.

utorak, 6. listopada 2015.

Nezadovoljni mještani Ježdovca, nastavljaju akcije

Ježdovec - I danas su se nezadovoljni mještani Ježdovca spontanao okupili u 9,00 sati na adresi Ježdovečka cesta 102, kako bi predstavnicima javnih medijima (HTV, TV Jabuka....) skrenuli pozornost na nastali ogromni problem - izgradnje antene bazične stanice - u samom centru naselja Ježdovec.

Uz opći osjećaj izigranosti od strane zakonodavca, provlači se još mnoštvo napoznanica i apsurdnih činjenica. Znamo, kako  se u ovakvim slučajevima (koji na žalost nije usamljen, već je na stotine sličnih diljem cijele Republike Hrvatske) igra na kartu, umora i zasićenosti. Naime, investitor i izvođač radova, po pravilu mudro i strpljivo čekaju kako bi se nezadovoljnici  "umorili" ili u najgorem slučaju razjedinili i tada nastavljaju sa već započetom prljavom "zakonitom" rabotom.

Naravno, kako nitko od mještana (bilo gdje u Hrvatskoj) nema beskrajno mnogo vremena, finacija i strpljenja kako bi štitio svoja Ustavna prava, za takvo što su zaduženi zakonodavci i pozitivni zakoni, no kako vidimo to kod (i za) nas ne vrijedi. Ne vrijedi iako smo već gotovo dvije godine članovi u Europskoj Uniji, gdje se o ovakvim stvarima itekako strogo vodi rigorozna briga (kroz zakone ali i u praksi!). Tamo gdje je građanin i njegovo zdravlje na prvom mjestu!. Ovakvo što je ne zamislivo u bilo kojoj zemlji naše Europskoj obitelji!

Na žalost, takva je naša Hrvatska stvarnost. 



Članica Inicijativnog odbora g. Vesna Mužina
-  Ovo je prosvjed kojim smo htjeli upozoriti  javnost na ovo što se događa! A događa se to, da je moguće u državi da se pita susjede, mještane, ugraditi antenu bazne stanice, koju smatram da mi šteti.

Nemam mogućnost izbora, dok u osobnom životu mogu izabrati zdrave stilove života sama za sebe, a  kada se postavi bazna stanica ja   sam defacto taoc takve situacije.

Nakon ovoga promišljamo kako ćemo krenuti u pravnu borbu, potražiti od mjerenja zračenja, od dokaza da imaju dozvole i sve...No i sama nas dozvola ne zadovoljava. 

Jednostavno želimo biti u prilici  da kao građani možemo izreći svoj stav i mišljenje o svemu tome. Da li možda postoji neka zamjenska lokacija, gdje bi se to sve skupa moglo postaviti? U šumu, tamo negdje dalje na polje, gdje ima prostora, a ako je nužno, da teleoperateri postavljaju svoje repetitore.

Ići ćemo sigurno i prema tvrtci Tele2, ali se ne nadamo, nekakvom razumjevanju i suradnji. Vidjeti ćemo...

Nekakvo pouzdanje imamo od ovih udruga koje su se sad osnovale, na razini cijele države. Prosvjedi su učestali. Žalosno je da se narod mora (zadnjih par godina) sastajati ispred kuća gdje su repetitori, a da državi do dan  danas nije jasno, kako moraju promjeniti nešto u proceduri , izdavanja dozvola. Znamo kako propisi govore o nekakvoj "niskoj razini" štetnosti zračenja, ali ja ustvari ne znam koliko je to "niska razina", tako ne štetna deset metara? . Ja sam deset metara od ove kuće, susjed je također deset metra, ovaj ovdje susjed je tek sedam metara.

Kolika je tu, najniža  razina zračenja, kolika je tamo na kilometar. Što ako dođe još jedan novi repetitor? Svi će dobiti dozvolu? Imate naselja gdje su četiri repetitora u krugu od od četiristo metara. Svaki za sebe ima "nisku razinu " zračenja. Ali, četiri puta "niska razina" može biti štetno.

Ja to jednostavno ne želim!

 Iskreno se nadamo da će ti pokreti i te udruge voditi tome da se promjeni zakonodavstvo, kao što je u toj Europi, ali mislim da se bez dogovora sa građanima, mislim da se teže postavljaju te bazne stanice.

- g. Mužina, kako ste zadovoljni odazivom mještana na potpisivanje peticije o zaustavljanju radova na anteni bazne stanice u naselju Ježdovec.

- Peticiju su potpisali, samo u jednom danu, oni koji zu žive i koje smo zatekli doma - devedeset posto ljudi je potpisalo. Defacto, svijesnog odbijanja nije bilo.
Svi su mještani jedinstveni u tome da nema postavljanja bilo kakvih rutera na kućama oko kuća i u samom naselju! 

- g. Mužina, kažite nam nešto o - područjima posebne zaštite - od zračenja ovih antena

- To sa - područjima posebne zaštite - je i meni osobno doista nerazumljivo i nejasno. Naime, da li  dijete doma može biti uredno zračeno šesnaesta sati, a osam sati u vrtiću - ne ?

 To je, vjerujem kako ćete se složiti - apsurd.

To znači, kako država ipak prizna opasnost od zračenja, a u javnim politikama zapada sve više se naglašava "Princip  Opreza".

Znači kada postoji neslaganje u znanstvenoj javnosti ( a kod nas apsolutno o ovoj temi postoji!) jer će neki doktori tvrditi kako je to zračenje štetno, dok će neki inžinjeri tvrditi suprotno (kako nije). Dakle, dok god postoji takvo nešto, postoji potencijalna opasnost trajne štete (a gubitak zdravlja je trajan, ne popravljiva šteta) tada treba  primjeniti "Princip - Opreza".

Dakle, rađe nemoj dozvoliti. Rađe definiraj da se dogovorimo gdje će se postavljati, nego ići  samo za zaradom. Evo, ja želim da se taj "Princip  Opreza" i u zakonodavstvu države, kada se o ovoj temi radi, definitivno jasno ugradi u propise. I iskreno se nadam, kako ćemo to dočekati.



Zamoli smo također i Ivana Živković, predsjednika Vijeća Mjesnog odbora Ježdovec, za kratki kometar ove nesvakidašnje situacije.



g. Ivan Živković, predsjedenik Vijeće
Mjesnog odbora Ježdovec


Kao predsjednik Vijeća Mjesnog odbora iskrenu pružam punu podršku ljudima koji se bore protiv izgradnje bazne stanice na području našeg naselja Ježdovec. Mišljenja sam kako stvarno nije u redu, ovako iskorištavati zakon, odnosno rupe u zakonu, koje su ostavljene za narušavanje zdravlja građana, a sada i mještana Ježdovca.

Što se tiče Mjesnog odbora, i u daljnjim akcijama, što god trebalo, mi ćemo biti na raspolaganju i pomoći na zaštiti mještana

- Zahvaljujemo

- Također zahvaljujemo i mi vama, na praćenju razvoja događanja..



Na kraju smo zamolili i samog organizatora ove "inicijalne skupine" građana, koji se protive nastavku izgradnje ali i bilo kakve izgradnje antena baznih stanica u naselju Ježdovec, g. Tomislava Čerkeza, također za kratku izjavu.





g. Tomislav  Čerkez, voditelj
Inicijativnog odbora


Mještani Ježdovca su se okupili samoinicijativno prosvjedujući protiv postavljanja baznih stanica. Došli su mediji, gdje smo ponovili i istaknuli naš stav, kako je nedopustivo da se obakav reperitor postavlja u gusto naseljenom mjestu (kuće).

U tijeku je također potpisivanje peticije, u kojoj smo u prvom danu dobili devedeset posto podršku građana cijeloga naselja Ježdovec.

Mi ćemo i dalje svim snagama ustrajati! Sa peticijom ćemo ići prema nadležnima u vlasti, a što se tiče samoga puštanja -bazne stanice u rad - mještani su suglasni da svojim tijelima zaustave takav tijek.

Tu je u blizini i vlasnik  - staračkog doma -  također poslao prigovor, na postavljanje te bazne stanice, jer je kao što se možete uvjeriti, dom , stotinjak metara udaljen. To su tri zgrade velike, korisnika i vlasnik je također iskreno zabrinut, o količini i razini  zračenja, koja bi djelovala na njegovu ustanovu. 



Na kraju ovog razgovora, zahvalili smo svim sugovornicima, ali i mještanima na susretljivosti.














Klikni, na fotografiju-kako bi je povećao!

2 komentara:

  1. Preko 2000 studija pokazuju i dokazuju da je elektromagnetsko visokofrekvencijsko zračenje baznih stanica,bežičnih kućnih telefona (DECT),bežičnog interneta (WI-FI,WIRELESS,WLAN),bežičnih strujomjera,plinomjera,vodomjera,radijatorskih bežičnih razdjelnika i ostalih bežičnih uređaja u krajnjem ishodu KANCEROGENO-IZAZIVAJU R-A-K kod nas je svijest nikakva i državne institucije su na strani korporacija koje podmićivanjem korumpiranih političara i dijela znanstvene zajednice donose sami sebi kriminalne zakone kakve im pašu samo i isključivo zbog profita a za zdravlje vlastitog naroda nije ih uopće briga!

    Štetno Elektrozagađenje -video kanal you tube

    https://www.youtube.com/channel/UC_edol39DLyDFnPF3C9Rnog/feed

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------
    HUZEZ - video kanal na you tube

    https://www.youtube.com/channel/UCilLM1Ya8CvIgCdpnC1-yOw

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Bazne stanice - internet stranica

    http://baznestanice.blogspot.com/

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    HUZEZ - internet stranica

    http://www.huzez.org/

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    mandrilo.com - alternativna internet stranica

    http://www.mandrilo.com/index.php/elektromagnetsko-zagadjenje



    Granične vrijednosti razine elektromagnetskih polja u Hrvatskoj u području visoke frekvencije do 10 GHz,razina jakosti električnog polja iznosi 24.4 V/m,a gustoća snage kako ha-kom-te-kom-vipovci vole kazati u velikim jedinicama da bi broj bio manji je "samo 1.6 W/m2" prevedeno na HUZEZ jezik iznosi 1 600 000 uW/m2.Novim pravilnikom donesenim u tajnosti bez dogovora s medicinskom strukom za 2015.dozvoljene vrijednosti su jakost električnog polja 58 V/m gustoća snage 9 000 000 uW/m2

    evo jedna od tablica dozvoljenih vrijednosti elektromag.visoko.frekv. zračenja po državama za opću populaciju

    0.HRVATSKA 2015. 9 000 000 uW/m2 58 V/m
    1.HRVATSKA 1 600 000 uW/m2 24.4 V/m
    2.RUSIJA 100 000 uW/m2 6 V/m
    3.KINA 100 000 uW/m2 6 V/m
    4.ITALIJA 100 000 uW/m2 6 V/m
    5.EUROPSKI PARLAMENT preporuka 100 uW/m2 0.2 V/m
    6.SAD 10 000 uW/m2 2 V/m
    7.ITALIJA-1999 100 000 uW/m2 6 V/m
    8.ITALIJA-2003 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    9.LICHTENSTEIN-2013 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    10.BELGIJA-VALONIJA(FR) 24 000 uW/m2 3 V/m
    11.AUSTRIJA-BEČ 10 000 uW/m2 1.9 V/m
    12.AUSTRIJA-SALZBURG-98-2000 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    13.AUSTRIJA-SALZBURG-2002-vani 10 uW/m2 0.06 V/m
    13.AUSTRIJA-SALZBURG-2002-zatvoreni pr. 1 uW/m2 0.02 V/m
    14.BIOINICIJATIVA ZNANSTVENIKA-2007 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    15.BIOINICIJATIVA ZNANSTVENIKA-2012 5 uW/m2 0.03 V/m

    izvor emf-fields

    OdgovoriIzbriši
  2. TABLICA DOZVOLJENIH VRIJEDNOSTI VISOKOFREKVENCIJSKOG ELEKTROMAGNETSKOG ZRAČENJA NA OPĆU POPULACIJU PO DRŽAVAMA (MOBITELSKE BAZNE STANICE I OSTALI BEŽIČNI UREĐAJI)

    ICNIRP-DR.MICHAEL REPACHOLI(1998)
    10 000 000 uW/m2 61 V/m
    AUSTRALIJA 10 000 000 uW/m2 61 V/m
    JAPAN 10 000 000 uW/m2 61 V/m
    KANADA do 2014 10 000 000 uW/m2 61 V/m
    KANADA od 2015 4 700 000 uW/m2 42 V/m
    HRVATSKA 2015. 8.9W/m 9 000 000 uW/m2 58 V/m
    GRČKA 6 000 000 uW/m2 47 V/m
    ŠPANJOLSKA (KATALONIJA,NAVARA-BASKIJA)
    4 400 000 uW/m2 41 V/m
    UKRAJINA 24 000 uW/m2 3 V/m
    KANADA(TORONTO) 100 000 uW/m2 6 V/m
    KINA 100 000 uW/m2 6 V/m
    INDIJA 1 000 000 uW/m2 19 V/m
    IZRAEL 1 000 000 uW/m2 19 V/m
    HRVATSKA do 2014. 1 600 000 uW/m2 24.4 V/m
    BOSNA I HERCEGOVINA 1 600 000 uW/m2 24.4 V/m
    SRBIJA 1 600 000 uW/m2 24.4 V/m
    SLOVENIJA 1 000 000 uW/m2 19 V/m
    ŠPANJOLSKA(LA RIOJA-BASKIJA)
    1 000 000 uW/m2 19 V/m
    TURSKA 600 000 uW/m2 15 V/m
    NOVI ZELAND(AUKLAND) 500 000 uW/m2 14 V/m
    POLJSKA 100 000 uW/m2 7 V/m
    LITVA 100 000 uW/m2 6.1 V/m
    BUGARSKA 100 000 uW/m2 6.1 V/m
    MAĐARSKA ? 100 000 uW/m2 6.1 V/m
    RUSIJA 100 000 uW/m2 6 V/m
    KINA 100 000 uW/m2 6 V/m
    ITALIJA 100 000 uW/m2 6 V/m
    LICHTENSTEIN 100 000 uW/m2 6 V/m
    ŠVICARSKA 95 000 uW/m2 6 V/m
    NJEMAČKA 90 000 uW/m2 5.9 V/m
    FRANCUSKA(PARIZ) 70 000 uW/m2 5 V/m
    MONAKO 42 000 uW/m2 4 V/m
    LUKSEMBURG 24 000 uW/m2 3 V/m
    EUROPSKI PARLAMENT preporuka 100 uW/m2 0.2 V/m
    SAD 10 000 uW/m2 2 V/m
    ITALIJA-1999 100 000 uW/m2 6 V/m
    ITALIJA-2003 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    LICHTENSTEIN-2013 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    BELGIJA-VALONIJA(FR) 24 000 uW/m2 3 V/m
    AUSTRIJA-BEČ 10 000 uW/m2 1.9 V/m
    AUSTRIJA-SALZBURG-98-2000 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    AUSTRIJA-SALZBURG-2002-vani 10 uW/m2 0.06 V/m
    AUSTRIJA-SALZBURG-2002-zatvoreni pr. 1 uW/m2 0.02 V/m
    BIOINICIJATIVA ZNANSTVENIKA-2007 1 000 uW/m2 0.6 V/m
    BIOINICIJATIVA ZNANSTVENIKA-2012 5 uW/m2 0.03 V/m

    OdgovoriIzbriši