.

ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Kad si zdrav, tada imaš sve

Blato -  U prošli petak smo posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tuškan u naselju Blato, koje se već nekoliko godina vrlo aktivno bave uzgojem i preradom aronije iza čega stoje brojne nagrade i priznanja. 

Vrlo često puta se znamo susresti i u medijima sa vrlo ozbiljnom tvrdnjom kako je baš aronija, najzdravija biljka na svijetu. 

Stoga smo vješto iskoristili priliku, te upitali Nadu Tuškan , voditeljicu ovog uspješnog OPG-a - "Da li ta tvrdnja zaista stoji?"

Mi se ne bavimo zdravstvom, no kroz stečeno iskustvo mogu tek reći, kako ljudi koji boluju od najrazličitijih bolesti, vrlo često i vrlo rado navraćaju po naše eko proizvode, posebno naš matični sok, a kao nisu u mogućnosti osobno doći tada šalju (sinove, kćeri, unuke, susjede ...) po njih. 

Vrlo često šaljemo naše proizvode i dostavom u udaljenije krajeve Lijepe naše. 

Čajeve ili pak sokove, vrlo rado konzumiraju mlađi. Uglavnom svi oni koji rade zahtjevne (fizičke ili mentalne poslove) ali i mladi školarci, ili studenti, koje se bave rekreativno ili aktivno raznolikim sportovima. 

Ovdje moram istaknuti , kako jedan poznati fitness centar,  već nekoliko godina za redom uzima gotovo sve naše proizvode (čaj, matični sok i sok). Kažu - kako su zadovoljni i kako ih koriste na sve načine u sva godišnja doba.

Moramo priznati kako vrijeme brzo promiče u razgovarati o ovom zanimljivom voću, koje svoje porijeklo vuče iz dalekog Sibira. 

Upitali smo gđu. Tuškan - " Kako je sve zapravo krenuli sa sadnjom ? Započeli sa uzgojem, preradom? Kako ste saznali za aroniju?



Nada Tuškan , voditeljica
Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva
Tuškan
 - Kako je uopće započela naša avantura s aronijom?

Imali smo neiskorišteno zemljište kao dio obiteljskog nasljeđa, koje smo kosili, čistili, održavali…..

Ideja sina Nikole  da se nešto novo zasadi na praznom zemljištu, potraga po internetu, razgovori s malobrojnim poznavateljima te biljke doveli su nas do prvih spoznaja o aroniji. Za nas je to bio još jedan od izazova i donijeli smo odluku da posadimo ovo nama, a i mnogim ljudima nepoznato voće.

I evo nas već petu godinu kako se družimo s tom biljkom koja nas je najprije iznenadila, a zatim i oduševila. Shvatili smo da tu biljku ili voliš ili ne voliš.

U rano proljeće nas iznenadi ljepotom svojih sniježnobijelih cvjetova,  u ljeto izrazito crnim bobicama, a jesenske boje listova su pravo šarenilo boja. Otporna je na niske temperature ( osim kada cvate), nema biljnih bolesti i pokazala se kao prava biljka za ekološki uzgoj.  

Aronija je prava riznica zdravlja, jača imunitet, čisti krv, normalizira željezo u krvi, djeluje protuupalno, povoljno djeluje na krvožilni sustav, a posebno se preporuča osobama s onkološkim bolestima.

Nakon berbe, krajem kolovoza,  bobice se prerađuju u mnogo proizvoda.

Najvažniji i najljekoviti je matični sok od aronije ( hladnoprešani, bez dodataka), sirup za osvježenje, čaj, sušene bobice, prah, džem,… Napravili smo, ali samo za naše potrebe i liker i rakiju od aronije jer nas je zanimalo kako i to izgleda.

Svi ti proizvodi (dok ih imamo)  se mogu kupiti u našem malom prodajnom prostoru OPG-a Tuškan, u Blatu, a sve što zanima naše buduće korisnike o aroniji mogu pogledati na - facebook stranici - gdje će vidjeti sve faze razvoja te biljke od sadnje do prerade.

Ako želite možete se najaviti i vrlo rado ćemo vam omogućiti probanje proizvoda koje imamo i odgovoriti na vaša pitanja.