje kopirati za rad sa klincima od prvoga do osmoga razreda.

To je moj motiv zašto sam danas ovdje na ovoj zaista zanimljivoj i kreativnoj radionici.

Na oaobnoj razini, bilo što , što uključuje rad sa rukama me opušta, pa je tu i neki moj privatni razlog, zašto sam tu.

Kao što ste vidjeli, ovdje je atmosfera ugodna, mirna, puna je smijeha. Eto to je još jedan, zapravo najveći razlog zašto se pojaviti na ovakvim radionicama, pogotovo ovdje.



Biserka Hunjadi Hrenar, voditeljica
 Kreativne radionice Knjižnice Sloboština
- Kao voditelj kreativne radionice volontiram u našoj knjižnici Sloboština, već duže vrijeme. Ovu plodnu suradnju planiramo nastaviti i dalje.

Što radimo na našim radionicama?

Bavimo se izradom raznih ogrlica. Ovaj puta platnene, od recikliranih materijala, jer nam je jako važno da recikažu provedemo i da  na taj način iskoristimo materijale, odnosne neke stvari koje bi inače odbacili.

U zadnje vrijeme mogu reći, zapravo da imamo dosta profesora iz osnovnih škola, koji su rekli kako bi to znanje prenijeli svojim učenicima, đacima u višim razredima, jer ih to strašno zanima. Kako nešto, recimo od ovakvog materijala, koji lako pribave, koji nije skup, koji gotovo ništa ne košta, a da ipak nešto kreativno stvore.

Evo, ovaj puta imamo čak jednog muškarca, kojem zaista ovaj rad polazi od ruke. Moram istaknuti kako je prekrasno posložio boje i skoro je pri završetku te svoje ogrlice koju misli učenicima u razredu plasirati odnosno pokazati.

 - Vidimo, kako se okupilo dosta polaznika, i da je  odlično raspoloženje...

Da, to je u knjižnici uvijek na jednom , možda višem nivou. Tu dolaze, ljudi koji čitaju i automatski je razgovor na višem  nivou i on je uvijek veseo, on je lagan, on je tolerantan i lepršav.





"Kliknite" na fotografije, kako bi ih povećali!












Nema komentara:

Objavi komentar