.

utorak, 15. kolovoza 2017.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Golubić

Hrvatski Leskovac -  U nastavku naše akcije "Kupujmo lokalno", u kojoj želimo približiti našim čitateljima sva Obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja djelujui proizvode hranu u Novom Zagreb, ne red je došlo i vrlo uspješno mlado Oboteljsko  poljoprivredno gospodrastvo Golubić, - voditelja Martina Golubića - koje se bavi isključivo organskom proizvodnjom domaćih jaja.

Kada smo upitali Martina, što ga je to ponukalo da krene sa ovom vrstom proizvodnjom, pružio nam je nimalo ekonomski odgovor, već razloge prepun emocija i lijepih, te ugodnih sjećanja.

Naime, rekao nam je  kako je on od onih ljudi - koji vole  -fino - jesti ( što se u ostalom i vidi!?). No, dodao je kako uz klasičnu hranu, iznimno voli i kolače a ponajviše one koje pekla njegova baka. 

Uh, kako su to bile fine štrudle, pa "digano" kako bi ona znala reći - krafne, buhtle, orehnjače, makovnjače, kiflice i sl., ali  uz ostalo i moje rođendanske torte. 

Uvijek mi je govorila, da kvaliteta kolača, uvijek - uvelike - ovisi o kvaliteti jaja. 

No na žalost, posljednjih je  godina nekako izgubila volju za pečenjem ukusnih kolača, rekavši mi : "Čuj Martine, ja više ne držim kokoši i nemam priliki gotovo nigdje nabaviti prava domaća, ali baš prava domaća jaja!" Upravo zato sam izgubila volju za pećenjem kolača.

Moram priznati kako me to rastužilo, ali mi pružilo i ideju.

No, moja  životna iskustva, ni izbliza tu ne prestaju što se tiče jaja. Mnogi će se začuditi, kad kažem kako jaja imaju i ljekovita svojstva. Naime, kada sam kao dijete imao proljev , zatvor ili žgaravicu, moja majka mi je redovito davala bjelanjak, koji bi popio, te bi nakon određenog vremena, spomenute tegobe prestale.

I eto, tako su "jaja" i kokoši - htio ja to ili ne - započeli, već odavna, oko mene " plesti nevidljivu paukovu mrežu". I gdje god bi krenuo, uvijek bi se doticao - jaja, kokošiju ...

Stoga, već pretpostavljate u kom je smjeru krenuo moj životni put, ali i put moje obitelji - nakon (moram iskreno priznati) mnogih različitih pokušaja u raznolikim smjerovima.




Martin Golubić, voditelj
Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva
- Golubić
Početkom godine sam započeo uzgajati kokoši nesilice u slobodnom uzgoju, što znači -  za razliku od kaveznog i podnog držanja u zatvorenim objektima, moje nesilice cijeli dan se kreću na otvorenom te same skupljaju dio hrane.
Trenutno uzgajam matično jato "ultra lakih" nesilica od 200 komada, iako su planovi veći, što se pokazuje oprevdanim - trenutnom potražnjom na tržištu.

Kokošinjac - mali hotel za nesilice

Imam naslijeđeni (od bake i djeda) ozidani kokošinjac (od cigle) čvrst u kojemu je moguće smjestiti do 300 kokoši i pijetlova, s tim da su u kokošinjcu samo noću, a preko dana se slobodno kreću na ispustu. Pravi mali " hotel za nesilice".

Osnovna konstrukcija tog objekta je zidana, od čvrste opeke, ožbukana pješčanom žbukom i oličena bijelom prirodnom bojom (kreč), dok je krov pokriven crijepom i podasakan daskama na kojima su termo paneli debljine 50 milimetara. Pod je betonski obložen linoleumom i na njemu je debela stelja od suhe hoblovine (potpuno prirodne).

"Sa vanjske strane kokošinjca ( u drugoj prostoriji!) su gnijezda, kokoši u njih ulaze iz kokošinjca, a jaja skupljam ne ulazeći u sam objekt, već prostoriju ispred.  



Unutrašnjost kokošinjca, gdje kokoši borave
preko noći.
- Postoji li rizik od trovanja salmonelom?
- Trovanje salmonelom se u prošlosti napuhivalo. Američko ministarstvo poljoprivrede je još 2002. provelo istraživanje koje je pokazalo da je od 69 milijarde proizvedenih jaja godišnje salmonelom zaraženo samo 2,3 milijuna. Drugim riječima 0,003 % ili 1 na svakih 30.000 jaja. Glavnina bakterija dolazi od jaja i kokoši koji se drže u nezdravim uvjetima.
Ako je riječ o jajima organski uzgojenih kokoši koje su na slobodi, rizik od kontaminacije je čak i manji od jednog na 30.000 jaja. Salmonela je mikroorganizam koji se može naći gotovo svugdje. Zapravo je jednako vjerojatno ili vjerojatnije, da će se razmnožiti na kuhanoj hrani koja se čuva u hladnjaku.
Iako kod osjetljivih i starih osoba u nekim slučajevima infekcija može dovesti do smrti, kod zdrave osobe obično je riječ o blagim želučanim simptomima, infekcija nije ozbiljna i lako se liječi.


Kokošinjac je elktrificiran , ugrađena je rasvjeta i timerom koji upravlja paljenjem svijetla. 

Kokošinjac i ispust gdje kokoši sa pijetlovima dnevno borave je ograđen žičanom mrežom visine 150 cm.

Ovdje je, kako sam već istaknuo - riječ o slobodnom uzgoju u kome se, za razliku od kaveznog i podnog držanja u zatvorenim objektima kokoši preko cijelog dana slobodno kreću na otvorenom tj. na svježem zraku i suncu te osim hrane koju dobiju u hranilicama dio hrane same skupljaju - trava, kukci. S kokošima su cijelo vrijeme i pijetlovi, tako da se jaja osim za konzum mogu koristiti i za nasad i proizvodnju pilića. Kokoši i pijetlovi sami uspostavljaju hijerarhiju između sebe. 

Što se kvalitete jaja tiče, čestim i redovitim laboratorijsku analizu imamo potvrde kako su ta jaja redovito izuzetno kvalitetna.

Naravno, kako kvaliteta jaja izravno ovisi o kvaliteti hrane kojom se hrane kokoši. Mi koristimo domaću hranu , odnosno smjesu koji sami izrađujemo. "Smjesu radimo uglavnom od  mljevenoga kukuruza, mljevene zobi, pšeničnih



 
"Kliknite" na recept, kako bi povećali
fotografiju!
- Sigurni smo kako vas ovaj naš kolač svojim izgledom uspješno podsjeća na jedno sasvim drugo ukusno jelo. 
 Tek nešto skuplji od običnoga jajeta pečenoga na oko, zabavit će vas izgledom i razveseliti okusom.

Zato, pružite si malo truda i uživajte vi, vaša obitelj ali i vaši gosti u ovoj zaista preukusnoj deliciji, koja je sačinjena i od naša 4. zlatna jaja.

Imajte povjerenja, i zaista ćete uživati u izgledu, ali i okusu ovog nama posebno dragog kolača, za kojeg vam, ovom prilikom poklanjamo naš recept.
      


Naravno, kako kvaliteta jaja izravno ovisi o kvaliteti hrane kojom se hrane kokoši. Mi koristimo domaću hranu , odnosno smjesu koji sami izrađujemo. "Smjesu radimo uglavnom od  mljevenoga kukuruza, mljevene zobi, pšeničnih posija, itd.  Glavni obrok te hrane dajemo ujutro, oko 120 grama smjese po jednoj kokoši. Dajemo im i jedan dodatni obrok poslijepodne. 


Dnevno ubiranje jaja
Moram priznati kako smo zadovoljni potražnjom naših jaja na tržištu.Trenutno naše kokoši ne nose jaja u punom kapacitetu, što nam ostavlja prostora za proširenje tržišta. Naše osnovno tržište smatramo - grad Zagreb, u kojem zasigurno ima prostora za naša jaja iznimno visoke kvalitete. Uz naše ankete i analize, to nam potvrđuju i naši sadašnji zadovoljni i ponosni kupci.

Uspjeli smo postići, konkurentnu cijenu - idealan odnos plaćenoga i kvalitete dobivenoga, što prihvaćaju i svakako svojom vjernošću nagrađuju naši mnogobrojnu kupci u svim kvartovima našeg Grada.

Kako već zasigurno znate, vršimo i dostavu jaja u domove ( na kućni prag!) ili na radno mjesto. Ovdje moramo istaknuti, kako na žalost nismo u mogućnosti pružiti dostavu naših zaista traženih jaja, na količinu manju od 5 naših "zlatnih pakiranja".

Naravno, kako je moguće doći (što mnogi naši vjerni i mudri  kupci i čine),  do naše farme, na adresi : Potočna 1, Hrvatski Leskovac. Naime, ovdje možete vidjeti naše kokoši u živo, ali biti u prilici darivani, što mnoge naše vjerne i odane kupce uvelike veseli.

Za kraj bih istaknuo, kako ubrzo planiramo proširenje našeg matičnog jata, što naravno uz naš rad i kvalitetu naših jaja, možemo sigurno zahvaliti i našim vjernim kupcima i njihovim preporukama, te stoga koristim ovu priliku da im od srca ovako javno zahvalim!



"Kliknite" na recept, kako bi povećali
fotografiju!
Za kraj vam predlažem jedno jednostavno ali ukusno jelo. Imalo smo priliku vidjeti kako se jaja koriste za izradu  ukusnih kolače, također se koriste njihova ljekovita svojstva  kod raznolikih oboljenja (mnoge studije pokazuju kako jaja ne podižu razinu kolesterola). Manje je poznata  moć sirovih jaja za značajno pomlađivanje kože.

No, jaja se koriste i za pripravljanje mnogih ukusnih jela. Stoga vam za kraj, darujemo jedan naš recept, koji će vas svojim izgledom, ali i ukusom zaista razveseliti. Naravno i u ovom receptu koristimo naša - zlatna jaja - Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Golubić.