.

ponedjeljak, 24. srpnja 2017.

"Martinov eko čašnjak" iz Ježdovca


Ježdovec - Kako je sezona branja češnjaka upravo pri završetku, ovoga puta smo posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo  Martina Čerkez u naselju Ježdovec.  

Moramo istaknuti kako su nas u našem prvom susretu iznenadile ali i obradovale mlade godine g. Čerkes, koji se uzgojem ove zaista zdrave začinske biljke (kojoj nisu mogli odoljeti niti faraoni!) intezivno  i uspješno bavi nešto manje od desetak godina.

Već u prvim rečenicama našeg susreta mogao se vidjeti i osjetiti velika žar i ljubav - ovog poznatog Ježdovečkog eko poljoprivrednika - prema češnjaku, zemlji i poljoprivredi ali i prema svom Ježdovcu.



Martin Čerkez, nositelj
Obiteljskog  poljoprivrednog gospodarstva
Martin Čerkez
- Opće poznato je kako su se ljudi, mještani našeg  naselja Ježdovec , oduvijek bavili poljoprivredom. Nisu to bile velike poljoprivredne površine, no blizina (uz ostale poljoprivredne proizvode, mlijeko, mliječne prerađevine, stočarstvo itd...) grada je jamčila, kakvu takvu sigurnu egzistenciju.

Tako je i moja obitelj vlasnik cca jednog hektara zemlje, no ne na žalost u jednom komadu već rascijepkana.

Kako su se priliku u našoj državi nepredvidljivo mijenjale, tako se i zemlja prestala obrađivati, zbog velikih troškova a male ili nikakve dobiti (abnormalno veliki uvoz svega i svačega!)

Eto, volio bih ovdje istaknuti, kako je život - zapravo magičan, zanimljiv i nepredvidljiv. 

Naime, dok su se otac i brat, nastavili obiteljski baviti graditeljstvom , ja sam uspješno završio stručni studij fizioterapije. No, nekako me tamo negdje u dubini privlačila svom svojom snagom - zemlja i poljoprivreda.

Krenuo sam od naše zapuštene zemlje propitujući se  Koja je to poljoprivredna kultura, koja će zadovoljiti sva moja očekivanja. Nije trebalo puno i odgovor se pojavio. Naime uz mnogo razgovora sa ljudima koji se aktivno bave poljoprivredom, ali i uz Internet, postalo je sve očitije kako će to biti - luk češnjak.

Upravo je luk češnjak bio taj koji je na relativno malim površinama uz veliki osobni rad, pružao mogućnosti koje sam ja bio spreman prihvatiti. Odmah sam 2013. godine registrirao OPG Martin Čerkez i istovremeno prijavio ekološki uzgoj, jer je upravo naša zapuštena zemlja bila idealna za ekološki uzgoj (nije bila obrađivana, možda petnaestak i više godina!)

I tako ponesen, mladenačkim entuzijazmom, snagom i željom da napokon započnem živjeti od svog rada, odmah sam prvu godinu krenuo "muški". Naime kupio sam nešto više od 300 Kg ekološkog sjemena (što je , moram priznati vrlo hrabro!) i krenuo  - mladenačkom logikom - "ili / ili".

Naime, ako sve bude dobro već prvu godinu, neću dugo trebati čekati na uspjeh, a ako pak ne bude sve kako sam planirao, znati ću odmah i tu činjenicu.

Na svi sreću, uz raznorazne probleme (mehanizacija, bolesti? itd..), ipak je sve  - na svu sreću -  završilo kako sam priželjkivao , onako kako treba.



- Moramo priznati kako u početku nismo znali, kako nazvati luk češnjak? 

Da li je to prehrambena namirnica ili začin?

No, nakon ovog ugodnog razgovora , gdje smo saznali mnogo toga zanimljivog o češnjaku, upitali smo se - da li je luk češnjak prehrambena namirnica ili lijek?

Naravno, ti dvojbu nam je razriješio sam g. Čarkez - Češnjak je namirnica srodna luku, poriluku i vlascu. Može se rabiti kao začin i to ili sirov ili kod kuhanja različitih jela. Uključivanjem češnjaka u svakodnevnu prehranu pomažemo organizmu da se odupre nekim bolestima i promjenama u organizmu.

No, sa velikim pravom bih istaknuo, kako je luk češnjak i začin i lijek!

Lijek je širokog spektra djelovanja. Postoji mnogo varijacija češnjaka koji se koriste u medicinske svrhe. Postoje dokazi koji ukazuju da se svježi češnjak može učinkovito boriti protiv bakterija kao što je Escherichia coli ili bakterija koje su otporne na antibiotike kao što su Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i Salmonella. 

Stoljećima se koristi kao začin i kao lijek vrlo širokog spektra djelovanja. Ukusan i nakon kuhanja i nakon pečenja Češnjak je jednako koristan kada se upotrebljava i kao svjež i kao kuhan i kao pečen. Jedan je od najčešćih začina. ''Samo se ne stavlja u neke kolače'', reći će jedan poznati kuhar želeći naglasiti sveprisutnost u kuhinji ovoga čuda od biljke. 

Jela poput pečene ili kuhane ribe, brodeta, buzare i općenito mesa, nezamisliva su bez češnjaka.



Moram reći kako je kod češnjaka (za razliku od nekih drugih kultura) jako dugačka sezona rasta. Naime, on do jeseni ( od listopada) kada se sadi  do slijedeće godine u srpanj kada se vadi - on se mora održavati. To znači , kako se kod ekološke proizvodnje sve mora ručno plijeviti ( naravno kako postoje strojevi za međuredno plijevljenje, no opet ostaje jedan dobar dio koji se zaista mora ručno raditi.

Uz takav rad, slijedio je i rad u marketingu, izrada web stranice i gotovo dnevno ažuriranje facebook stranice, kako bi pokazao kako je češnjak koji uzgajam i po tom prodajem zaista moj i kako je zaista ekološki uzgojen.

U uzgoju češnjaka mi pomaže zaista zdušno cijela obitelj ( moja supruga, sestra brat, moja majka o otac) jer sam čovjek u ovoj proizvodnji zaista ne može ništa.

- Možete li nam reći malo više što to znači ekološka proizvodnja? Što sve treba zadovoljiti?


- Kod nas u Hrvatskoj je to zaista rigorozno.  Naime kod nas se primjenjuju u potpunosti  Ekološki standardi koji se primjenjuju u Europskoj zajednici. Primarno je , da se u proizvodnji ne koriste nikakvi pesticidi, niti bilo komercijalna umjetna gnojiva. Postoji tu i cijeli pravilnik o ekološkom uzgoju, što sve treba zadovoljiti. Npr. zemlja mora biti očišćena od pesticida. Jedanput godišnje (minimalno) vam izlazi kontrola (bez najava) u provjeru - pri tome uzimaju uzorke tla, uzorke ploda, zatim , ukoliko se susjedi do vaše parcele bave intenzivnom poljoprivredom, ako prskaju svoju parcelu - vi morate ostavljati "široke međe", barijere, kako se ne bi vjetrom kontaminirala vaša parcela.

No, na sreću mi tu nemamo problema, jer na žalost u našem Ježdovcu većina ljudi ne obrađuje zemlju, već  veći broj susjeda često puta nude nama zemlju ( u zakup) da je mi obrađujemo. Tako da je OPG  od početnog jednog hektara zemlje 2013. godine, evo ovu godinu na 6 hektara koju obrađujemo.


Sve su to parcele, koje su bile zapuštene. isprva su se sve trebale izmalčati, čak po par godina se ta zemlja "vrtiti".  

Moraju se uzgajati neke kulture tipa djetelina ili nešto slično, nakon toga se vrši "zeleno zaoravanje" za gnojidbu, kako bi se očistilo od korova, da bi bilo spremno za uzgoj češnjaka. 

Kada prijavite ekološki uzgoj, vi ste barem dvije godine u "prijelaznom razdoblju". Koliko god da je čista zemlja, takav je propis. Naime, vi dvije godine nemate ekološki proizvod.

Druga činjenica zbog koje sam se proširio je - plodored. Naime, u ekološkoj proizvodnji se mora striktno poštivati plodored! To, znači kako se luk češnjak može na istu parcelu saditi tek svake - četvrte - godine. Tako da za određenu količinu luka češnjaka, trebate četiri "garniture" zemlje.

Tolike površine zemlje su polako uvjetovale sadnju odnosno sijanje još ponekih eko kultura, kako zemlja ne bi ostajala neiskorištena. Tako da sada uzgajam i ekološki grah (Trešnjavec i  Zelenček), ekološka raž, ekološki ječam i lucerna i facelija se uzgajaju za - zelenu gnojidbu (to su biljke, koje vrlo dobro obogaćuju zemlju dušikom i hranjivima) pošto se ne smiju koristiti umjetna gnojiva.



"Martinov eko češnjak" u granulama i u prahu sadrži 100 postotni češnjak iz ekološkog uzgoja koji je dobiven procesom sušenja svježeg češnjaka, te mljevenja istog grublje (u granule) i sitnije (u prah), bez ikakvih dodavanja aditiva.

Češnjak dobiven takvim procesom ne mijenja i ne gubi svoju aromu, te u njemu ostaju svi hranjivi i ljekoviti sastojci čija se koncentracija gubitkom vode poveća oko 3 puta u odnosu na svježi, stoga se zbog svoje intenzivnosti sušeni češnjak prilikom začinjavanja jela dodaje u puno manjim količinama.
Prednosti sušenog češnjaka su:
– jednostavnost primjene
– intenzivnost okusa
– dostupnost tokom cijele godine
– jednostavnost čuvanja i skladištenja
– duži rok trajanja


- Što nam možete reći o svom tržištu ?
-  Tržište? Većinom vršimo prodaju na malo. No, također surađujemo sa tvrtkom Bio Bio, također moj češnjak kupuje par hotela sa Jadrana.
Uglavnom, to nisu neke količine, da bih ja mogao ići na izvoz ili za opskrbu nekakvih trgovačkih lanaca. 
U ostalom, ja to ni ne želim!
Razlog ovakvog stava je vrlo jednostavan. Naime, takve količine u ovakvim okvirima (obradive površine, radna snaga, mehanizacija itd...)nikako ne bih mogao zadovoljiti, a ambicija proširivanja i jačanja proizvodnje zaista nemam.
Tada bi sva ova priča postala daleko komercijalnija, i tada bi izgubila ovu svoju čar, neposrednosti proizvodnje, ali i naših kupaca, koji su nam vrijedni i odani, cijeli niz godina, baš kako smo i mi njima.
Ovdje bih spomenuo kako imam i preradu svog češnjaka. To se također dogodilo spontano i opravdano. naime razlog pokretanja prerade je u činjenici kako luk češnjak, koji nije tretiran sa nikakvim sredstvima, ne može se održati istom kvalitetom tijekom cijele godine. Nemoguće ga je zadržati da on ne proklija (kada dođe njegovo vrijeme!)  ili ne kalira.
Za sada još ne posjedujemo hladnjače. Njihovim korištenjem bi uvelike produžili "kvalitetno" vrijeme. Tako što se tiče svježeg luka češnjaka, njega uglavnom imamo  do  konca siječnja. Sve ostalo prerađujemo iz već spomenutih razloga.
Želim istaknuti, kako i ovaj naš češnjak kod prerade, sušimo i meljemo u granulat, bez ikakvih dodataka (konzervansa i sl..). Znači, samo suha tvar- eko češnjak. Moram istaknuti kako je on prerađen "jači" četiri puta nego svježi, jer se iz četiri kilograma svježeg češnjaka preradi tek kilogram sušenoga.
Naš sušeni češnjak imamo tijekom cijele godine u prodaju.