.

petak, 22. siječnja 2016.

Kad se zna što se hoće, obično i bude tako

Botinec - Upravo smo  posjetili jedan od Klubova liječenih alkoholičara, koji marljivo i sa puno entuzijazma, te ostvarenih i prepoznatih pozitivnih rezultata djeluju u Novom Zagrebu. 

Posjetili smo tako, Klub liječenih alkoholičara Botinec, gdje nas je dočekala iznimno ugodna i vesele ali radna atmosfera.

Kako doznajemo, ovo je jedan od prvih ovogodišnjih susreta, članova ovog vrlo uspješnog kluba,  pa su članovi odmah prionuli analizi prošlogodišnjih uspješno realiziranih aktivnosti, te planiranju rada i aktivnosti u ovoj tekućoj godini.

Iskoristili smo priliku te zamolili poneke od članova ovog dugogodišnjeg kluba da nam kažu ponešto o klubu, o njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.



gđa. Mara Plačko , socijalni radnik i
terepeut u Klubu luječenih alkoholičara
Botinec
Naš Klub djeluje od rujna 2010. godine, to je već navršenih pet godina. Naš klub je klub liječenih alkoholičara Botinec je dobrovoljno udruženje građana i registriran je kao Udruga.

Djelujemo po vlastitom Statutu. Sastajemo se ovdje u društvenim prostorijama naselja Botinec, jedanput, tjedno - svakog utorka od 17,00 do 18,00 sati

Naše članove čine , bivši alkoholičari i članovi njihovoh obitelji. U klubi nam je uvijek prisutna ideje, koja je zapravo i vodilja našeg humanog djelovanja odnosno promicanja zdravog načina života, produžena ruka liječenja. Našim članom se postaje dobrovoljno.

Naša krovna organizacija - Hrvatski savez liječenih alkoholičara, jedanput godišnje organizira sportske susrete, tu je također susret poezije... Naravno, kako se sa velikom voljom i željom odazivamo ovakvim susretima, gdje se ugodno družimo i stječemo nova prijateljstva.

Također u redovite naše aktivnosti spada i  druženje (svaki drugi ponedjeljak!) koje se odvija u Bolnici Sestara milosrdnica (Vinogradska ulica), gdje se sastajemo i družimo sa članovi svih klubova u Zagrebu. 

Na nivou Novog Zagreba, se družimo pak - svake prve srijede u mjesecu. Naravno, ovdje želim naglasiti, kako naša druženje nisu samo ozbiljnih tema o alkoholu i sl. Druženja su neposredna, iskrena, teme su također životne i vrlo često naša druženje završavaju smijehom šalom i iskrenim željama za ponovnim susretima.



g. Anto Btišević, predsjednik Kluba liječenih
alkoholičara Botinec
Moram priznati kako smo svi članovi zadovoljni našom Udrugom, Klub liječenih alkoholičara Botinec. Ovdje našim druženjima i aktivnostima, najviše pomažemo sebi ali i drugima. Ovdje uz nas su i naši članovi užih obitelji , što nam izuzetno mnogo znači.

Svaki naš novi sastanak, svako novo druženje uvijek iznova nešto novo donese, kao temu. Teme su vrlo različite, životne, realne i uvijek nas dovede do neke važne poruke, koji bi možda onako sami - osamljeni- možda i previdjeli.

Moram istaknuti kako se ovdje vrlo često nameću naše, ponekada i intimne teme, čime želim ilustrirati kako je ovo dugogodišnje druženje zaista iskreno i od srca, tako da smo svi mi  članovi ovog Kluba, gotovo jedna obitelj! 

Za kraj ovog našeg kratkog razgovora, želio bih poručiti, kako bi ovakvih udruga zaista trebalo više. Naime, iskušenja suvremenog Hrvatskog društva su zaista velika i stoga ne treba iznenaditi kako , neriietko netko pod naletom svega toga i poklekne (padne). 

Nije teško posrnuti (to se doista može dogoditi svakome!) no veličina je kako pojedinca a onda i društva da se  nakon posrtanja ponovno ustane, prikupi snage, energije, motiva, ljubavi i nastavi dalje... Upravo sam zato, mislim kako je potrebno što više ovakvih oblika druženja. 

I za sam kraj, kazao bih, kako se relativno malo mladih uključuje  u naš rad i rad ostalih Klubova. Situacija je tim teže, što i sami znamo, kako ovakva i slična problematika ne zaobilazi našu mladež i naše mlade, nego čak što više (same stručne brojke) o tome jasno govore, kako je ovakvih problema u toj skupini sve više.

Zato, pozivam i mlade u naselju Botinec, koji imaju slične probleme da nam se pridruže u našem zajedničkom radu i djelovanju.



gđa. Snježana Pavlinec, pratnja suprugu
 Marijanu

U klubu smo aktivni članovi i suprug i ja, od prvih dana našeg Kluba u Botincu. Možemo kazati kako smo jedni od starijih  članova i osnivača. Iskrenim radom, trudom i velikim entuzijazmom, evo klub se širio, jačao i postao ono što je danas.

Mišljenja sam kako je ovaj način dijelovanja kluba, kroz druženja ne samo članova već i njihovih užih obitelji zaista dobar i  ostvaruje konkretne i mjerljive rezultate, čega smo i mi svjedoci u svom dugogodišnjem radu.

Željela bih istaknuti , kako svi skupa pripomažemo članovima društva da bude što manje recidiva. Bude tu povuci/potegni, motiviranje svih ostalih članova, naravno ništa se ne događa u trenutku, za sve treba vremena, no na kraju gotovo uvijek sve završi onako kako treba.

Moram kazati, kako su moja iskustva i iskustva moje obitelji zaista pozitivna.

Naravno, dođu ovdje poneki članovi, budu na kratko i jednostavno "nestanu". Doista mi je žao takvih osoba, no tu smo zaista nemoćni. Događa se također kako netko, pak dolazi godinu dvije, pa također "nestane".  Sve je to ljudski, i na kraju sve bude baš onako kako i treba biti. Naime, ovaj klub pruža i ostvaruje pozitivna iskustva, kako kod pojedinaca , upravo tako i kod njihovih obitelji.

Na kraju bih pozvala sve one kojima se ovaj naš način druženja i djelovanja čini bliskim, da dođu, da se zajedno družimo, te da i njima pokušamo (svi skupa) pomoći kako bi uspješno ostvarili, svoje namjera, želje i snove... 








"Kliknite" na fotografiju, kako bi je povećali!





Nema komentara:

Objavi komentar