.

utorak, 9. siječnja 2018.

Napokon i nagrada za umjetnost u Novom Zagrebu - Gordana Deriš, predsjednica žirija

Novi Zagreb - Kada se osvrnemo na kulturno stvaralaštvo Novog Zagreba, tada treba naglasiti, kako je ono zaista dinamično, raznoliko i snažno. Naime, Novi Zagreb je odavna prestao biti "spavaonica" kako su ga neki svojevremeno nazivali. 

Iako po nazivi - novi - Novi Zagreb također ima i svoj stari dio, uglavnom ruralni, koji kulturno uvelike utječe i čini dijelom kulturu Novog Zagreba tradicionalnom i snažnom. Naime, svojim velikim brojem Kulturno umjetničkih društava, pjevačkih zborova, pjesnika, slikara amatera itd., uvelike pridonosi raznolikosti narodnog stvaranja.

Naravno, kako ni - nova naselja - Novog Zagreba ničim ne zaostaju u kulturnom stvaranju. Kroz mnogobrojne udruge, radionice, ali i osobne angažmane mnogobrojnih afirmiranih ili malo manje afirmiranih umjetnika živi se novozagrebačka kultura, kroz spisateljstvo, slikarstvo, kazališnu umjetnost, sport,  pa sve do grafita ili "glazbe u garaži".

Tu svakako treba naglasiti tri javne ustanove, bez kojih bi Novi Zagreb teško mogao artikulirati svu raznolikost kulturnog stvaralaštva. Tu je , kao prvo osnovani Centar za kulturu Novi Zagreb, Kulturni centara  Travno, te Muzej suvremene umjetnosti.

Stoga smo mišljenja kako je ovogodišnja inicijativa da se u okviru Natječaja za osobu godine , također dodjeli priznanje i  - Umjetniku godine Novog Zagreba 2017. godine.



Gordana Deriš, predsjednica Žirija
za izbor Umjetnik godine
Novog Zagreba 2017. godine
- Istaknula bih da kao dugogodišnji djelatnik u kulturi svesrdno podržavam ovu inicijativu, odnosno Natječaj za izbor osobe godine Novog Zagreba 2017. godine u organizaciji portala Rotor.

Sasvim neočekivano, ali na moje veliko zadovoljstvo, pripala mi je čast da budem imenovana  predsjednicom Žirija za izbor Umjetnika / ce Novog Zagreba 2017. godine.

Prema nominaciji čitatelja portal Rotor, upravo naš žiri će 11. siječnja 2018. godine odlučiti kome će pripasti ovogodišnja laskava titula  - Umjetnik godine Novog Zagreba 2017. godine.

Novi Zagreb, koji je godinama slovio kao - velika spavaonica - uvelike je, kroz cijeli niz godina, odnosno desetljeća dokazao kako je izrazito plodno tlo kulturnog stvaralaštva, bilo profesionalnog ali i amaterskog i to u svim dijelovima kulturne djelatnosti.

U Novom Zagrebu djeluju brojna Kulturno umjetnička društva, udruge koje vrlo snažno i domišljato potiču stvaralaštvo i djece i mladih i odraslih. Brojne su udruge koje podržavaju kulturne aktivnosti tkz. "treće životne dobi" odnosno umirovljenika. Tu su i udruge koje  potiču kulturno umjetničko stvaralaštvo djece, mladih i odraslih sa smetnjom u razvoju.

Dakle, jedan zaista vrlo, vrlo široki spektar, koji pokriva veliki dio novozagrebačke populacije.

Od institucija, svakako treba istaknuti, kao najstariju kulturnu ustanovu u Novom Zagrebu - Centra za kulturu novi Zagreb. Tu je  i Kulturni centara Travno i Muzej suvremene umjetnosti. No, bez obzira što u Novom Zagrebu nemamo velikih institucija, upravo se ove spomenute te vrlo uspješno brinu i angažiraju za aktivnosti i atraktivnosti kulturnih programa za kulturne potreba Novog Zagreba.

Spomenuli smo kako postoje kreatori, odnosno stvaraoci u raznolikim djelatnostima kulture Novog Zagreba, a ja bih istaknula, kao jedno posebno značajno naselje, a to je naselje Zapruđe.

Naselje Zapruđe je vrlo interesantno, od samog početka , odnosno od samog svog useljavanja  novih stanara. Naime naselju je već tada pripala čast da bude, a na našu sreću i ostane centara stanovanja i djelovanja brojnih kulturnih stvaraoca , kako u filmskoj kulturi, glazbene kulture, spisateljstva, likovne djelatnosti. Tu je zaista odlična kreativna energija, koja kao da je potaknute nekim dobrim zračenjem" nekim odličnim vibracijama.

U tom naselju, na našu sreću imamo mnogo imena, koja su stvorila temelje suvremene filmske umjetnosti,likovne umjetnosti ne samo Novog zagreba već Hrvatske.

Upravo iz tog razloga, kao predsjednica Žirija - Umjetnik godine Novog Zagreba 2017. godine - svakako želim istaknuti kako je teško ali i veoma odgovorno nekoga izdvojiti nekoga tko to zaslužuje, i ne samo po rezultatima koja je postigao po nekim priznanjima, već i po godinama koje je posvetio i po entuzijazmu u kulturnoj djelatnosti.

No, čitateljima portala Rotor i ne samo njima već i našim sugrađanima je bila  pružena prilika da nominiraju po svom mišljenju najzaslužnije u protekloj 2017. godini. Stoga ćemo mi u žiriju preuzeti odgovornost i proglasiti  onoga najzaslužnijeg člana kulturne zajednice Novog Zagreba, te mu 26. siječnja 2018 uručiti priznanje - Umjetnik godine Novog Zagreba 2017. godine.