.

subota, 12. ožujka 2016.

Dani otvorenih vrata Doma za starije Sveta Ana i Matice umirovljenika Novi Zagreba

Sopot - Jučer i danas (11. i 12. ožujka 2016. godine) Gerontološki centar Sveta Ana je u suradnji s Maticom umirovljenika Novi Zagreb u predvorju Doma za starije osobe Sveta Ana organizirao je "Dane otvorenih vrata" gdje su uspiješno izloženi radova iz mnogih kreativnih radionica u koje su uključeni članovi Matice umirovljenika Novi Zagreb.

Moramo priznati, kako smo bili ugodno iznenađeni raznolikim izloženim radovima, a osudili bi se i reći - pravim malim umjetničkim dijelima.

Ono što se može odmah primijetiti i što doista veseli je činjenica, kako su raznolike Radionice koje su organizirane unutar Matice umirovljenika Novog Zagreba, koje aktivno djeluju u samim Podružnicama zaista mnogobrojne i razlikuju se svojim radom, kreacijama i idejama. Sve u svemu, to je zaista iskreni stvaralački i umjetnički izričaj svih marljivih članova ove umirovljeničke Novozagrebačke Udruge. 

Svjedočili smo mnogim tehnikama izrade, ovih pravih  umjetničkih kreacija. Bilo je tu zaista svega, od tehnike "Dekubaž", preko heklanja, pletenja, slikanja, radova u staklu, grafike, narukvica, ogrlica od perlica i sl.... pa sve do keramičkih radova, različitih oblika i namjena.

Vrijednost ovih radova je zaista neprocjenjiva, no isto tako možemo doživjeti i svjedočiti neprocjenjivim - ovo dvodnevno druženje, koje protiče prije svega - iskreno druženje, zajedništvo, podršku i poticaj, svim sudionicima ovog tradicionalnog umirovljeničkog druženja.



gđa. Ivanka Borovec, član Podružnice
umirovljenika Sveta Klara
- Član sam Podružnice umirovljenika Sveta Kara, otprilike oko 18. godina. Također prije petnaestak godina je pokrenuta ideja organiziranja "otvorenih vrata"  ovdje u Domu za starije osobe Sveta Ana. Moram priznati, kako nam se ta ideja odmah dopala u našoj Podružnici, te smo se uključili odmah od samog početka.

Eto, i ovu godinu samo sa radošću ovdje. Između ostaloga, izložili smo prigodne radove, Uskrsne pisanice izrađene u keramici. Također smo izložili vezena "srčeka", imamo par radova u tehnici staklo, također radimo i mirisne sapune, ali i vrlo lijepe i maštovite ogrlice od perlica.

Naše Radionice održavamo jedanput tjedno, utorkom od 17,00 do 18,00 sati u našim prostorijama u naselju Sveta Klara. 

Željela bih istaknuti, kako naša Radionica ima dugu tradiciju i primjeran broj članova. No, isto tako bih htjele pozvati sve naše umirovljenika, koji osjećaju da imaju dara za ovakve aktivnosti, radove i druženja - a nikada se nisu praktično okušali - da nam se priključe u radu. Naša vrata su uvijek otvorena. Dođite, družite se sa nama, nemojte se dovoditi u priliku da budete, osamljeni.


gđa. Marija Pongrac, predsjednica
Podružnice umirovljenika Siget
- g. Pongrec, možete li nam reći, što ste ovdje na "Dani otvorenih vrata" izložili?

-  Izložili smo naše uratke, koje izrađujemo na našim Radionicama, koje se održavaju ponedjeljkom od 15,00 do 17,00 sati svaki tjedan.

Kako možete vidjeti, mi smo uglavnom "likovnjaci", međutim za određene prigode, radimo i Uskrsna jaja. Za Valentinovo radimo prekrasna "srčeka", itd. Od tehnika bih spomenula Dekupaž, keramika, oslikavanje keramike. Također izrađujemo prigodne čestitke za Božić, Uskrs i sl.

- Možete li nam reći , kakav je odaziv na Radionice u vašoj Podružnici umirovljenika Siget?

- Moram priznati, kako nas je prije bilo mnogo više, ponekada je bilo čak i gužve. Sada nas ima malo manje, no i dalje se veselo družimo, radimo, izmjenjujemo ideje... Naime, sve Radionice su zapravo osmišljene, iz prostog razloga i potrebe - da se ljudi druže! Na radionicama dobivaju priliku da oslobode, primjene, nauče nešto , što je u njima "sakriveno". 

I sama sam  osobno mislila kako, ne znam slikati, kist je za mene bio nešto strano, međutim uz svesrdnu pomoć naše Voditeljice Silve Brau, osvijestila sam kako ima mnogo toga što je "duboko sakriveno u nama". Npr. slikanje, pjevanje, plesanje...

 Na kraju bih ipak pozvala sve one, koji još uvijek se nisu odlučili otkriti - što je to skriveno u njima. Svi oni, koji još uvijek ne znaju koji talent dobili kao dar, da nam se pridruže.

Nemojte "kukati", kako vam je "teško", kako ste bolesni. Dođite, mi vas od srca pozivamo,također vam jamčimo kako nakon naših Radionica, druženja, biti mnogo veseliji i produžiti ćete si životni vijek.


gđa. Jasna Škafar, Voditeljica
keramičke Radionice u Domu Sv. Ana
- gđo. Šafar, molimo vas da nam kažite nam ponešto o Keramičkoj Radionici, koja djeluje ovdje u Domu za starije osobe - Sv. Ana ?

-  naša Keramička Radionica postoji zaista dugi niz godina. Voditeljica sam postala prije dvije godine. U našoj Radionici vrlo uspješno djeluju korisnici naših usluga (vanjski korisnici i korisnici koji žive u Domu).

Iskreno se nadam, kako neću biti krivo doživljena, ako iskoristim ovu priliku i istaknem, kako sam ponosna na sve polaznike naše Keramičke Radionice, posebno bih istaknula kreativnost i umjetničku nadarenost, što uostalom možete vidjeti ovdje , gdje smo izložili naše radove.

Trudimo se, družimo se, stvaramo... 

- Koliko ste zadovoljni samim odazivom, broja članova ove keramičke Radionice?

- Da, da. nema nas puno, ali smo kompaktna grupa i super nam je!

- Postoji li još mjesta U keramičkoj Radionici, ukoliko netko pročita ovu našu reportažu te se odluči pridružiti vam se?

- Ima, ima. Uvijek  jedno do dva mjesta postoje slobodna za sve nove članove.

- Vidimo, kako ste danas izložili prigodne radove, u susret Uskrsu.

-  Da, izložili smo naše radove, keramička obojena jaja za Uskrs, zatim zečeve, patkice... Imamo i keramičke kipiće Majke Božije, to izrađuje jedna gospođa, kojoj to zaista odlično polazi od ruke, pa smo i to, kako vidite izložili...



gđa. Biserka Hunjadi Hrenar, Voditelj
Kreativne radionice Podružnice
Umirovljenika Sloboština
- gđo. Hunjadi Hrenar, možete li nam reći koliko dugo dolazite i izlažete radove Kreativne radionice, ovdje na "Dani otvorenih vrata"?

- Ovdje dolazimo zaista vrlo rado, već četiri godine, od samog našeg osnutka. Ovdje se već tradicionalno, prije svega ugodno družimo, izmijenjujemo iskustva. Nakon svih ovih godina, svi se međusobno poznajemo, tako je ovo druženje neizostavno. Htjele bih istaknuti, kao se vrlo često prijateljstva šire i na same umirovljenika, stanovnike ovog lijepog doma, koji vrlo rado posjećuju ovu izložbu. Ne rijetko, netko od nas izlagača daruje ove drage ljude, kako bi im uzvratili na zaista ugodnim posjetima i druženjima.

- Koliko često održavate Kreativne radionice u vašoj Podružnici umirovljenika Sloboština?

- Kreativna radionica se održava svaki tjedan, srijedom od 16,00 do 18,00 sati.

- Kakav je interes, za Kreativnu radionicu?

-  Moram priznati, kako smo brojem polaznika zadovoljni, iako bi naravno moglo biti i bolje. U samom početku je bilo dosta teško, ali sada nam se polako uključuje sve veći broj polaznika, prvenstveno žene.

Tu i tako, čak nam i muškarci urade upit. Pitaju, postoji li možda Radionicu stolarije? Odgovaramo im, kako nemamo, za sada.  Nikada se ne zna. NO ako bude više upita, možda organiziramo i tu Radionicu, što bi bilo vrlo zanimljivo! To za sada nema nitko, zar ne ?

 Moram priznati, kako primjećujem (iskreno se nadam, kako me neće krivo razumjeti!) kako je muškom dijelu naše populacije  mnogo teže pronaći neku adekvatnu aktivnost (obično boćaju, igraju šah ili kartaju ...) dok žene imaju više mogućnosti. Žene štrikaju, heklaju šivaju, rade dekupaž... Evo sada izrađujemo Uskrsna jaja i sve ostale prigodne rukotvorine.

Za kraj bih pozvala sve one koje je ovaj tekst motivirao i približio naš rad , da nam se pridruže. Ukoliko nemate baš nekog izrazitog afiniteta za sve ono što smo spomenuli, ipak dođite, navratite, obiđite nas. Pogledajte što radimo, kako se družimo, naša su vrata otvorena. sa radošću vas očekujemo!


gđa. Dubravka Toneli, članica Radionice
Doma za starije osobe Sv.Ana

- gđo. Toneli, koliko ste dugo član Radionice, koja djeluje ovdje u Gerontološkom centru ovdje u Domu za starije osobe - Sv. Ana ?

- Sama radionica djeluje oko 8. godina, a ja sam član također negdje oko 8. godina.

- Od samog početka?

- Ne, me mogu reći od samog početka, ali tu negdje.

- Možete li nam reći što sve stvarate,
 izrađujete na Radionicama?

-  Radimo doista svašta. Izrađujemo različite vrste, da kažem - ručnog rada. Započeli smo sa dekupažom, potom smo izrađivali ogrlice od perlica, ukrasna jaja, čestitke... Malo smo heklali...

- Kako je sa članstvom u Radionici?

- Moram priznati, kako smo zadovoljni, ima nas desetak. Naravno, ostavili smo otvorena vrata svima, koji se žele uključiti. Radionicu održavamo dva puta tjedno , srijedom i petkom, po sat i pol ili dva, koliko želimo ostati.

- Kao korisnik usluga ovog prekrasnog doma, možete li nam reći, kako ste zadovoljni posjetom ove priredbe "Dani otvorenih vrata"?

- Zadovljna sam. No, za sada još uvijek je posjeta od onih koji se i bave ovakvim radom po Podružnicama umirovljenika našeg Novog Zagreba. Veliki je interse, kako bi vidjeli što rade oni" drugi" . Na taj način se  vrlo ugodno družimo , izmijenjujemo iskustva, nove tehnike i ideje ... Moram istaknuti, kako mi imamo dosta ambicioznu i sklonu novim idejama voditeljicu koja uvijek nešto novo donosi. Mi to radimo, pa onda, pokazujemo i prezentiramo  drugima, tako da se to širi.. 

Sigurna sam , kako će u neko dogledno vrijeme porasti i broj i onih "drugih" posjetitelja, koji se ne bave ovakvim aktivnostima, no ipak ih zanima. 

- Kako vidimo, ova priredba je i prodajnog karaktera, što joj nikako nije cilj?

-  Ne, ne. Cilj joj je zapravo da se upoznamo, ugodno družimo, kao što sam već rekla - izmjenimo ideje, nove spoznaje i da eventualno motiviramo neke nove ljude da nam se pridruže bilo ovdje, bilo u nekoj od Podružnica umirovljenika Novg Zagreba.


gđa.  Silvana Štrbić Brekalo, socijalna radnica
 Doma za starije osobe - Sv. Ana
- gđo. vi ste predstavljate organizatore "Otvorenih vrata" ovdje u Domu za starije osobe- Sv. Ana?

- Mi smo se odlučili organizirati ovu manifestaciju, u dogovoru sa gđom. Ljeposavom Barta, predsjednicom Matice umirovljenika Novi Zagreb, koja je također dijelila i dijeli mišljenje , kako je ovakvo što - odlično za sve  članove i korisnike naših usluga. Znači  za sve one koji dolaze u naše Radionice i one koji su po mjesnim samoupravama i rade slične aktivnosti, u svojim Radionicama u Podružnicama umirovljenika.

- Koliko dugo već organizirate ovu uspješnu manifestaciju?

-  Ovi je sada , treća godina kako mi ovdje u predvorju našeg Doma, organiziramo ovaj događaj. kako i sami vidite, ova Izložba radova je zaista kreativna, vesela....Ovdje se svi međusobno mnogo druže, tako da se stvaraju nova prijateljstva, razmjenjuju iskustva, dijele ideje Ovdje se uvijek pronađe ideja, sa čime se kreće dalje. Ovdje ste stječe, također i motivacija za daljnji rad.

Bez ovakvog susreta, zapravo ovakav rad bi bio uvelike degradiran. Naime, ovako kada se on izloži, kada postane javan, tada on tek dobiva pravi smisao, pravu vrijednost. Sigurna sam kako se sa ovakvim promišljanjem svi slažu i upravo i zbog tog razloga ovo je druženje svaku godinu sve veće i posjećenije.

-  Vidimo da je zaista svega zastupljeno. Izložene su različiti načini, tehnike izrade, no nekako prednjači keramika ?

- Mi smo i inače u keramici posebni, zato što već od sredine nekih devedesetih godina uvedena Keramička radionica i kupljena je peć, za pečenje tih radova od gline. Tako da, već je tradicija velika i duga u izradi keramike.

- I za kraj, vidimo doista raznolike, maštovite radove, no mišljenja smo kako bi bilo mjesta još za poneke Podružnice umirovljenika, da izlože svoje radove.

-  Sa obzirom kako je ovo tek 3. godina, kako održavamo ovu manifestaciju"Dani otvorenih vrata", sasvim sam sigurna kako ćete se složiti, da su ovo  tek godine početaka, no sasvim sam sigurna kako će se u godinama koje dolaze to uvelike promjeniti. Naime, sigurne sam kako ćemo kroz ovu našu manifestaciju motivirate i još poneke Podružnice umirovljenika da u svojim mjesnim upravama organiziraju Radionice, sličnog tipa. No, isto tako sigurna sam kako ćemo potaknuti i one koji do sada nisu sudjelovali odnosno izlagali. Za kraj istaknula bih kako i kvalitetnija medijska prezentacija, što je krenulo i ovom vašom reportažom uvelike može i hoće ove naše zajedničke "Dane otvorenih vrata" učiniti, bližim, otvorenijim, pristupačnijim.






"Kliknite" na fotografiju, kako bi je povećali!

















Nema komentara:

Objavi komentar