.

petak, 18. prosinca 2015.

Razgovor sa g. Milanom Pleša, predsjednikom Vijeća Mjesnog odbora Siget

g. Milan Pleša, predsjednik
Vjeća mjesnog odbora Siget
Siget - Jučer smo posjetili g Milana Pleše, predsjednika Vijeća mjesnog odbora Siget u  društvenim prostorijama lokalne samouprave Siget.

U ugodnom i konstruktivnom razgovoru mogli smo saznati zaista dosta zanimljivih tema, sa kojima se svakodnevno  susreće g. Pleše, Vijeće mjesnog odbora Siget ali i svi stanovnici ovog lijepog i ugodnog novozagrebakog naselja. 

U samom početku razgovora g. Pleša nam je kazao, kako je doista sretan ali i zadovoljan činjenicom, kako se u posljednje vrijeme (zadnjih godina!) zaista počelo vidno više ulagati u naša novozagrebačka naselja, pa tako i u naselje Siget.

Kako znate, podsjetio nas je g Pleša -  gradnja naselja započeta je 1963. godine prema urbanističkim rješenjima grada Zagreba. Prvi izgrađeni objekti bili su stambene zgrade br. 14, 15, 20 i 21, zatim 1966. stambene zgrade 16 i 22, te šest nebodera na sjeveru naselja. Od svibnja 1968. do kraja 1969. godine, građen je kompleks od 25 obiteljskih kuća. Prvi stanari su useljeni u siječnju 1965. godine, i to u stambenu zgradu br. 14


Ovo sam naveo iz prostog razloga, kako se na žalost u neke stvari, što se tiče infrastrukture, nije ulagalo još od tadašnjih vremena.

No, evo na sreću unazad dvije godine infrastruktura se započela rješavati. Imamo velikih problema sa kolnicima, nogostupima.... Imamo veliki problem sa Brajkovićevim prilazom. Naime, kako ste već izvještavali, donji dio tog prilaza je zaista kvalitetno urađen ovih dana, sredstvima Zagrebparkinga, gradskog ureda za promete i sredstvima Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad. Sada je to zaista prekrasan i funkcionalan prostor, koji je vratio svježinu, ljepotu cijelom tom kompleksu .

No, sada nam je ostao veliki problem platoa iznad! To je doista veliki problem, u nekim slučajevima je dolazilo do otpadanja betonskih ograda, što direktno utječe i na samu sigurnost građana. Oborinske vode cure na sve strane, to se ne može kontrolirati. Te iste oborinske vode podlijevaju same temelje zgrade. To je zaista krucijalni problem cijelog naselja.

Uz ovaj navedeni dio, platoa iznad Brajkovićevog prilaza za hitno uređenje /sanaciju/ su nam ostali, ulica  Ivana Visine i Trg Senjskih uskoka. To su problemi što su ostali. No, ponovno bih istaknuo, kako je zaista najveći problem taj Brajkovićev prilaz, plato.

Tamo se nekada zaista odvijao živahan društveni život. Naime dok je sve bilo kako treba, ljudi su se družili , šetali i sl. upravo na tom platou, a na doljnjoj razini su se tek parkirala vozila, kako u jednoj ogromnoj velikoj garaži. Sama ideja je odlično zamišljena i urbanistički riješena, no kako sam već prije istaknuo, na žalost kroz sve ove godine izostalo je redovito održavanje i ulaganje te smo sada napokon u situaciju da to ispravimo i vratimo život ponovno na plato kakav je nekada bio.

- Predsjedniče Pleša, kažite nešto o prometnoj infrastrukturi  u naselju Siget...

- Prometna struktura je dobra.  Imamo jedino problem, tu kod osnovne škole problem. Željeli bi zatvoriti promet, pokraj škole, jer je veliki promet iz naselja Sveta Klara, koji ide pokraj škole i to se od dinamike promete gotovo rijeći cesta, posebno u jutarnjim satima (kada se ide na i sa posla). To smo, kao Vijeće mjesnog odbora, svojevremeno tražili da se ta ulica zatvori za promet, da se promet usmjeri nekim drugim pravcima, što ni do dan danas nije realizirano.

- Kažite nam, kako ste zadovoljni sa komunalnom tvrtkom Zrinjevac?

-  Mi imamo, jako dobru suradnju. Sve što je dogovoreno, to je i urađeno. Možda ime nekih malih detalja, koje bi trebalo malo bolje održavati, ali vidim da oni to rade dobro. Ovaj dio posla koji je do sada odrađen, vidim da je urađem jako dobro.

- Kako te zadovoljni sa rasporedom "zelenih otoka" u vašem naselju, količinom kontejnera i dinamikom odvožnje ?

- "Zelene otoke " imamo na više lokacija u našem naselju Siget i oni funkcioniraju. Naime, kako smo se dogovorili sa gradskim komunalnim poduzećem Čistoća, tako su locirani i mogu kazati kako u potpunosti zadovoljavaju potrebe naših mještana. Na, kako i sami znate sada ide ovaj novi program za sortiranje otpada, pa iskreno vjerujem kako ćemo sa tim popuniti ovaj cijeli dio. To je sada zaista važan projekt za koji vjerujem da će krenuti iduće godine.

- Što bi rekli u javnom gradskom prijevozu?

-  Javni gradski prijevoz nam je dobar. Imamo na rapolaganju i autobusne i tramvajske redovite linije.  Tu zaista stanovnici našeg naselja zaista nemaju nikakvog problema.

-  Kakva je situacija sa dječjim vrtićem?

-  Imamo dva dječje vrtića i dobra su. Zaista nemamo nekih primjedbi. Uz našu djecu, u naše naselje dolaze i djeca iz drugih naselja, tako  ima dovoljno mjesta za sve stanovnike Sigeta. Barem do sada nije bilo nikakvih pritužbi, da netko nije mogao upisati svoje dijete. Barem ja o tome nemam nikakvih spoznaja.

- Održavani su redovito ?

- Da, redovito su održavani i u dobrom su stanju.

- Kažite nešto o dječjim igralištima u naselju Siget.

- Dječje igrališta su malo problem. Naime , jedno dječje igralište smo upravo uredili, sredstvima iz "Malih komunalnih akcija". To je zaista lijepo uređeno. Dok ova druga igrališta čekaju da se i njih uredi.To je na lokaciji Brajkovićev prilaz, Ivana Visine, taj dio, te Stari Siget, to je Siget 16,20, Aleja Pomoraca (tu imamo tri igrališta) itd... Većina ovih igrališta je u fazi projektiranja, tako da će se uskoro i započeti, ponovno uređenje istih...

- Kakva je situacija sa osnovnom školom ?

-  Naša škola je odlična iako je to stara škola. Bila je u problemu sa krovištem, no na sreću to je uspješno rješeno. Kako je sudbina i svih ostalih objekata, tako je i naša škola u onoj situaciji, od kako je izgrađena. Nikada od sam izgradnje u nju nije ulagano (stari namještaj,stari sanitarni čvorovi ....) osim već spomenutog krovišta. Naravno kako bi je nakon toliko godina zaista trebalo, preurediti, adaptirati ali i osuvremeniti.

- g. Pleša, ima li naselje Siget svoj dan ?

- Na žalost, naše naselje još uvijek nema svoj dan, no baš kao da se znali, upravo ovih dana dogovaramo unutar Vijeća mjesnog odbora, moguće datume... Tako da će i naše naselje sa ponosom moći slaviti svoj dan, baš kao i druga susjedna nam naselja.

- Kakav je društveni odnosno civilni život u naselju Siget?

- Imamo dosta udruga iako bi moglo i više. Naime kako i sami vidite imamo odlične društvene prostorije u kojima se okupljaju sve udruge, društva i klubovi. Za sada, onima koji su predali zahtjev o korištenju ovog prostora, uvijek je odobren zahtjev.

Na kraju bih zahvalio vama , redakciju portala Rotor na dragom posjetu i ugodnom razgovoru, no isti bih tako zaželio svom građanima našeg naselja Siget blagoslovljene Božićne blagdane (onima koji slave) i sretni, uspješnu, zdravu i financijski obilatu novu  2016. godinu.

Nema komentara:

Objavi komentar