.

četvrtak, 3. kolovoza 2017.

Ovogodišnji indijansko - izviđački kamp Burnjak 2017

Remetinečki Gaj -  I ove smo godine posjetili Izviđački kamp Burnjak u neposrednoj blizini Gornje Stubice, gdje smo zatekli članove dvaju Izviđačkih Odreda. Izviđački odred Udruge skauta Savski Gaj i Izviđački Odred - N. B.  Đebo.


Ovogodišnje tradicionalno šumsko logorovanje održalo se pod nazivom i glavnom temom - Indijanci.
Kao što je vidljivo iz same teme ovogodišnjeg logorovanja, naglasak je usmjeren (kako i priliči izviđačima!) na život u prirodi. Glavni i odgovorni voditelj je Višnja Sremić, predsjednica udruge OI Savski gaj. Programski voditelj  je Hrvoje Petrić, Predsjednik udruge OI NB Đebo sa voditeljima Matejom,  Danielom, Valerijom, Majom, Fićom, Gecom, Matejom, Ivorom  i Valerija. Program ispunjava potrebu djece i mladeži koja dolaze iz urbane asfaltne sredine da upoznaju dio prirode i da bar malo žive sa prirodom.





Višnja Sremić, starješina
izviđačkog kampa .- Burnjak
- Od svih vrsta logorovanja - šumsko logorovanje je najzahtjevnije!

 Jednostavno je taj psihofizički napor daleko veći nego, koji je na moru ili na nekakvim kampovima koji su jednostavno lakši.

Znači , tu djeca moraju , odnosno svi zajedno pripremamo drva za vatru kroz noć. Znači, moramo dovoljno prikupiti drva, kako bi cijelu noć gorjela vatra. Poneke stvari kuhamo na vatri. I radimo jako mnogo svojih patenata.

Naime, oni od 6. razreda na dalje izrađuju svoje krevete od drveta, izrađuju police svi ( i mali) Veliki su uvijek na usluzi mladima. Veliki, manjima pripreme građu, a onda mlađi članovi poput Zare , spajaju, vežu sa špagicama. Svatko, dakle, prema svojim mogućnostima sudjeluje u izgradnji (velimo mi - namještaja). Tu je dizanje jarbola, dizanje osmatračnice itd...

Uz upoznavanje prirode (organizirane su pješačke ture Marija Bistrica, Slani potok itd..), velika se pažnje usmjerila i kulturnom vrijednostima ovog Zagorskog kraja - tako da su izviđači posjetili  i obišli postav Muzeja seljačkih buna, otišli pješke do Jezerčice, a organizirali su cjelodnevni izlet u Klanjec , Zelengaj, Kumrovec i Veliko Trgovišće, što je ostavilo snažne dojmove na sve sudionike ovogodišnjeg kampa.
Naravno kako nisu izostala raznolika izviđačka natjecanja, radionice, druženja duhovnosti, večernja druženja te ostali oblici provođenja programa vučića, poletaraca i izviđača (djece prema dobnim skupinama). Ove godine na kampu se okupilo nešto manje od sedamdesetak sudionika i voditelji.

Materja Petrić, programski voditelj
Nikola Bolonić Đebo
- Mentor sam mlađem uzrastu (poletarcima, pčelicama) a ujedno pomažem u realizaciji programa koje se ovdje održava.
Istaknula bih kako smo ovdje na logorovanju izveli više poludnevnih aktivnosti i više poludnevnih šetnji, jer nam je ove godine indicija, da se djeca što više šeću u prirodi, s obzirom kako smo ovdje na šumskom kampu.
Tako da su od najmleđeg uzrasta od poleteraca, pa prema vučićima i izviđačima, pješačili do obliženjeg izvora, dok su stariji pješačili prema "Slanom potoku".
Također smo svi skupa išli na poludnevnu šetnju u Gornju Stubicu, kako bi što bolje upoznali ovaj zaista prekrasni kraj Hrvatskog Zagorja.
Jučer smo posjetili kroz naš cjelodnevni izlet Klanjec, etno selo Kumrovec, Veliko Trgovišće.
Sutra je pred nama  posjet  dvorcu Oršić i prošetati ćemo i  Putevima Matije Gupca, kako bi još što bolje upoznali ovaj kraj.

 Filip Katišić,  voditelj izviđača
 na logorovanju Burnjak
- Ovdje sam predvodnik starije grupe, dakle od 7. razreda do 1. razreda srednje škole.

Dakle, moje zaduženje na logorovanju, osim što vodim njih, također im pomažem kako bi i oni sami postali predvodnici u bliskoj budućnosti, te da im pripomognem u savladavanju svakodnevnih dužnosti, poput pranja suđa kada su dežurni, zakopavanja napoja u šumi i sličnih svakodnevnih obaveza.

Uz ove, već spomenute obaveze, također sam zadužen za osmišljavanje i  realizaciju dnevnog programa.

Tako da svaki dan ispunjavamo zadani plan i program. Ove godine smo uz dnevne obaveze izgradili i -osmatračnicu- ( što se inače ne radi!). Osmatračnicu smo izgradili mi stariji u jedan dan. Osmatračnica je visoka oko 5 metara, na njoj mogu stajati dvije osobe, sa koja se vidi sve ljepote ovog kraja.

Dok stariji rade ovakve stvari, mlađi također svojim rukama izrađuju svoje krevete na kojima spavaju, dok oni još manji rade police  za svoje šatore.





Višnja Sremić, starješina
izviđačkog kampa .- Burnjak
-  Koja je tema ovogodišnjeg kampa ?

- Ovogodišnja tema kampa je život i rad Indijanaca, jer su djeca odabrala tu temu i onda su se naši voditelji potrudili da im i pripreme program, kroz koji se provlači tema Indijanci.

Naravno sve to izvodimo kroz naš Izviđački program i nadopunjujemo.

Znate, kako je nekoć postojalo Indijansko pleme Kwipi, oni su svoje poruke slali "špagicama", odnosno sa čvorovima i današnji izviđači još uvijek po njihovom imenu nazivaju svoje bilježnice - kwiposi. Dakle jedan dio indijskog života imamo tu.

Onda, imamo maše šatore koji su isto u obliku njihovih šatora, a imamo i u šumi wigwame napravljene.... Svašta imamo.





 Zara Lugar,  član
grupe - vučići
- Kroz dan uglavnom izrađujemo praktične stvari od drveta (ormare, vješalice i sl... Kao u davna vremena. Skoro nikada ne koristimo čavle i sl.. Uvijek koristimo špagu, učimo nove čvorove itd...

- Možeš li nam reći, tebi kao curici, da li je sve to naporno?

-  Pa, nije ako to voliš i ako to radiš na pravi način.

- Ti, to voliš?

- Da, ja to obožavam.

- A, nije te strah po noći spavati ovdje usred šume?

- Ne, nije ni malo! Jer znam kako smo svi dežurni, da svi pazimo jedni na druge, gdje vatra gori, svi pazimo.. I imao pse, koji nas čuvaju, kao npr. Medo. Ne moramo se ničega bojati.

- Koje je ovo tebi logorovanje ?

- Ovo mi je zapravo drugo logorovanja. Prije smo bili na moru.

- Gdje ti je bilo ljepše, tamo na moru ili ovdje?

- Ovdje mi je puno ljepše.

- Zašto?

- Na moru ima puno više stvari koje ne izgledaju baš kao prava priroda, a ovdje sve radimo sami.Nema skoro nikakvih neprirodnih stvari. Dalje smo od gradova i tako .





 Ana Lugar, majka od
Zare Lugar
- Ovo je Zari već treće ljetovanje, od kada se priključila izviđačima. 

Ona uživa. 

Svaki put odraste.  Svaki put je prekrasno iskustvo. Mi smo ponosni na nju!

Mišljenja smo kako je sve ovo biti jako dobro za njen život u buduće. Da steče dobre prijatelje, da se zabavlja, da je sretna!

Ovo je najveći luksuz koji joj mogu priuštiti da je dva tjedna sama, bez mobitela, bez ičega u prirodi.

Tako da sam prezadovoljna  - preporučujem svima!

- Što bi nam ti Zara rekla?

- Nema se tu što puno reći. Zato što ovo je jednostavno prekrasno i svi ostanu bez teksta!





Jasminka Gavranović, majka
 Matije Gavranović

- Matija je ove školske godine završio četvrti razred te na jesen kreće u peti. Ovo mi je prvo kampiranje sa nakon tri godine izviđaštva.

Kako vidite, oduševljen je. Super mu je!

Imali su pregršt aktivnosti, mnogo izleta, mnogo novih iskustava i spoznaja, novih prijatelja.

- Čujemo, kako niste izdržali da ne bi posjetili svoga  sina .... Kakvi su vaši dojmovi?

- To je bilo dogovoreno. Mi smo smjeli posjetiti kamp, a ulaznica je bio kolač!

- Vi ste ispekli dva?

- Da, stvarno jesam...

- I kakvi su vaši dojmovi?

-  Pa, ja sam bilo zaista ugodno iznenađena. Ja sam očekivala, kako će moje djete doći, kako će biti uz mene... No, od toga ništa!? Naime, Matija me došao pozdravi i rekao mi : "Hajde, Bok!"

To je prvo iskustvo da je otišao negdje a da nije bio u krugu obitelji.





Marina Spajić, majka
Martine Spajić
-  Marina je ove godine po prvi puta logorovala sa izviđačima na Burnjaku. 

Moram istaknuti kako su dojmovi super.

Bila sam i ja gore i super je. improvizacija je - mrak! Kuhinja, tuševi, time sam očarana. 

Tako da sam i ja poželjela ići na logorovanje.

I sin mi je također bio na logorovanju. Cjeli dan nisam za njega čula, otišao je sa društvom. Super mu je bilo!

Ovakva iskustva bih poželjela da pruže svi roditelji svojoj djeci.Zaista je predivno, uz nova znanja, nova iskustva stječu i nova prijateljstva, nove  životne vrijednosti . Zaista, svatko tko može, neće se pokajati!





Hrvoje Patrić, predsjednik
Izviđačkog Oddrada Nikola Bolanić  Đebo,
Trnsko
- Što bi nam rekli za kraj ovog dvotjednoga, kako vidimo nezaboravnog druženja?

-  Moram istaknuti kako sam ponosan na sve, od malih vučića, poletaraca i izviđača, pa do onih starijih, nas koji smo sve to skupa organizirali, pa do roditelja, i reći kako se naš zajednički trud zaista isplatio. 

Ovo dvotjedno kampiranje, odnosno druženje pružilo nam je prije svega nova iskustva, koja su nas učinila bogatijim za cijeli život. Ovdje su sklopljena prijateljstva i poznanstva, koja će nam ostati za cijeli život. Isto tako su stečena nova znanja koja će se koristiti cijeli život. 

Imali boljega? 

Ima li ljepšega?





Višnja Sremić, starješina
izviđačkog kampa .- Burnjak
-  Sretni, zadovoljni sa 80% izvršenog programa. 

Evo, vratili smo se našim kućama. Roditelji su nas dočekali, kao što vidite istovaruju naš kamion, pomažu u svim segmentima. Već smo postali jedna velika  obitelj.

Svi zajedno možemo više i bolje!