.

petak, 14. srpnja 2017.

Nama ništa nije teško, sve su to samo naši izazovi


Lučko - Ljeto je u  svom punom čarobnom zanosu. Temperature se ne spuštaju ispod 30 celzijevih stupnjeva, što "tjera" i one koji nisu planirali, da odu na more te tamo, uživaju u svim ljepotama koje može pružiti ljetovanje u krugu svoje obitelji ili pak dragih prijatelja.


I tako, za razliku od onih koji uživaju u ljepoti našeg mora , mi smo ovih dana posjetili Podružnicu umirovljenika Lučko / Ježdovec, koja također "radi" nešto usporenije, za razliku od ostatka godine, kada je rad ove Podružnice zaista dinamičan, zanimljiv i ponovili bi riječi nekih članova - izazovan.

Cilj naše posjete je dogovoreni razgovor sa gđom. Biserkom Petrović, predsjednicom Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec na temu Festivala poezije Lučko, koji će se održati po prvi puta u jesen, točnije 13. listopada 2017. godine.



Bisreka Petrović, predsjednica
Podružnice umirovljenika
Lučko / Ježdovec
- Možete li nam reći u početku ovog našeg razgovora, kako je došlo do ideje pokretanja festivala poezije u vašoj Podružnici? Zar, to nije malo preambiciozno? Obično se održavaju samo - večeri poezije ?

- Kada smo nastavili sa radom  naše Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec, nakon Izborne Skupštine, ipak malo pomlađeni i osvježeni nekim novim ljudima, došlo je do malog zaokreta u radu. Naime, počeli smo se više družiti u našim društvenim prostorijama. Kao rezultat tog druženja, u tom druženju, razmjeni ideja, iskustava, kao što ste upoznati i sami - ubrzo se okupila grupa naših umirovljenika, željna pomoći ljudima u nevolji. Tako smo stvorili našu Humanitarnu sekciji, na čelu sa našom Anom Gregurek, koja je ubrzo započela djelovati sa svojim akcijama. Počeli smo obilaziti naše bolesne članove, ali smo se uključili mi u rad Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba, te smo tjedan dana prikupljali u jednom trgovačkom centru živežne namirnice, za potrebite. Željela bih istaknuti kako su naše članice pohvaljene za uložen trud i ostvarene rezultate u toj akciji. Također je naša Humanitarna sekcija organizirala Sistematski pregled naših članova ovdje u našim Društvenim prostorijam. Ta akacija je zaista pobudila veliki interes , ali ne  samo naših , već članova i iz susjednih Podružnica. 

Također smo se uključili u Humanitarnu akciju - Za Stančić - koju su organizirali članovi Udruge Blue Knights, gdje smo donirali ortopedska kolica.

Naravno, ovdje sam spomenula samo neke od naših akcije. Uskoro , točnije 19. srpnja 2017. godine planiramo izlet u Oštro, gdje ćemo također od naših članova prikupiti određana sredstva, kako bi podržali akciju, kupnje el. štednjaka za Udrugu gluhoslijepih osoba Grada Zagreba, koja djeluje u Remetincu.

Ovo pominjem samo iz razloga, kako istaknula da su naši članovi zaista kreativni, inventivni i složni. 

Ubrzo po formiranju humanitarne sekcije osnovali smo na prijedlog naših članova - i Sportsku sekciju. 

Ovdje se radi o sportovima koji su prihvatljivi životnoj dobi naših članova, Uglavnom tu se radi o pikadu, visećoj kuglani, kartanju (belot, itd..) šahu, te igri - čovječe ne ljuti se. 

Voditeljica Sportske skupine Kata Rebrović je okupila zaista primjetan broj članova, koji se okupljaju svake srijede u našem prostoru. Tu svakako treba istaknuti, kako smo već organizirali jedan sportski turnir u Podružnici. Bilo je to odlično druženje, sa izraženom željom svih sudionika, što skorijem isto takvom takmičenju i druženju, ali ovaj puta uz mali domjenak i goste iz ostalih Podružnica umirovljenika koje djeluju u Novom Zagrebe, pa i šire.

Također smo smo organizirali - Kulturnu sekciju, kroz koju organiziramo izlete, posjete kazalištu, kinu, različitim izložbama, te kulturne posjete drugim Podružnicama. Na čelu te sekcije , članovi Podružnice umirovljenika Lučko / Ježdovec su izabrali mene. Moram priznati , kako mi je to još jedna obaveza više. U početku sam se nećkala, no - morala sam popustiti. 

Kao što ste imali prilike vidjeti preko Kulturne sekcije organiziramo izlete, obično u krajeve gdje većina naših članova nije bila. Trudimo se organizirati izlete na način da tamo ponešto naučimo, vidimo i doživimo nešto zanimljivo, ali da i kušamo lokalne specijalitete, pa ako je moguće i da upoznamo lokalne običaje, glazbu i ples. Pa tako iza nas su, u ovom kratkom vremenu : Izlet u dvorac Trakošćan, Posjet Gradu Delnice i naselju Brod na Kupi, zatim prekrasan izlet preko Rasotoka, Smiljana pa sve do  Gospića ... 

No, nismo samo putovali, u našim druženjima, sve češće se započelo spominjati kako neki od naših članova pišu pjesme. Ubrzo je došlo do toga,  kako tih članova ima podosta, a iza njih ima čitav niz pjesama za cijelu zbirku. 

Tada se rodila ideja da organiziramo Festival poezije Lučko, kako bi ugostili i pružili priliku i drugim članovima ostalih Podružnica ali ne samo njima... 

Naime, naše se ideja počela širiti kao proljetni šumski požar, odmah nam se pridružila Jozefina Lada, autorica pet zbirki pjesama, Ljubica Koren - Željkova, također autorica dvije zbirke pjesama i autor dva romana za djecu.... Nakon toga su nas podržale i uključile i neke  knjižnice ... Također su nas kontaktirali i slikari, tako da će se održati i prigodna skupna likovna izložba. No, sve to neće proći bez ugodne glazbe, jer su nam se već sada također najavili poneki, gitaristi, klaviristi itd... Biti će to zanimljivo kulturno druženje.

No, mislim kako ćete me razumjeti ako vam ovog trenutka ne otkrijem baš sve ...

Cilj nam je okupiti što više pjesnika amatera, uraditi prekrasno druženje uz rijeke stihova i pjesama, po završetku proglasiti one najuspješnije po mišljenju našeg žirija, te tiskati  - zajedničku zbirku -  svih pjesama koje će biti izvedene te festivalske večeri. Naravno, po završetku slijedi domjenak, koji će biti stjecište razmjene emocija, iskustava , stihova i želja za ponovnim susretom.

Mislite li  i dalje da smo preambiciozni, ili ćete se slažeti sa nama, kako je to tek jedan prirodan korak naše Podružnice kako bi omogućili svim našim članovima da iskoriste, pokažu svoje životne potencijale.

 - Naravno, da dijelimo sa vama vaša promišljanja i i vaše ciljeve.  Tu smo kako bi vas javno popratili i ohrabrili u daljnjim akcijama.