.

utorak, 17. listopada 2017.

10. godina jednog zajedničkog sna - Kulturno umjetničko društvo Sijač, Lučko

Lučko -  U nedjelju 8. listopada 2017. godine, održana je svečana proslava uspješnog djelovanja i rada Kulturno umjetničkog društva Sijać  iz naselja Lučko.

Odmah treba naglasiti kako je to bila proslava rada, truda, folklora, ljubavi prema tradiciji ispunjena do posljednjeg mjesta snažnim emocijama, podrške, prijateljstva i zajedništva.

Naime, velika sportska dvora Osnovne Škole Lučko uz sva nastojanja nije  bila u mogućnosti primiti sve zainteresirane - kako bi bili svjedoci uspjeha - kada je jedna mala skupina zanesenjaka prije deset godina pokrenula ovu ideju koja se ubrzo pretvorila u način življenja naselja Lučko ali i okolnih naselja.

Naime, naselje Lučko je nezamislivo bez svog Kulturno umjetničkog društva Sijač, baš kao i bez ostalih članova civilnog društva. 

Poneki koji čitaju ovu reportažu mogu pomisliti - Što je to deset godina!? Što se oko toga radi tolika "pompa"?!

No, da su te večeri bili dio ove svečanosti, tada bi i njih - ponijela - ta zajednička moćna sila u prekrasan vrtlog ljubavi prema folkloru,  druženju, putovanju, ponosnom njegovanju domaće tradicije, ljubavi prema plesu, ljubavi prema mlađima koji se trude biti most svega toga u skoroj budućnosti.

Predivno je bilo vidjeti i veliki broj članova Kulturno umjetničkog društva Sijač koji su bili među prvim članovima društva u predivnim narodnim nošnjama, kako ponosno plešu nošeni veselim ritmom tamburaša. Bili smo svjedoci kako godine pred snagom folklora gube svoju moć. 

Naravno kako ni ova proslava nije prošla bez gostiju.

Veliku čast i priliku potvrditi nerazdvojno prijateljstvo i veliku podršku u radu su dobili prijatelji iz Mekedonije Kulturno umjetničko društvo Kočo Racin iz Kičeva, te Kulturno umjetničko društvo Elizabeta iz Jalžabeta. Naravno kako je folklor bez prijatelja nezamisliv. Kulturno umjetničko društvo Sijač je zaista poznato po velikom broju prijatelja, trebalo je tu večer nastupiti i Kulturno umjetničko društvo iz Poljske, no zbog tehničkih problema , koji su u posljednjem trenutku iskrsnuli, u tom naumu su bili spriječeni.

Sam program je dio doista raznolik, životopisan bojama, nošnjama, glazbom ali i dinamičan i temperamentan, a posebno gosti iz Makedonije. 

Nije bilo rijetkost u publici vidjeti spontane suze radosnice, koje su pratile pozitivne emocije, ponesene spontanim snažnim ritmičkim pljeskom cijele dvorane.



Drago Topolovec, predsjednik Zajednice
folklornih amatera grada Zagreba
- Kao i obično, kada se vidimo, vidimo se na ovako lijepim mjestima - gdje smo i večeras uživali u vatrometu folklora, pjesme plesa, svirke, kako naših gostiju iz daleke Makedonije, tako naših gostiju iz Zagorja.

Istaknuo bih kako smo naročito uživali u izvedbama svih večerašnjih koreografija slavljenika  - desetgodišnjaka Kulturno umjetničkog društva Sijač iz Lučkog. 

Jednog od najmlađih Zagrebačkih kulturno umjetničkih društava, ali srcem i ljubavlju prema folkloru, pokazuje da sa ponosom nosi ime Sijač, koje već osamdeset godina u upotrebi, a nositi će ga još dugo.

Pronositi će ga diljem svijeta na ponos Hrvatske i našeg Zagreba.

Naravno kako će Grad Zagreb i dalje, u ostalom kao i uvijek - mi smo tu- i Gradonačelnik i Gradski ured za kulturu,  evo i Zajednica folklornih amaterizma znaju prepoznati ono što je dobro i  znaju to sačuvati i poduprijeti sa financijskim sredstvima, što je neizbježno. Tako će biti i dalje.



Ilija Bikić, presjednik
Kulturno prosvjetnog društva Sveta Klara

- Istinski smo sretni što naši susjedi proslavljanu deset godina kontiuiranog rada, predane ljubavi i svestranog folklornog života, jer folklor je život i ljubav - ništa manje od toga!

No, ali smo osto tako presretni zato što smo mi, prudonjeli njihovom ponovnom osnivanju, kada je tada mlada i mala Iva Petrović bila sa nama u Veloj Luci i rekla - kako je to odlično , baviti se i živjeti folklor.Nakon toga je njezina majka Bisreka Petrović odlučila  pokrenuti Kulturno umjetničko društvo Sijač i tako su započeli ovaj prekrasan put, koji nas je doveo ovdje večeras.

Velike čestitke - želimo im i daljnjih sto godina da budu ovako uspješni. Da budu veseli, sretni i folklor plesali!



Božidar Borojević, izaslanik predsjednika
Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb / zapad
- Čestitao bih Kulturno umjetničkom društvu Sijač iz Lučkoga na jednom prekrasnom koncertu i zahvaliti im se, jer bilo je doista prekrasno biti dio ove proslave - deset godišnjice upješnog djelovanja.

Također bih se zahvalio i ostalim sudionicima, na zaista prekrasnim nastupima, koji su ovaj koncert učinili osudio nih se reći - nezaboravnim!

Članovima Kulturno umjetničkog društva od srca želim mnogo usjeha u daljnjem radu i djelovanju.



Bisrka Petrović, tajnik Kulturno
umjetničkog društva Sijač
 - Moram priznati kako sam prepuna snažnih emocija ....

Večeras sam ponosna..Srce mi je prepuno ponosa. Zaista sam ponosna ovim što smo večeras pokazali ...Našim starim članovima, koji su se odazvali našem pozivu, ali i svim ostalim članovima našeg Kulturno umjetničkog društva Sijač.

Naravno kako sam zahvalna na dolasku svih gostiju, od naših prijatelja iz Makedonije pa do naših zagoraca... Naravno kako kao društvo imamo zaista mnogo prijatelja..Naravno da večeras ni izbliza ne bi mogli svi ovdje nastupiti, ali im zahvaljujem na podršci i prijateljstvu.

Također zahvaljujem našim mještanima na podršci, roditeljima koji strpljivo dovode svoju djecu na probe ... Također zahvaljujem Vijeću mjesnog odbora, Vi
jeću gradske četvrti Novi Zagreb & zapad ali i Gradu Zagrebu na svekolikoj podršci..

Uh i skoro sam zaboravila, zahvaljujem i našoj Osnovnoj školi Lučko, također na velikoj podršci. Zahvaljujem se svima i naravno ispričavam se svima, koje ovog trenutka nisam navele, jer me nose velike emocije ovog koncerta, ovog trenutka ...



Anita Huđak, voditeljica
Kulturno umjetničkog društva Sijač
-  Večeras smo imali jedan rođendanski koncert, veliku obljetnicu - 10. rada i djelovanja koje smo proslavili zajedno sa svojim prijateljima iz Makedonije, ta iz Jalžabeta, okolice Varaždina.

Ja sam.... ne mogu vam uopće reći kako se odjeća, ... Ovo je bio jedan velik zalogaj. Nikada ništa ovakvoga nije uređeno ovdje u naselju Lučko u Kulturno umjetničkom društvu Sijač.

No raduje nas to što samo ovako veliki "zalogaj" jako dobro "probavili". Iznimno sam ponosan, sretna i vesela uze su mi izmamili svojim pjevanjem, "jujuškanjem" , plesom, međusobnim pogledima.

Eto, to je zapravo čar folklora.

Jedna ljubav prema pjesmi, prema plesu i prema zajednici.

Za kraj, neću  reći kako želim Kulturno umjetničkom društvu Sijač, još toliko, nego ću reći kako mu želim još deset puta toliko!



Mirjana Božinovska, ravnateljica Centra
za kulturu Koće Racin, Kičevo
- Od srca zahvaljujem Kulturno umjetničkom društvu Sijač iz Lučkog što su nas pozvali kao goste i što su nam pružili priliku da budemo dio ove zaista iskrene, lijepe  i velike proslave  - 10. godina uspješnog rada.

Uza nas je pet godina iskrenog i snažnog prijateljstva, koje svake godine postaje sve snažnije. Mislim kako je i to jedan od velikih vrijednosti koje nam pruža zajednička ljubav prema folkloru. 

Na kraju bih još jedanput zahvalila na pozivu, što nas doista veseli, ali bih isto tako poželjela mnogo uspjeha u budućem radu.



Ružica Sajko,  dopredsjednica
 Kulturno umjetničkog društva Elizabeta,
Jalžabet

-  Moram istaknuti kako smo iznimno oduševljeni večerašnjim svečanim koncertom,kojim se obilježava 10. godina uspješnog rada i djelovanja Kulturno umjetničkog društva Sijač.

Također bih pohvalila i prisutnu publiku, koja nas je sve skupa pratila, podržavala i nije štedila dlanove , a kako sam vidjela ni suze radosnice!

Upitala sam se dolazeći ovdje u Lučko - od kuda naziv Kulturno umjetničkog društva - Sijač?

No, ubrzo sam razumjela , pri samom početku ovog slavljeničkog koncerta.

Sijač dolazi iz proste i snažne činjenice, kako članovi Kulturno umjetničkog društva - Sijač,  siju  svo ovo bogatstvo folklora, tradicije, druženja, pjesme i plesa. Tu se vidi budućnost kroz pomladak i općenito kroz generacije koje su se izmijenile. Veliko je to bogatstvo u prezentaciji svoga naselja, i očuvanju običaja, te kulturu svoji predaka.

Vidi se kako je ovo mlado društvo. No, također se vidi kako su kroz svojih 10. godina rada i uspješnog djelovanja, postigli jako mnogo, po mom skromnom sudu - zaista mnogo, izvan očekivanja!

U budućem radu im žalim jako, jako mnogo uspjeha i neka nastave sijati ovakvim sjajem, kakvim su započeli